Способи визначення відстаней за топографічною картою

У бойовій практиці часто доводиться визначати за картою відстань між об'єктами або відкладати на карті задані відстані під час вирішення різноманітних .завдань: визначення довжини маршруту, нанесення на карту положення своїх Військ, цілей противника; визначення ширини перешкоди, площ об'єктів тощо.

Для вимірювання відстаней за картою необхідно мати такі прилади: лінійку, циркуль-вимірник, курвіметр. Крім того, потрібно пам'ятати положення головної точки позамасштаб-них умовних знаків (див. мал. 4.1) і таблицю поправок у довжину маршруту. Для визначення відстаней за картою існують декілька способів.

Лінійкою. Необхідно виміряти відстань між об'єктами в сантиметрах і помножити число сантиметрів на величину масштабу. Наприклад, на карті масштабу 1:50 000 відстань між двома об'єктами дорівнює 8,4 см. Величина масштабу даної карти: 1 см = 500 м. Отже, відстань на місцевості буде дорівнювати: 500 м/см х 8,4 см = 4 200 м.

Циркулем вимірюються короткі відстані. Використання лінійного масштабу виключає арифметичні розрахунки. Ніжки циркуля ставлять у головні точки Об'єктів, між якими необхідно визначити відстань, і, не змінюючи розхилу циркуля, прикладають циркуль до лінійного масштабу, як показано на мал. 5.4.

Мал. 5.4. Вимірювання відстані на карті циркулем-вимірником за допомогою лінійного масштабу

 

Кроком циркуля вимірюють відстані, які перевищують довжину лінійного масштабу. Для цього беруть за масштабом розхил циркуля, який відповідає якому-небудь цілому числу кілометрів або метрів, і таким "кроком" проходять на карті відстань, яку необхідно визначити, ведучи рахунок перестановок ніжок циркуля (мал. 5.5).

 

 

Мал. 5.5. Вимірювання відстані звивистими пініями

 

Нарощенням розхилу циркуля вимірюють ламані лінії. Спосіб заснований на визначенні кола: "геометричне місце точок, рівновіддалених від центра" Ламана лінія шляхом перенесення відрізків перетворюється в пряму (мал. 5.6).

Мал. 5.6. Вимірювання відстані нарощенням розхилу циркуля

Курвіметром вимірюють тільки звивисті лінії. Обертанням колесика стрілку курвіметра встановлюють на нульову поділку, а потім колесиком проводять по вимірюваній пінії зліва направо або знизу вгору: отриманий відлік у сантиметрах множать на величину масштабу даної карти. Наприклад, відлік курвіметра за картою масштабу 1:100 000 становить 15 км, а за картою масштабу 1:50000-7,5 км (мал. 5.7).

Мал. 5.7. Курвіметр

Для визначення відстаней окомірно підраховують число квадратів координатної сітки, що "вкладаються" у вимірювані лінії, і множать на величину сторони квадрата в кілометрах. Спосіб використовується, як правило, для наближених вимірювань і контролю результатів вимірювань приладдями.

За відсутності приладів відстань за картою вимірюється підручними засобами. Наприклад, при відсутності лінійки, на смужці паперу помічають олівцем кінці вимірюваної лінії, а потім за координатною сіткою і лінійним масштабом визначають відстань; при відсутності курвіметра по звивистій лінії викладають нитку, а потім, випрямляючи її, визначають довжину лінійкою.

За прямокутними координатами. Відстань між двома точками (об'єктами), знаходяться в одній координатній зоні, можна обчислити за формулою

де 8 - відстань на місцевості по прямій між двома точками, м; x1,y1 - координати першої точки; x2,y2 - координати другої точки.

Цей спосіб використовується при підготовці даних для стрільби артилерії та в інших випадках.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 4854;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.