Узагальнена структурна схема системи телекомунікацій

Як зазначалося в попередньому параграфі, в електрозв'язку переносником повідомлень є електричний сигнал, здатний поширюватися в певних середовищах. З цього випливає, що для передачі на відстань повідомлення, створюване джерелом, має бути перетворено в електричний сигнал, який буде долати простір. На місці прийому отриманий сигнал необхідно перетворити в повідомлення, що подається одержувачу. Для передачі повідомлень необхідні відповідні технічні пристрої, які в сукупності із середовищем поширення утворюють систему електрозв'язку. Узагальнена структурна схема системи електрозв'язку представлена на рис.4.6.

 

Рис. 4.6. Узагальнена структурна схема системи електрозв'язку (одноканальної, симплексного)

 

Первинні перетворювачі (перетворювачі повідомлення – сигнал) здійснюють пряме перетворення повідомлення aп в первинний (електричний) сигнал u(t).

Лінія зв'язку – сукупність фізичних ланцюгів, що мають загальну середу поширення і службовців для передачі електричних сигналів від передавача до приймача. Для кожного типу лінії зв'язку застосовуються сигнали, найбільш ефективно поширюються по ній: по провідній лінії – змінні струми до десятків кілогерц, по радіолінії – електромагнітні коливання високих частот (від сотень кГц до десятків і сотень МГц), по оптичних лініях – світлові коливання (хвилі ) з частотами Гц. На виході лінії зв'язку буде суміш прийнятого сигналу і перешкоди, тобто z(t)=S(u,t)+n(t).

Для узгодження первинних сигналів з лінією зв'язку застосовується передавач: саме в ньому здійснюється перетворення первинних сигналів u(t) в сигнали, зручні для передачі по лінії зв'язку (по потужності, частоти, формі і т.д.). У більшості випадків передавач – це генератор переносника (несучої хвилі) і модулятор. У електрозв'язку застосовуються модульовані сигнали. Процес модуляції полягає в зміні параметрів переносника за законом первинного сигналу u(t). На виході передавача отримують модульований сигнал S(u,t).

У приймачі з прийнятого сигналу z(t) отримують первинний сигнал Uпр(t), який дещо відрізняється від переданого u(t). Тому в приймачі для компенсації ослаблення сигналу після лінії зв'язку проводиться посилення і обробка прийнятого сигналу з метою виділення корисного сигналу і придушення перешкод.

Зворотне перетворення прийнятого первинного сигналу Uпр(t) в повідомлення aпр здійснюється за допомогою спеціальних пристроїв. В принципі, необхідний такий вторинний перетворювач, який перетворює прийнятий первинний сигнал у вихідне повідомлення, сприймається одержувачем.

В системі зв'язку (рис. 4.6) передача повідомлень здійснюється в одному напрямку (від джерела до одержувача). Такий режим зв'язку (передачі) називається симплексним. Режим зв'язку, в якому можлива одночасна передача повідомлень у прямому і зворотному напрямках, називається дуплексним. Можливий і полудуплекний режим – передача повідомлень здійснюється почергово.

Джерело і одержувач інформації є абонентами системи зв'язку. На рис.4.6 виділений канал електрозв'язку – сукупність технічних засобів та середовища розповсюдження, що забезпечують при підключенні кінцевих абонентських пристроїв передачу повідомлень будь-якого виду від джерела до одержувача (споживача) за допомогою сигналів електрозв'язку. Розрізняють канали: телефонні, телеграфні, передачі даних, звукового та телевізійного мовлення, радіозв'язку, цифрові і аналогові.

 

Контрольні питання:

1.Що називають інформацією?

2. Наведіть види повідомлень.

3.Пріведіте види сигналів.

4. Які характеристики косінусоідальное сигналу ви знаєте?

5. Назвіть діапазани частот сигналів, що відповідають:

-Скрученої парі,

-Коаксіальному кабелю,

-Вільному простору,

-Оптоволокну.

6.Що можна вимірювати в децибелах?

7. Перерахуйте елементи структурної схеми електрозв'язку.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 2328;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.