Документальне відображення операцій з обліку готової продукції.

Здача готової продукції на склад оформляється здавальною накладною. Виконання роботи та послуги оформляється приймально-здавальним актом.

На складі готова продукція обліковується в кількісному вираженні за її видами в картках або в книгах складського обліку. В картці або в книзі зазначають назву продукції, її номенклатурний номер, одиницю виміру, розмір, марку, ціну за одиницю. Облік готової продукції на складі ведеться в міру її надходження або відпуску зі складу.

Планом рахунків для обліку наявності та руху готової продукції передбачено рахунок 26 „Готова продукція”.

У бухгалтерському обліку готова продукція має оцінюватися за первісною вартістю, тобто за фактичною собівартістю виготовлення. Проте оскільки фактична собівартість може бути визначена лише після визначення всіх витрат та калькулювання її фактичної собівартості, постає потреба в щоденному обліку наявності та руху готової продукції в облікових цінах.

На накладній ставиться підпис покупця або іншої уповноваженої особи. Товарно-транспортна накладна виписується, як правило, в шести примірниках.

Рахунки – фактури на відвантажену продукцію направляються покупцям, а їх копії залишаються в бухгалтерії підприємства постачальника. В рахунках – фактурах зазначають: найменування вантажоотримувача та відправника, їх адреса, номер угоди, найменування банку та його реквізити, сума рахунка – фактури, дата відвантаження та інша необхідна інформація.

Сума відхилень фактичної собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами (при списанні на реалізацію) визначається як добуток рівня (відсотка) відхилень і вартості реалізованої продукції за обліковими цінами. Рівень () відсоток

Відхилень визначається діленням суми відхилень на початок місяця з сумою відхилень з продукції, що надійшла на склад із виробництва за звітний місяць, на суму вартості залишку готової продукції за обліковими цінами на початок місяця та вартості оприбуткованої за звітний місяць з виробництва на склад готової продукції за обліковими цінами. Ця сума відхилень відображається записом:

Д- т 90”Собівартість реалізації”

К – т 26”Готова продукція”.

Рахунок 93”Витрати на збут” призначений для обліку витрат, що пов’язані з реалізацією продукції (робіт, послуг).

Витрати на збут, обчислені за дебетом рахунку 63, щомісяця списуються у частині реалізації продукції в дебет рахунку 79 „Фінансові результати” записом: Д – 79 К- т 93.

Реалізованою продукцією підприємства вважають продукцію (товари, роботи, послуги) за яку покупцеві (замовникові) пред’явлені розрахункові документи. Пред’явленими розрахунковими документами вважаються документи з моменту подання їх до установи банку (за умови здійснення розрахункових операцій через установи банків) або іншої їх передачі відповідно до умов, передбачених договором (контрактом), тобто без участі установ банків.

Реалізованою вважається також продукція, за яку підприємство-продавець одержало плату або авансові платежі.

Для відображення собівартості реалізованої продукції використовують рахунок 90 „Собівартість реалізації”, який наприкінці звітного періоду закривається за дебетом рахунку 79 „Фінансові результати”.

Доходи від реалізації продукції(товарів, робіт, послуг) відображаються бухгалтерським записом:

Д –т 361 „Розрахунки з покупцями та замовниками”

К – т70 „Доходи від реалізації”

Для визначення чистого доходу від реалізації необхідно виключити ПДВ та акцизний збір:

Д-т 70 „доходи від реалізації”

К-т 641 „Розрахунки за податками”

Для підрахунку фінансових результатів від реалізації продукції (робіт, послуг) наприкінці звітного періоду чистий дохід від реалізації списують:

Д-т 70 „Доходи від реалізації”

К-т 79 „Фінансові результати”.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 745;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.