Підбір, добір, відбір, вибір.

«Підбір кадрів» чи добір — від добирати, тобто вибирати спеціалістів, виділяючи їх із загальної маси за кращими якостями, знаходити найдосвідченіших, найталановитіших? Генетичний, природний, штучний добір; добирати способу. Близько до цього — підбір від підбирати — вишукуючи, вибирати потрібне, відповідне чому-небудь, часто методом проб. «Хлопці як на підбір» (тобто найкращого складу); підбір ключа (підбирати ключа — за збігом певної конфігурації чи збігом певних якостей). Іноді збігається зі значенням слова добір: підбір(добір) сло­ва. Близькі за знач, також вибір і відбір, часто взаємозамінні, дублети (вибір, відбір) кращого. Але тільки вибір: вибір професії, на вибір (тобто не підряд, з певним пропуском), вибір нареченого, вибір з двох варіантів. Ще вибір — у знач, обрання (скажімо, до місцевої Ради). У той же час краще — відбір: відбір товару за розмірами; відбір призовників до десантних військ. Пам'ятайте, що відбір — це виділення із загального числа людей, групи, партій кількох із них, а вибір — одного (відбір найобдарованіших молодих людей до хору, але вибір виконавця для сольної партії в хорі). Взагалі вживання цих слів залежить від контексту, від стилістично­го нюансу (найприродніше — вибір професії, але можна сказати й так: «Перепробував усе: теслярський фуганок і ковальський міх, слюсарський напилок і гончарний круг — то, можна сказати, був підбір професії на дотик, кінчиками пальців».

 

Погоджувати і узгоджувати.

То погодження чи узгодження; погоджений чи узгоджений? «Узгоджувальна комісія» — погоджувальна, «узгодили цю норму закону» — погодили.

• Погоджувати — обговорювати що-небудь, доходити єдиної думки, усувати розбіжності в чомусь; встановлювати потрібну взаємодію, координувати.

• Узгоджувати — установлювати відповідність між чимось (узгодити одну норму з іншою, узгодити з вимогами регламенту). Узгоджувати чи узгодження, як правило, вживається з прийменником з.

Підписка і передплата.

«Підписку на наш журнал можна оформити на будь-якому поштовому відділенні», — чуємо по радіо. Але ж «підписка» — письмове зобов'язання додержуватися певних правил чи виконувати якусь вимогу (наприклад, «підписка про невиїзд», «підписка про мовчання»). Замовлення ж друкованого видання з попереднім внесенням часткової чи повної його оплати називається «передпатою» (чого?). Правильно: «Передплату нашого журналу можна оформити на будь-якому поштовому відділенні» (чи «передплатити наш журнал...»).

 

Плутати і путати.

Як правильно сказати: «путати два питання» чи «плутати два питання»? Необхідно з'ясувати значення цих слів. Дієслово «плутати» означає:

• у прямому значенні — безладно переплітати що-небудь (нитки, волосся тощо).

• у переносному значенні — вносити безладдя, плутанину в що-небудь; помилятися, збиватися, робити не те, що слід, тощо (наприклад: «плутати когось з кимось», «плутати слова», «плутати сліди» і т.д.).

Дієслово «путати» означає «стягувати путами, ременями, лан­цюгами когось, щось», наприклад, «путати коневі ноги», «путати лоша»).

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 776;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.