Розділ 7. Автоматизовані робочі місця

Завдання накопичення, обробки і поширення (обміну) інформації стояло перед людством на всіх етапах його розвитку. Протягом довгого часу основними інструментами для його вирішення були мозок, мова та слух людини. Перше кардинальна зміна відбулася з приходом писемності, а потім із винаходом книгодрукування. Оскільки в епоху книгодрукування основним носієм інформації став папір, то тогочасну технологію накопичення та розповсюдження інформації природно називати "паперовою інформатикою".

Положення в корені змінилося з появою електронних обчислювальних машин (ЕОМ). Перші ЕОМ використовувалися як великі автоматичні арифмометри. Принципово новий крок був здійснений, коли від застосування ЕОМ для вирішення окремих завдань перейшли до їх використання для комплексної автоматизації тих чи інших закінчених ділянок діяльності людини щодо переробки інформації.

Одним із перших прикладів подібного системного застосування ЕОМ у світовій практиці були так звані адміністративні системи обробки даних: автоматизація банківських операцій, бухгалтерського обліку, резервування та оформлення квитків тощо. Вирішальне значення для ефективності систем подібного роду має та обставина, що вони спираються на автоматизовані інформаційні бази. При вирішенні чергового завдання система має потребу у введенні тільки невеликої порції додаткової інформації - решта береться із інформаційної бази. Кожна порція нововведеної інформації змінює інформаційну базу системи. Ця база (інформаційна, або база даних) знаходиться, таким чином, у стані безперервного оновлення, відображаючи всі зміни, що відбуваються в реальномуоб'єкті, з яким має справу система.

Зберігання інформації в пам'яті ЕОМ додає цій інформації принциповонову якість динамічності, тобто здатності до швидкої розбудови та безпосереднього її використання в розв'язуваних на ЕОМ завданнях. Пристрої автоматичного друку, якими оснащені сучасні ЕОМ, дозволяють у разі необхідності швидко уявити будь-яку вибірку з цієї інформації в формі подання на папері.

В процесі свого подальшого розвитку адміністративні системи обробки даних переросли в автоматизовані системи управління (АСУ) відповідними об'єктами, у яких, як правило, не обмежуються однією ЕОМ, а в складі двох і більше ЕОМ об'єднують в обчислювальний комплекс (ОК).

Автоматизована система керування - це людино-машинна система, в якій за допомогою технічних засобів забезпечується збір, накопичення, обробка інформації, формулювання оптимальної стратегії управління певними компонентами та видача результатів людині або групі людей, що приймають рішення щодо управління. Під оптимальною стратегією мається на увазі стратегія, яка мінімізує або максимізує деякі характеристики об'єкта.

З метою забезпечення можливості взаємодії людини з ЕОМ в інтерактивному режимі з'являється необхідність реалізувати в рамках АСУ так зване АРМ - автоматизоване робоче місце.

АРМ являє собою сукупність програмно-апаратних засобів, що забезпечують взаємодію людини з ЕОМ, тобто такі функції як:

1. можливість введення інформації в ЕОМ;

2. можливість виведення інформації з ЕОМ на екран монітора, принтер або інші пристрої виведення (в даний час цей перелік досить широкий - графобудівники, тощо).

Так звані інтелектуальні АРМ в свою чергу також містять в своєму складі ЕОМ, тим або іншим способом з'єднані з центральною ЕОМ. Пристрої введення також повинні забезпечувати широкий спектр введеної інформації: текстової, координатної, факсимільної тощо. Тому АРМ оснащуються при необхідності універсальною або спеціальною клавіатурою, пристроями введення координатної інформації (типу миші), різного роду сканерами тощо.

Концепція розподіленої обробки економічної інформації, реалізована на базі сучасних персональних ЕОМ та локальних мереж, припускає розвиток АРМ планово-управлінського персоналу.

Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 24.003—84 АРМ в АСУ являють собою робоче місце персоналу автоматизованої системи керування, обладнане засобами, що забезпечують участь людини в реалізації автоматизованих функцій АСУ. АРМ можна застосовувати при розв’язанні комплексів завдань керування в різних сферах діяльності на рівні підприємства.

