Структурна схема системи передачі первинних сигналів

Системою передачі називають сукупність технічних пристроїв, за допомогою яких здійснюється одночасна і незалежна передача по одній лінії зв'язку безлічі сигналів з пункту А в пункт Б. Призначення систем передачі – ефективне використання ліній зв'язку, які є найбільш дорогим елементами електрозв'язку.

У розглянутій нижче схемою система передачі представлена ​​модуляторами, куди надходить безліч сигналів від джерел в пункті А і демодулятори, звідки сигнали надходять до одержувачів в пункті Б. Передавач, приймач і лінія зв'язку таким чином стають загальними засобами для джерел та одержувачів сигналів, в той час як модулятор і демодулятор залишаються для них індивідуальними. Безліч модуляторів разом з джерелами сигналів в пункті А, а також безліч демодуляторів разом з приймачами сигналів в пункті Б, показані на схемі пунктирними лініями.

 

Пункт А Пункт Б

Рис.7.1 Структурна схема системи передачі сигналів

 

У лінії зв'язку організовують безліч каналів так, щоб для кожного первинного сигналу був свій індивідуальний канал – коридор. Розрізняють два способи розділення каналів: частотне розділення каналів (ЧРК) і тимчасове розділення каналів (ВРК).

ЧРК і ВРК можуть використовуватися в комбінації. Наприклад, ЧРК може бути використано для виділення декількох частотних каналів, усередині кожного з них можна виділити за допомогою ВРК кілька тимчасових каналів для передачі низькошвидкісних сигналів. За цим принципом працюють деякі системи стільникового зв'язку, зокрема GSM (глобальна система мобільних комунікацій).

 

Рис 5.2. Частотний та тимчасової способи поділу каналів

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1439;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.