Загальна побудова бухгалтерського обліку на підприємствах малого бізнесу.

Для нормального функціонування будь-якої ринкової економіки потрібно, щоб учасники, приймаючи рішення, мали правдиву та об’єктивну інформацію про майно, грошовий та фінансовий стан, результати роботи – прибутки, доходи чи збитки, а також про особливості їх досягнення як на своєму підприємстві, так і в партнерів. Таку інформацію дає тільки система господарського обліку. Система господарського обліку діяльності підприємства включає три види обліку:

1. Оперативний – ведеться безпосередньо в місцях здійснення господарських операцій. Дані обліку необхідні для спостереження за розвитком господарських процесів, їх оперативного планування, аналізу і управління.

2. Статистичний – використовується при вивченні кількісних та якісних характеристик масових соціально-економічних явищ і процесів, закономірностей їх розвитку за конкретних умов місця і часу.

3. Бухгалтерський облік – система суцільної, безперервної і взаємопов’язаної реєстрації та підбиття підсумків підприємницьких і фінансових операцій підприємства в документах, книгах та записах із подальшими аналізом, перевіркою та звітуванням про результати здійснення цих операцій.

На відміну від інших видів господарського обліку бухгалтерський облік ґрунтується на документуванні всіх господарських процесів і відображенні їх у системі бухгалтерських рахунків із використанням методу подвійного запису, його регламентують міжнародні й національні нормативні та законодавчі акти.

Бухгалтерський облік використовують в усіх сферах підприємницької діяльності – виробничій, комерційній, банківській, страховій, в усіх галузях та підгалузях господарювання. У кожній сфері діяльності, в кожній галузі господарювання бухгалтерський облік має специфічні особливості. Проте вихідні положення бухгалтерського обліку єдині, спільні для всіх видів діяльності в усіх галузях господарювання.

Тому облікова інформація має відповідати загальноприйнятим принципам:

- консерватизму (обачності);

- повного висвітлення;

- автономності підприємства;

- послідовності;

- безперервної діяльності;

- нарахування;

- відповідності;

- історичної собівартості;

- єдиного грошового вимірника;

- періодичності.

Малі підприємства з простим технологічним процесом виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, які здійснюють за місяць не більше 300 господарських операцій, можуть застосовувати спрощену форму бухгалтерського обліку.

Спрощена форма бухгалтерського обліку може застосовуватися в :

- простій формі (без використання регістрів обліку майна малого підприємства), якщо мале підприємство здійснює за місяць не більше 100 господарських операцій і не здійснює виробництво продукції та робіт, пов’язаних із великими матеріальними витратами;

- формі бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства, якщо мале підприємство на балансі обліковує власні основні засоби, виробничі запаси, товари і готову продукцію, та здійснює за місяць понад 100 господарських операцій.

Це не означає, що малі підприємства не мають права застосовувати звичайну журнально – ордерну схему обліку. Якщо підприємство до переходу на сплату єдиного податку застосовувало саме таку форму обліку і для нього має сенс продовжувати її вести, то суб’єкт малого підприємництва може не переходити на спрощену форму бухгалтерського обліку.

При використанні простої форми бухгалтерського обліку необхідним є ведення таких облікових регістрів:

- книги обліку господарських операцій за формою № К -1;

- відомості обліку основних засобів, нарахованих амортизаційних відрахувань (зносу) за типовою формою № В – 1;

- відомості обліку виробничих запасів, готової продукції та товарів за типовою формою № В – 2;

- відомості обліку заробітної плати за типовою формою № В – 8.

Основою всього бухгалтерського обліку при використанні простої форми є Книга обліку господарських операцій за формою № К -1. В цей книзі ведеться реєстрація первинних документів, відображаються операції на рахунках, визначається фінансовий результат. Вона містить усі застосовуванні малим підприємством бухгалтерські рахунки, є комбінованим регістром аналітичного і синтетичного обліку і повинна бути прошнурована та пронумерована. На останній сторінці записується кількість пронумерованих сторінок. Книга завіряється підписами керівника і головного бухгалтера і скріплюється печаткою.

Книга відкривається записами сум залишків на початок року на кожний вид коштів і джерел. У графі „Зміст операції” у хронологічній послідовності позиційним способом відображаються всі господарські операції поточного місяця на підставі первинних документів.

Суми по кожній операції відображаються методом подвійного запису одночасно за графами „Дебет” і „Кредит” рахунків обліку відповідних видів коштів та їх джерел.

На рахунку 23 „Виробництво” у графі „Дебет” протягом місяця відображаються витрати на виробництво продукції.

Наприкінці місяця підбиваються підсумки по дебету і кредиту всіх рахунків обліку коштів та їх джерел, що повинні дорівнювати даним графи 4.

Після визначення дебетових і кредитових оборотів за всіма бухгалтерськими рахунками виводиться сальдо по кожному рахунку на кінець місяця.

Заповнення відомостей № В -1, В – 2, В – 3 при використанні простої схеми бухгалтерського обліку не відрізняється від їх заповнення при використанні форми бухгалтерського обліку із застосуванням регістрів обліку майна малого підприємства.

Застосування форми бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства припускає заповнення більшої кількості відомостей і відповідно більшою мірою відображає фінансово – майновий стан підприємства.

При застосуванні цієї форми обліку необхідно вести такі облікові регістри:

- відомість обліку основних засобів, нарахованих амортизаційних відрахувань (форма № В - 1);

- відомість обліку виробничих запасів, готової продукції та товарів (форма № В - 2);

- відомість обліку витрат на виробництво (форма № В - 3);

- відомість обліку коштів і фондів (форма № В - 4);

- відомість обліку витрат та інших операцій (форма № В - 5);

- відомість обліку реалізації (форма № В - 6);

- відомість обліку розрахунків з постачальниками (форма № В - 7);

- відомість обліку заробітної плати (форма № В – 8);

- відомість (шахова) (форма № В - 9).

Як правило, кожна відомість застосовується для обліку операцій по одному з використовуваних рахунків бухгалтерського обліку.

Сума за будь – якою операцією записується у двох відомостях одночасно: у першій – по дебету рахунка з наведенням шифру рахунка, що кредитується, а у другій – по кредиту рахунка з аналогічним записом шифру рахунка, що дебетується. В обох відомостях у графі „Зміст операції” записується на підставі форм первинної облікової документації зміст проведеної операції.

Дані щодо фінансово – господарської діяльності малого підприємства за місяць з усіх відомостей переносяться до відомості форми № В – 9, що є підставою складання оборотної відомості, яка застосовується для складання бухгалтерського балансу.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 725;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.