Накопичений досвід підказує, що АРМ повинен відповідати наступним вимогам:

- своєчасне задоволення інформаційної та обчислювальної потреби фахівця;

-. мінімальний час відповіді на запити користувача;

- адаптація до рівня підготовки користувача та його професійних запитів;

- простота освоєння прийомів роботи на АРМ і легкість спілкування, надійність і простота обслуговування;

- терпимість по відношенню до користувача;

- можливість швидкого навчання користувача;

- можливість роботи в складі обчислювальної мережі.

Розглянемо основні складові елементи АРМ працівників економічних служб, управлінської діяльності та ін, перспективи їх розвитку та використання.

Створені на базі перспективних персональних ЕОМ АРМ мають системи периферійного устаткування і пристрої інтерфейсу з локальними обчислювальними мережами та центральною ЕОМ. За допомогою АРМ фахівець може автоматично обробляти тексти, посилати і приймати повідомлення, що зберігаються в пам'яті ЕОМ, брати участь у теленарадах, організовувати й вести особисті архіви документів на машинних носіях, проводити імітаційне моделювання для вивчення поводження системи, робити розрахунки й одержувати готові результати в табличній чи графічній формі.

Оскільки процес прийняття рішень у процесі керування в цілому реалізується колективом, необхідна проблемна спеціалізація АРМ управлінського персоналу, що відповідає різним управлінським ланкам і реалізованим функціям. Реалізація різних фаз прийняття рішень (підготовка інформації для прийняття рішень, власне прийняття рішень, реалізація прийнятих рішень) може мати багато спільного з різними службами підприємства (планові служби, постачання). Усе це дозволяє створювати гнучкі, що перебудовуються структури керування, підвищує ефективність і оперативність роботи служб. Локальні мережі, на основі котрих можуть функціонувати комплекси АРМ як у рамках окремих підрозділів, так і на рівні суміжних функцій, виконуваних різними підрозділами, служать базою для взаємозв'язку окремих АРМ у системі.

Орієнтацію АРМ на кінцевого користувача, що не є фахівцем в галузі обробки даних, можна забезпечити застосуванням в АРМ алфавітно-цифрових дисплеїв для введення й обробки інформації, а також за допомогою включеної до програмного забезпечення АРМ розвинутої системи діалогових процедур для спілкування з ЕОМ мовою, відомою користувачу.

Необхідне розроблення мов надвисокого рівня, що враховують специфіку об'єктів, на яких будуть застосовані АРМ. Різні діалекти таких мов враховують специфіку функцій, виконуваних окремими членами колективів підрозділів апарату керування

Створені на базі ПЕОМ АРМ функціонально, фізично й органічно настроюються на конкретного користувача (персональний АРМ) чи групу користувачів (груповий АРМ).

Задачі організаційного керування, розв'язувані в складі АРМ,можна підрозділити на три класи.

До першого класу належать цілком формалізовані задачі (бухгалтерський і складський облік, підготовка виробництва), для яких можна розробити структуризовані процедури вироблення рішень. Задачі можуть розв’язуватися на ЕОМ без участі людини за заздалегідь підготовленими алгоритмами

Для другого класу задач характерні слабко структуризовані процедури вироблення рішень в умовах неповної інформації. До цього класу відносяться задачі поточного й оперативно-календарного планування виробництва, керування запасами.

Задачі третього класу вимагають застосування неструктуризованих процедур вироблення рішення, творчого підходу на підставі информованості, кваліфікації, таланту й інтуїції людини.

Працівників організаційного керування можна розподілити на три групи: керівники (директори, головні адміністратори), фахівці (начальники функціональних служб, головні фахівці), технічні працівники (секретарі, касири, комірники). Керівники вирішують, як правило, задачі третього класу, рідше — першого. Фахівці розв’язують задачі другого класу, технічні працівники — першого. Відповідно до характеру розв'язуваних задач можна виділити три класи типових АРМ: АРМ керівника, АРМ фахівця, АРМ технічного і допоміжного персоналу.

АРМ керівника може мати розподілену та локальну структуру. При розподіленій структурі дисплей знаходиться на столі керівника, а основна функціональна частина (з додатковим дисплеєм) — усекретаря або помічника. Локальна структура АРМ керівника передбачає повну функціональну замкнутість, що забезпечує автономну роботу.

