Частотний поділ каналів

При частотному поділі каналів кожне повідомлення передається за індивідуальним коридору, що займає строго певне положення на шкалі частот. Для цього первинний сигнал слід перетворити, тобто перенести його в потрібний коридор частот. Це роблять за допомогою пристрою, званого модулятором. Модуляцією називають процес зміни параметрів (амплітуди або частоти) несучого, гармонійного коливання за законом зміни первинного сигналу.

Модулятор здійснює перенесення первинного сигналу по шкалі частот вгору, демодулятор здійснює зворотний перенос вторинного сигналу по осі частот вниз. Принцип дії модулятора і демодулятора показаний на малюнку.

 

Рисунок 7.3. Модуляція і демодуляція.

 

Принципи модуляції і демодуляції розглянемо на прикладі найпростішої різновиди модуляції – амплітудної.

При амплітудної модуляції за законом сигналу змінюється амплітуда несучого коливання, тобто повідомлення несе обвідна амплітуд модульованого сигналу, див тимчасову область малюнка 7.5.

Як видно з частотній області малюнка, після модуляції спектр частот інформаційного (модулюючого) сигналу роздвоюється і розташовується по обидві сторони від частоти несучого коливання, утворюючи верхню і нижню бічні смуги. Таким чином, при виконанні умови модуляція дозволяє перенести спектр низькочастотного сигналу в високочастотну область.

 

Рисунок 7.5. Тимчасові діаграми і спектри при амплітудної модуляції

 

Демодуляція дозволяє провести зворотний перенос спектру інформаційного сигналу, а саме з високочастотної області в низькочастотну. Виробляється вона за допомогою пристрою, званого демодулятором. Тимчасові діаграми та схема демодулятора, що складається з випрямляча і найпростішого фільтра нижніх частот, показані на ріс.7.6. З малюнка видно, що демодулятор дозволяє відновити вихідний інформаційний сигнал з точністю до постійної складової.

 

Рис. 7.6 Часові діаграми та схема демодулятора

 

Системи передачі, в яких канальні сигнали розміщуються не перекриваються частотних смугах, отримали назву систем передачі з частотним поділом каналів (ЧРК).

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1503;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.