Грати роль і відігравати роль.

В одному документі написано: «Велику роль у цій справі гра­ють керівники відділів...». Але ж «грати роль» — це «видавати себе за кого-небудь іншого» (можна «грати роль на сцені, в театрі, в кіно» або в переносному значенні, наприклад: «Того вечора я грала зовсім іншу роль» (Леся Українка)). «Відігравати роль» — це «мати певне значення, вагу», і в документі треба було написати: «Велику роль у цій справі відіграють керівники відділів...».

Дилема і проблема.

У наш час слово «проблема» вживається в різних сферах наукового, економічного, побутового спілкування (наприклад: «проблеми слововживання», «проблеми соціально-економічного розвитку», «життєві проблеми»). Слово «дилема» за звучанням схоже до слова «проблема», що іноді призводить до його помилкового вживання. Наприклад, у реченні: «Приходить час, коли перед кожним з нас постає дилема: який шлях вибрати в житті» слово «ди­лема» треба було замінити словом «проблема», тому що «дилема» — це необхідність вибору між двома можливостями, звичайно небажаними або важко здійсненними, а проблема — це теоретичне чи практичне питання, що потребує розв'язання.

 

Дійсний і справжній, дійсно і справді.

Дійсний — істинний, оригінальний, достеменний, автентичний, найчастіше в діловому, науковому тексті {дійсна розписка — рос. «подлинная»; дійсно, цей факт зафіксований у результатах наукових досліджень); дійсно — ще фактично; справді — більш поширений варіант («Справді там була», тобто «Не вигадую, кажу як є»). Справжнє диво світу — хоча можна і так: одне з дійсних чудес світу, тобто з тих, що реально існували

Діловий і діловитий.

Обидва можуть бути вжиті для характеристики якостей людини працьовитої, обізнаної, діяльної, але мова — тільки ділова, кола —ділові, а в знач, зайнятий, заклопотаний —діловитий {ділови­тий керівник)

Дільниця і ділянка.

(«Дільниця боротьби за державність» — ділянка). У рос. обидва відповідають слову «участок», в укр. розрізняються значенням: дільниця — адміністративно самостійний об'єкт (виборча дільниця), структурний підрозділ на виробництві (переробна дільниця), а ділянка — частина поверхні, площі чогось, відрізок чого-небудь (городна ділянка, ділянка фронту), галузь, сфера діяльності (ділянка роботи).

Діючий і чинний.

(«Чинне місце» — належне). Чинний — який має силу: частіше юридичну (чинна норма Конституції), у ширшому знач. — діяльний, активний (відчути себе чинною силою державотворення); діючий — який перебуває в дії (діючий вулкан), який здатний активно діяти, впливати на що-небудь (активна, діюча сила в боротьбі), ще — діюча армія.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1305;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.