Вимоги до АРМ керівника :

- наявність достатньо розвиненої бази даних, постійно поповнюваної оперативною достовірною інформацією. До бази повинен мати доступ обмежений контингент користувачів, а до окремих фрагментів бази — тільки керівник;

- забезпечення керівника чи його безпосередніх помічників оперативністю пошуку необхідної інформації в базі даних і наочністю подання інформації у формі, адаптованій до психологічних характеристик людини , і при високому рівні її інтеграції на екрані незалежно від джерел даних;

- наявність діалогових програмних засобів, що забезпечують прийняття рішень із максимальною адаптацією і регулюючих організаційно-адміністративну діяльність;

- забезпечення оперативного зв'язку з іншими джерелами інформації в межах організаційної структури й із безпосередніми помічниками;

- забезпечення можливості нагромадження в пам'яті АРМ досвіду роботи та раніше прийнятих рішень

З урахуванням характеру й особливостей роботи керівників програмне забезпечення АРМ керівника містить підсистеми забезпечення і ділової діяльності , прийняття рішень , рутинних робіт, зв’язку .

Одна з основних — підсистема забезпечення і ділової діяльності, оскільки 47 % робочого часу керівники зайняті діловими контактами. У її склад входить діловий пакет керівника. Головне меню пакета включає: електронний записник, особистий архів, картотеку доручень. Модуль електронна записна книжка, наприклад, містить електронний перекидний календар, у який керівником заноситься щоденний особистий план (щоденник), щотижневий особистий план (щотижневик) із блоком найважливіших справ тижня і перелік найважливіших справ місяця.

При створенні АРМ фахівця необхідно виходити з того, що фахівець — це професіонал у визначеній галузі, тому АРМ повинен дозволити йому проводити аналітичну роботу (на це в середнім фахівець витрачає 54 % свого робочого дня), використовуючи всіляку інформацію.

Професійна орієнтація його визначає вимоги до технічного і програмного забезпечення АРМ Фахівцю надають можливість працювати з персональною й установочною базами даних, провадити комунікаційні діалоги із додатковими джерелами інформації.

Для комп'ютерної підтримки творчого процесу система містить блок моделювання аналізованих процесів з урахуванням накопиченого досвіду. Найважливіша вимога до АРМ — забезпечення високого рівня багатофункціональности і гнучкості системи.

Автоматизоване робоче місце фахівця містить системи забезпечення ділової та професійної діяльності, забезпечення рутинних робіт і зв’язків. Основа АРМ — підсистема забезпечення професійної діяльності. Вона, як правило, містить розвинуту базу даних, засоби електронної обробки форм та ділової графіки, а також набір програмних засобів для проведення математичних розрахунків і моделювання.

База даних АРМ призначена для збереження текстової, числової йфактографічної інформації. У їхню основу, як правило, покладені типові бази даних ПЕОМ, що забезпечують близькі до природної мови спілкування.

Набір пакетів для математичних розрахунків і моделювання, експертні системи і бази знань використовуються в АРМ для підтримки рішення формалізованих та неформалізованих задач. Вони найбільшою мірою забезпечують досягнення цілі підвищення ефективності та якості керування, будучи однимзнових видів програмних засобів загального призначення.

Із появою 32-розрядних ПЕОМ можливості експертних систем у керуванні виробництвом значно зросли. Вони дозволили забезпечити багато видів управлінської роботи (збирання інформації, загальне і календарне планування, розподіл ресурсів) комп'ютерною підтримкою прийняття рішень.

Експертна система акумулює професійні знання керівників і фахівців, використовуючи їх для формування бази знань, що містить набір взаємозалежних правил, які формализують досвід в сфері керування. Однією з переваг експертних систем єїх здатність збирати і впорядковувати дані, що відображають найбільш істотну інформацію з погляду рішення задач керування. Вона дозволяє робити оперативний аналіз і давати експертну оцінку ситуацій у предметній області.

Автоматизовані робочі місця технічних працівників призначені для співробітників, що виконують рутинну роботу, що вимагає визначених професійних навичок. Для такої категорії службовців характерна робота з документами (68 % усього робочого часу) і телефонні переговори (20 % робітника часу). Основні їх функції-введення інформації (цифрової, текстової), виведення інформації (друк, тиражування, розсилання тощо), ведення карток і архівів, обробка вхідної і вихідної інформації, контроль виконавчої діяльності. Ці роботи з високим ступенем ефективності можна автоматизувати, використовуючи різні АРМ на базі персональних ЕОМ.

