ТАБЛИЧНИЙ ПРОЦЕСОР MICROSOFT EXCEL

4. 1. ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ЕЛЕКТРОННОЇ ТАБЛИЦІ EXCEL

Microsoft Excel (надалі просто – Excel) – це програма для виконання розрахунків і управління так званими електронними таблицями.

Електронна таблиця – основний засіб, що використовується для обробки й аналізу цифрової інформації засобами обчислювальної техніки. Excel дозволяє виконувати складні розрахунки, у яких можуть використовуватися дані, розташовані в різних областях електронної таблиці й пов'язані між собою певною залежністю. Для виконання таких розрахунків в Excel існує можливість вводити різні формули в комірки таблиці. Excel виконує обчислення й відображає результат в комірці з формулою. Важливою особливістю використання електронної таблиці є автоматичне перерахування результатів при зміні значень комірок.

Файл, з яким працює Excel, називається книгою. Книга, як правило, складається з декількох робочих аркушів, які можуть містити таблиці, тексти, діаграми, малюнки. Основа робочого аркуша (рис.52) являє собою сітку з рядків і стовпчиків. Комірка утворюється перетинанням рядка й стовпчика. Виділена мишею комірка (комірки) називається активною (на рис. 52 активна комірка виділена рамкою).

Рис. 52. Фрагмент робочого аркуша

Рядок у робочому аркуші ідентифікується ім’ям (цифрою), що розташоване на лівій стороні робочого аркуша. Стовпчик у робочому аркуші також ідентифікується ім’ям (буквами латинського алфавіту), що розташоване вгорі робочого аркуша. Робочий аркуш книги Excel може містити до 65 536 рядків і 256 стовпчиків.

Комірка – основний елемент таблиці – має свою унікальну адресу, що складається з номера стовпчика й рядка, наприклад Е4. Кожна комірка містить один елемент інформації – цифрове значення, текст або формулу.

Створення нової робочої книги

Так само як і в Word, кожна робоча книга, створена Excel, ґрунтується на деякій моделі, що називається шаблоном. За замовчуванням Excel засновує нову робочу книгу на шаблоні з ім’ям Книга. Шаблон зберігає інформацію про форматування комірок і робочих аркушів, а також використовуваних панелях інструментів. Клацнувши кнопку [Создать] на стандартній панелі інструментів, можна створити нову, порожню робочу книгу на базі шаблона, прийнятого за замовчуванням.

Форматування таблиці

Стовпчики й рядки

Стандартна ширина стовпчиків не завжди підходить для стовпчиків на робочому аркуші. Наприклад, ширину стовпчиків необхідно змінювати при наступних умовах:

− ширина недостатня, щоб показати текст повністю;

− ширина недостатня, щоб показати цифрову інформацію (у цьому випадку комірку будуть заповнювати символи ####);

− ширина занадто велика для даної таблиці, і її необхідно скоротити.

Якщо ширина стовпчика занадто мала, дані не губляться; вони просто не показуються повністю.

Ширина стовпчика й груп стовпчиків може бути змінена при використанні команд Формат, Столбец.

Форматування рядків

1. Виділіть необхідні рядки.

2. Виберіть Формат, Строка і необхідні операції.

Форматування комірок

Вміст комірок таблиці може бути відформатований для поліпшення зовнішнього вигляду таблиці на робочому аркуші. Всі опції форматування комірок можуть бути знайдені у вікні діалогу команди Ячейки в меню Формат. Крім того, деякі кнопки доступні в панелі інструментів Форматирование для швидкого застосування найбільш загальних текстових і цифрових форматів.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 703;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.