Послуги та служби телекомунікацій

У загальному вигляді термін послуга визначається слідую щим чином: послуга – це те, що держава або зареєстрований ва приватна організація пропонує споживачам для удовлетво ренію певної комунікаційної потреби.

Під телекомунікаційної послугою, відповідно до рекомендацій Міжнародного Союзу Електрозв'язку (МСЕ), розуміється вид обслуговування, повністю реалізує можливості (включаючи функції термінального обладнання) зв'язку між корис телями у відповідності з протоколами, встановленими для відповід ветствующего виду зв'язку.

Під послугами користувача розуміється те, що пропонується користувачеві, здається йому в оренду або оп ЛАчІВАЕТ ім.

Ці два визначення дозволяють розділити надаються ус ги та процеси, що відбуваються в телекомунікаційній мережі, тобто разде лити технічні і сервісні можливості зв'язку.

Останнім часом послуги зв'язку називають інфокомунікаційних послуг, тобто послугами надання зв'язку для забезпечення користувача необхідною йому інформацією. З точки зору користувача і мережевого оператора інфокомунікаційні послуги прийнято поділяти на основні (basic services) і додаткові (supplememoru services). Термін «додаткові послуги» відноситься до послуг, не включає встановлення з'єднань. Доповни тільні послуги, що надаються за допомогою служб централізованого се тевого інтелекту, часто називають інтелектуальними послугами, рис. 3.2.

 

Рис.3.2. Інфокомунікаційні послуги

 

Як видно з малюнка всі види інфокомунікаційних послуг пов'язані з використанням трьох терміналів: телефону, комп'ютера і телевізора. Таке поєднання терміналів дозволяє здійснювати мультимедійні послуги. Мультимедійними називають послуги, що представляють собою передачу, принаймні, двох або трьох типів повідомлень – мови, знаків (даних) і зображень в режимі, що забезпечує деяку ступінь інтерактивності. Даними називають повідомлення, призначені для обробки на ЕОМ або отримані від ЕОМ.

Для забезпечення послуг користувачам на мережах створюються Телеінформаційні служби, технічно і організаційно забезпечують з'єднання, необхідні для надання конкретного виду послуг. Телеінформаційних служба – поняття більш «повне», ніж послуга, оскільки містить функції для з'єднання для встановлення зв'язку і пересилання повідомлень. При цьому під телеінформаційними службами розуміються всі суще ціалу системи передачі та обробки інформації, а саме: телефон, телеграф, передача даних, телебачення, звукове мовлення й телематические служби, в які входять: електронна пошта, факс, Інтернет-телефонія та аудіо-відео -конференції.

Згідно з рекомендаціями МСЕ Телеінформаційні служби поділяються на телеслужби і служби передачі.

Служби передачі або служби доставки інформації надаються телекомунікаційною мережею, під якою розуміють сукупність технічних засобів, що забезпечують взаємодію віддалених об'єктів. Мережа виконує функції передачі та коммута ції (перемикання каналів передачі). Служби передачі орієнтовані на транспортування повідомлень і не несуть від льної за сумісність функцій крайових терміналів з мережею.

Телеслужби або служби надання зв'язку, реалізуються спільно терміналами користувачів та мережею (мережа забезпечує достав-ку інформації). У телеслужбах реалізуються два процеси: процес підключення кінцевого обладнання до мережі зв'язку і процес обробки інформації в мережах. Структурно телеслужби складаються з двох компонентів – ресур сов мережі та кінцевого обладнання користувачів.

Телеслужби поділяють на чотири основних типи: інтерактивні, служби повідомлень, інформаційні та мовні служби, рис 3.3.

Інтерактивні служби – це служби, що дозволяють передавати інформацію в обидві сторони, тобто здійснювати діалог.

Служби електронних повідомлень (служби обробки повідомлень) засновані на принци пе зберігання інформації, при цьому здійснюється накопичення мовних сиг налов, тексту, документів або відеосигналів.

Електронне повідомлення – це документ, переданий «електронною поштою» по системі зв'язку між ЕОМ, що отримується у вигляді відеограми на екрані монітора (телетекст) або у вигляді паперової копії, видрукуваної на принтері (машинограмі). За допомогою цих служб можна передавати повідомлення через електронні «поштові скриньки», окремі для кожного виду сигналів. В якості додаткової послуги користувач мо жет отримувати автоматичне повідомлення про надходження повідомлення в його поштові скриньки (оптична чи акустична індикація на крайовому тер мінале).

 

Рис. 3.3 Типи телеслужб

 

Інформаційні служби забезпечують доступ до інформації, що зберігається в базах даних. Ці служби так само містять інтерактивні елементи, що дозволяють користувачам запросити інформацію за допомогою клавіатури на телефоні або з використанням обладнання розпізнавання голосу. Типовим прикладом є служби, які надають послуги Інтернет. Користувачі можуть одержувати доступ до будь блокам даних через постійне або тимчасово встановлений з'єднання,

Віщальні служби можуть здійснювати односторонню одночасну передачу до одного приймача або до декількох приймачів, наприклад, радіомовлення і телевізійне мовлення (ТБ). Найбільш простим прикладом мовних служб є широкосмугове мовлення, при якому інформація одночасно надсилається кільком приймачів.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1061;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.