В умовах використання АРМ знижується монотонність і стомлюваність, розширюється функціональний діапазон виконавців, робота стає більш різноманітною й цікавою, у 2 — 3 рази підвищується продуктивність праці.

Характер діяльності технічних працівників мало залежить від специфіки галузі, установи, організації. Тому можливий масовий випуск типових АРМ , наприклад ,АРМ оператора текстових документів, АРМ архіваріуса, АРМ комірника, АРМ інспектора, АРМ секретаря. Основною вимогою до програмних і технічних засобів АРМ є забезпечення максимальної «дружності» і ергономічности: зручні розташування технічних засобів, висока якість візуальної інформації, зручна і звична клавіатура для введення інформації, простий діалог з підказками при неправильних діях користувача, наявність технічних засобів для друку і тиражування документів, можливість ведення архіву.

Подальший розвиток АРМ в організаційному керуванні зв'язано з використанням замість ПЕОМ робочих станцій керування (РСК). В основу концепції РСК покладені ідеї інтегрованого «інтелектуального» користувальницького інтерфейсу з маніпулюванням даними і широким доступом до різноманітних підсистемам Ці можливості РСК дають можливість використовувати їх як базу для побудови персональних і групових АРМ. Однак оскільки РСК — універсальна система, те необхідна визначена функціональна спеціалізація цих систем із трансформацією її в конкретний діловий АРМ.

Робоча станція керування містить п'ять технологічних підсистем, що забезпечують: ділової (адміністративної) і професійної діяльності, прийняття рішень, рутинних робіт, зв’язку . Інформаційний фундаментцих підсистем — база даних і база знань.

Технологічна основа РСК підтримується набором наступних програмних засобів:

- діловим пакетом оперативної діяльності, до складу якого повинні входити різні оперативні засоби підтримки (електронний перекидний календар, електронний щотижневик, електронна записна книжка, особистий архів, картотека доручень) ;

- засобами пошуку й аналізу інформації, що включають різні інформаційно-довідкові системи, аналітичні картотеки, засоби екранної графіки;

- засобами моделювання управлінських і економічних процесів, що включаютьекономіко-математичнімоделі (ЕММ), електронні таблиці, моделі прийняття рішень;

- експертними системами і базами знань;

- засобами рішення різних розрахунково-логічних задач;

- засобами обробки формалізованої і текстової інформації.

Традиційна технологія рішення задач на ЕОМ характеризується наявністю посередника між ЕОМ та кінцевим користувачем, до яких відносяться прикладні математики, програмісти, оператори. В умовах нової інформаційної технології ЕОМ перетворюється в зручного партнера кінцевого користувача при рішенні задач, що виникають у ході його професійної діяльності. Наприклад, якщо для підготовки документів за існуючою технологією фахівцю необхідна допомога технічних працівників з друкування, зчитування, графічним робіт, тиражування документів, то при новій інформаційній технології фахівець за допомогою інтелектуального електронного помічника самостійно розробляє документ, реалізує його і керує тиражуванням.

Таким чином, обчислювальне середовище АРМ у складі людино-машинної системи при новій інформаційній технології перетворюється в активну цілеспрямовану систему, мета якої — одержання необхідного в постановці задачі знання, що досягається автоматичним створенням системи і виконанням оптимальної послідовності обчислювальних, логічних та пошукових операцій над наявними знаннями. При цьому забезпечується як автономна робота, так і можливість зв'язку з іншими користувачами в межах організаційних структур та з урахуванням їх особливостей .

Множина відомих АРМ може бути класифікована на основі наступних узагальнених ознак:

- функціональна сфера використання (наукова діяльність, проектування, виробничо-технологічні процеси, організаційне керування);

- тип використовуваної ЕОМ (мікро-, міні-, макро ЕОМ);

- режим експлуатації (індивідуальний, груповий, мережний);

- кваліфікація користувачів (професійні і непрофесійні)

Для кожної з виділених груп АРМ може бути проведена більш детальна класифікація.

Наприклад, АРМи організаційного керування можуть бути розділені на АРМ керівників організацій і підрозділів, планових працівників, працівників матеріально-технічного постачання, бухгалтерів і інших. Усі ці АРМ можна назвати АРМ -економіста.

