Техніка біржових операцій

 

Головним місцем, де безпосередньо відбуваються біржові угоди, є операційний зал з відгородженою ділянкою, яка називається «коло» чи «ринг», у нього можуть заходити тільки безпосередні учасники торгу - брокери. За рингом розташовуються помічники брокерів, що передають їм доручення на здійснення біржових угод, здійснюють безпосередній зв'язок із клієнтами з питань граничних цін та інших умов угоди, фіксують домовленості по укладеним брокерами усним угодам, а по закінченню торгів оформляють укладені контракти в письмовій формі.

На біржах торгують не самим товаром, а контрактами на товар. Біржовий товар суворо стандартизований, що дозволяє торгувати ним без попереднього огляду. Стандарти на товар допускають деякі відхилення від установлених характеристик, що згодом враховуються при розрахунках із продавцями і покупцями реального товару.

Кількість товару в кожному контракті суворо визначено в залежності від виду товару. Наприклад, в одному контракті на купівлю-продаж натурального каучуку міститься 5 т стандартного товару, в одному контракті на продаж цукру - 50 т. Тому якщо клієнт дасть брокеру доручення закупити 500 т цукру, то останній укладе 10 контрактів.

Якщо контракт укладено на негайне постачання товару, це означає, що продавець повинен поставити проданий товар на склад біржі протягом 2 тижнів, а покупець має право забрати товар не пізніше ніж через 2 тижні.

Якщо реальний товар продається чи купується з відстрочкою постачання, то така відстрочка може бути кратної встановленому для кожного товару періоду і називається «позиція».

Клієнт, яким є продавець чи покупець реального товару, чи біржовий гравець, зв'язується по телефону, електронній пошті чи по мережі Інтернет з однієї з брокерських контор біржі й дає доручення продати чи купити товар, указуючи кількість товару, термін угоди та мінімальну або максимальну ціну, або доручає здійснити операцію протягом визначеного терміну по найбільш сприятливій для нього ціні. Доручення клієнта негайно оформляється угодою. Брокерський агент негайно передає доручення в операційний зал біржі помічнику брокера, а той - у ринг брокеру. Після завершення торгу й оформлення контракту помічники брокера передають клієнту результати укладеної угоди.

 

Міжнародні торги

 

Міжнародні торги – це одна з форм ЗЕД за якою покупець оголошує конкурс для продавців товару з означеними властивостями.

Найбільш частіше торги використовуються для розміщення замовлень на будівництво, виконання дослідницьких та проектних робіт, проведення аудиторських та надання консалтингових послуг та інше.

Покупець що оголошує торги створює тендерні комітети для розглядання пропозицій продавців.

Розрізняють відкриті та закриті торги. В відкритих приймають участь всі бажаючі, в закритих тільки ті що запрошені до участі.

Для участі у торгах можливим партнерам (продавцям) розсилаються запрошення, крім того про відкриті торги може бути оголошено в засобах масової інформації. Інформація про торги повинна включати: хто проводить торги, характеристики товару чи об’єкту, порядок та строки представлення пропозицій, адреса покупця.

Іноді застосовуються відкриті і закриті торги разом: спочатку відкриті – для відбору найкращих пропозицій продавців, а потім закриті – для визначення (серед найкращих) пропозиції, яка визнається, як та що виграла тендер і укладається контракт.

На етапі відбору пропозицій найменування фірм можуть бути не вказані (для неупередженості членів тендерного комітету), а зазначені номерами.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 626;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.