Ділові АРМзближають користувача із можливостями сучасної інформатики та створюють умови для роботи без посередника —професійного програміста. При цьому забезпечується як автономна робота, так і можливість зв'язку з іншими користувачами в межах організаційних структур (з урахуванням особливостей цих структур).

Параметричний ряд ділових АРМ дозволяє створити єдину технічну,організаційну й методологічну базу комп'ютеризації управління. Спочатку інформаційна технологія локалізується в межах персонального чи групового АРМ, а в наступнім (при об'єднанні АРМ засобами комунікації) створюються АРМ сектори, відділу, установи і формується колективна технологія. Тим самим досягається гнучкість всієї структури та можливість нарощування інформаційної потужності.

Склад функціональних задач і видів робіт (адміністративно-організаційний, професійно-творчий, технічний...) вимагає застосування різних інструментальних засобів при створенні АРМ. Наприклад, адміністративно-організаційна робота — контроль виконання, аналіз поточного стану справ і планування роботи; професійно-творча —розробкадокументів, аналіз інформації; технічна робота —о держання, передача, збереження, друкування зведень, контроль за їх переміщенням

Для автоматизації кожної категорії робіт у даний час ПЕОМ оснащені різними ППП. Програмне забезпечення будь-якого АРМ підрозділяється на загальне і функціональне (рис.1):

 

 

ПЗ АРМ


Загальне ПЗ

       
   

 

 


ППП , що розширюють можливості ОС

           
     

 

 


Access , Foxpro

 

 


Обробка таблиць

 

 


Навчання користувачів

 

Рис. 1. Програмне забезпечення АРМ

 

При проектуванні ПО АРМ необхідно керуватися принципом орієнтації розроблювальних програмних засобів на конкретного користувача, щоповинно забезпечити реалізацію функцій, які відповідають професійній орієнтації АРМ. Розроблювальне ПО АРМ повинно мати властивості гнучкості, адаптивності, модифіковуваності і настроюваності на конкретне застосування

АРМ повинно бути укомплектовано необхідними програмно-інструментальними засобами :

- операційними системами ЕОМ;

- трансляторами (інтерпретаторами) з різних алгоритмічних мов і мов користувачів;

- екранними редакторами текстової, графічної інформації, СУБД, табличними процесорами, генераторами вихідних форм;

- користувальницькими програмами (обробними, навчальними, СУБД знань і ін.).

Слід зазначити, що АРМ містить у собі наступні основні елементи: ЕОМ; програмно-інструментальні засоби, бази даних і знань користувача. Комплектація АРМ технічними і програмними засобами, а також вказаними вище елементами залежить від призначення й складу розв'язуваних задач. Рішення економічних задач на основі АРМ зв'язано з пошуком необхідної інформації в інформаційній базі, наступною її обробкою за алгоритмами і видачею результатів на екран чи друк .

До складу ПО АРМ економіста входять засоби керування інформаційною базою, що забезпечують:

- створення й актуалізацію інформаційної бази;

- пошуки необхідної інформації з регламентованих і нерегламентованих запитів;

- організацію форматного введення-виведення інформації;

- обчислювальну обробку тощо .

Для представлення даних в інформаційній базі часто використовується реляційна модель. Поряд із реляційними СУБД застосовуються табличні процесори. У цьому випадку вхідні і вихідні дані та НДІ подаються в вигляді таблиць, алгоритмізація зводиться до побудови моделі визначення показників вихідних документів (ППП Ехсеl ). До цієї ж групи відносяться інтегровані СУБД, що реалізують функції табличних процесорів, СУБД, редакторів текстів, генераторів вихідних документів. В АРМ економіста необхідно забезпечити видачу інформації в графічній формі для всебічного аналізу економічних показників. Графіки можуть мати двовимірне (плоске) і тривимірне (об'ємне)представлення.Задопомогоюграфічних засобів здійснюється планування (розмітка) площі екрана, зображення на екрані графічних елементів у вигляді лінії, крапки, відрізка, прямокутника, еліпса, штрихування графічних елементів з використанням необхідних кольорів, вибору шрифту тощо .

Організація екранного діалогу - основна вимога до технології АРМ Технологія роботи включає такі функції:

- введення - набору тексту із завданням параметрів для його верстки, перегляду ;

- обробки (значеннєве сортування тексту, обчислення в таблиці);

- відтворення тексту ;

- друкування тексту ;

- робота з електронними таблицями ;

- система ділової графіки (у вигляді графіків і діаграм -стовпчикових, лінійних, кругових, секторних діаграм, гістограм та ін.).

Розглянемо типові АРМи, реалізовані в системі “Галактика”


АРМ менеджера відділу логістикипризначений для автоматизації складських служб, експедицій, договірних відділів, відділыв постачання, відділыв збуту. Даний АРМ включає такі модулі:«Управління договорами», «Управління постачанням», «Управління збутом», «Складський облік», «Постачальники та одержувачі» (рис. 2). Контур логістики призначений для ефективного управління матеріальними і пов'язаними з ними інформаційними та фінансовими потоками у сфері виробництва й обігу. До завдань логістики належать планування, організація і контроль всіх видів діяльності щодо переміщення і складування, які забезпечують проходження матеріального і пов'язаного з ним інформаційного потоків від пункту закупівлі сировини до пункту кінцевого споживання. Модулі, що входять у контур, можуть використовуватися менеджерами багатьох функціональних відділів виробничих і торгових підприємств. Реалізовані в системі функції дозволяють автоматизувати:

· формування господарських зв'язків щодо постачання товарів або надання послуг;

· визначення обсягів і напрямів матеріальних потоків;

· визначення послідовності руху товарів до місць складування;

· розвиток, розміщення та організацію складського господарства;

· здійснення перевезення, а також усіх необхідних операцій на шляху прямування вантажів до пунктів призначення;

· виконання упаковки, маркування, навантаження і розвантаження;

· управління складськими операціями: здавання і приймання вантажів, зберігання, підготовка необхідного покупцям асортименту, організація доставки дрібними партіями тощо.

Рис. 2. Модулі, що входять у контур логістики

Основною перевагою використання даного АРМа є те, що всі завдання вирішуються комплексно. В процесі експлуатації його модулів створюються ланцюжки взаємопов'язаних документів, які, з одного боку, дають цілісну картину руху матеріальних потоків, а з іншого – обробляються фінансовими, виробничими і бухгалтерськими модулями і відповідно відображаються в показниках бюджетів, планів, бухгалтерських звітів. ^

АРМ менеджера щодо роботи з персоналомпризначений для кадрових служб підприємств будь-якої організаційної структури (у тому числі і з відособленими підрозділами або філіями, а також з географічно розгалуженою мережею дилерів чи агентів) незалежно від форм власності і кількості співробітників. В базі можливе зберігання необмеженого за обсягом архіву даних. АРМ дозволяє здійснювати оперативний кадровий облік і планування, вирішувати управлінські завдання та одержувати будь-яку звітність щодо персоналу. Вся інформація, необхідна для нарахування заробітної платні, передається автоматично. За допомогою АРМа «Управління персоналом» вирішуються такі завдання:

· облік всіх традиційних кадрових питань щодо працевлаштування: приймання, переведення, звільнення;

· робота з кандидатами на посади при прийманні на роботу, ведення списків і здійснення відбору;

· створення і ведення корпоративної структури підприємства будь-якої складності та формування ієрархії підлеглості підрозділів;

· формування штатних розписів (як діючих, так і тих, що плануються) для структурних підрозділів підприємства;

· можливість введення (зняття) довільних доплат і надбавок щодо кожної позиції штатного розпису і до групи;

· відстеження (в т.ч. перегляд історії) і внесення змін до штатного розпису, як для підприємства в цілому, так і для кожної структурної одиниці;

· підтримка роботи з окладами, погодинними ставками і тарифами;

· формування типових уніфікованих форм і довільних звітів за штатним розписом і фактичним розміщенням персоналу;

· автоматичне формування первинної документації, як на кожного співробітника, так і щодо групи працівників (всі види наказів щодо особового складу, контракти, трудові договори та ін.);

· ведення особової картки в повному обсязі (адресні та паспортні дані, відомості про родичів, попередні місця роботи і відомості про трудовий стаж, освіту і т.ін.);

· планування і проведення атестації, підвищення кваліфікації, присвоєння звань і рангів;

· введення даних про трудовий стаж для Пенсійного фонду і формування документів персоніфікованого обліку;

· розширення облікової інформації особової картки з використанням додаткових відомостей («підшивання» посадових інструкцій, різних анкет, додатків і фотографічних документів);

· оформлення наказів з будь-яких розпорядчих дій (заміна, сумісництво, відпустка, відкликання з відпустки, зміна режиму роботи, нагородження, продовження контракту, складання наказів та ін.) їх затвердження і друкування (як законодавчо затверджених уніфікованих форм, так і в «довільній» формі);

· відстеження тимчасових призначень;

· формування індивідуальних доплат (стимулювання працівників персонально, незалежно від передбачених штатним розписом надбавок);

· планування, облік і контроль всіх видів відпусток, зокрема складання планового графіка щорічних відпусток відповідно до положень законодавства і трудового договору;

· введення записів про непрацездатність і укладання журналу лікарняних листів;

· автоматичне складання табеля обліку робочого часу (з урахуванням фактично наданих відпусток і записів у лікарняних листах, а також нез’явлення на роботу і будь-які відхилення від робочого графіка);

· формування звітів про наповнення штату, зайняті ставки, і закриті одиниці штатного розпису, перелік вакансій і т.ін.

Додаткові можливості і переваги даного АРМа:

· велика кількість пакетних операцій, сервісних можливостей і функцій адміністрування, що здійснюють коректування або перевірку записів з видачею інформації про помилки або некоректності;

· є можливість переглядати списки днів народжень працівників;

· інформація щодо кадрів зберігається тривалий час, доступна по кожному підрозділу і по звільнених працівниках;

· переведення в архів особових карток звільнених працівників здійснюється як пакетно, так і індивідуально, а також можливий швидкий витяг особової справи з архіву для перегляду всієї інформації, введеної раніше;

· можливе повторне працевлаштування без заповнення картотеки;

· документи персоніфікованого обліку можуть бути сформовані в потрібному форматі для передачі їх до пенсійного фонду на магнітних носіях;

· формування різних довідок та звітів для зовнішніх і внутрішніх потреб;

· друк всіх форм наказів і звітів здійснюється з текстового редактора «Галактики», з MS Word або Excel;

· можлива настройка обмеженого доступу користувачів до різного роду інформації;

· можлива автоматична передача всієї необхідної інформації для нарахування заробітку та її обробка в модулі «Заробітна платня».

АРМ фінансового менеджеранадає надійні і гнучкі засоби автоматизації управління фінансовими ресурсами компанії, що підтримують класичний управлінський цикл: планування фінансів, оперативний фінансовий менеджмент, фінансовий аналіз. Забезпечує формування бюджету і моделювання різних варіантів бюджетів, узгодження та затвердження бюджетів, формування фактичних показників бюджетів. Підтримує оперативну діяльність щодо виконання бюджетів, контроль лімітної статті. Містить розвинені засоби для консолідації фінансової звітності центрів відповідальності (підрозділів) в підсумкову звітність підприємства, розрахунку, інтерпретації і аналізу фінансових показників, аналізу та оцінки фінансового стану підприємства з довільних методик, що налаштовуються, на основі оперативних і бухгалтерських даних. ^

АРМ бухгалтерського облікупідтримує автоматизацію всього комплексу завдань бухгалтерського обліку, зокрема в територіально розподілених компаніях, холдингах, на підприємствах різних галузей і масштабів діяльності. Дозволяє вести бухгалтерський облік в повній відповідності з економічним законодавством. Реалізована настройка на законодавства України, Росії, Білорусі, Казахстану, Молдови, Узбекистану. Єдиний інформаційний простір системи забезпечує автоматизоване відображення в бухгалтерському обліку всіх господарських операцій за допомогою універсального механізму типових господарських операцій. Реалізована підтримка паралельного обліку в декількох планах рахунків бухгалтерського обліку, тобто багатоплановість рахунків. На цій можливості базуються розвинені засоби для окремого ведення бухгалтерського і податкового обліку. Передбачені також регістри управлінського обліку, що відображають планові і фактично проведені фінансові операції. Показники в цих регістрах формуються на підставі первинних документів і служать джерелом для розрахунку і контролю виконання бюджетів. Особливість системи «Галактика» – гнучка настройка аналітичного обліку. Аналітичний облік можна вести як за елементами більшості таблиць бази даних, так і за сформованими вручну документами. Передбачене ведення аналітичного обліку як за рахунками, так і за субрахунками. ^








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1180;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.057 сек.