Види доходів і витрат підприємства.

Облік доходів і витрат та формування фінансового результату ведеться у розрізі різних видів діяльності підприємства, що тісно пов’язано із заповненням Звіту про фінансові результати.

Відповідно до П(СБО 3 фінансові результати підприємства складаються з фінансових результатів:

- від основної діяльності;

- від фінансових операцій;

- від іншої звичайної діяльності;

- від надзвичайних подій.

П(СБО 15 „Дохід” визначає порядок формування в обліку інформації про доходи від звичайної діяльності підприємства та розкриття її у фінансовій звітності. У свою чергу, порядок обліку витрат підприємства та розкриття інформації про витрати у фінансовій звітності визначаються П(СБО 16 ”Витрати”.

Фінансові результати діяльності підприємства визначають зіставленням доходів та витрат підприємства згідно з принципами нарахування і відповідності.

Види доходів і витрат:

1. Доходи і витрати від реалізації продукції, виконання робіт і надання послуг.

2. Доходи і витрати від надання окремого майна в оренду.

3. Штрафи, пені, неустойки та інші види санкцій за порушення умов господарських договорів, а також суми відшкодування завданих збитків.

4. Доходи, одержані на території України та за її межами від пайової участі в діяльності інших підприємств, дивіденди по акціях, облігаціях та інших цінних паперах та від інших дохідних активів, які належать підприємству.

5. Доходи і витрати від переоцінки виробничих запасів готової продукції і товарів крім випадків, коли вона проводиться за рішенням уряду.

6. Доходи від надання комерційного кредиту.

7. Виручка від продажу іноземної валюти і витрати на її придбання.

8. Втрати і нестачі товарно-матеріальних цінностей понад норм природних втрат у тому випадку, коли винних не встановлено або у стягненні з винуватців відмовлено судом.

9. Витрати за анульованими виробничими замовленнями, а також витрати на виробництво, яке не дало продукції.

10. Витрати на утримання законсервованих виробничих потужностей та об’єктів, крім витрат, які відшкодовуються за рахунок інших джерел.

13.4. Формування фінансових результатів підприємства та заповнення відомості форми № В – 6.

Для обліку доходів, витрат і фінансових результатів, а також для складання Звіту про фінансові результати призначені рахунки класів 7, 8 та 9.

Рахунки обліку доходів і витрат вважають тимчасовими, такими. Що відображають стан доходів і витрат за певний звітний період, по закінчені якого сальдо цих рахунків переноситься на рахунок 79 „Фінансові результати.”

Порівняння доходів і витрат підприємства та визначення фінансових результатів його діяльності здійснюється у кінці звітного періоду на рахунку 79, сальдо якого закривається на рахунок 44.

Записи у відомості за формою № В -6 здійснюються позиційним способом по кожному рахунку, покупцю або виду продукції (робіт, послуг) на підставі виписок банку, касових звітів, митних декларацій та інших документів.

Відомість форми № В – 6 об’єднує облік розрахунків з покупцями – рахунок 36 і облік реалізованої продукції (робіт, послуг) – 70, 71,72,73,74,75.

По дебету рахунків класу 7 відображається сума нарахованих податкових зобов’язань щодо ПДВ (для платників), що фіксується у графі 7 „Направлено у продаж продукції (робіт, послуг) звітного місяця”, під графі „Непрямі податки та інші платежі”. По кредиту цих рахунків відображається вартість реалізованої продукції за відпускними цінами, включаючи ПДВ. Ця сума записується до графи 9 „Направлено в продаж продукції (робіт, послуг) звітного місяця”, підграфи „За продажними цінами”.

Для контролю оплати відпущеної продукції заповнюються графи 11,12,13 „Оплата”.

Враховуючи зміни у веденні бухгалтерського обліку, деякі графи цієї відомості будуть мати дещо інше значення, а деякі можуть бути не заповненими.

Так , графи 5, 6 „Направлено у продаж продукції (робіт, послуг) звітного місяця” – „За фактичною собівартістю з кредиту рахунків” не можуть відображати фактичну собівартість відвантаженої продукції (робіт, послуг), тому що вона (фактична собівартість) списується з рахунку 26 „Готова продукція” на рахунок 79 „Фінансові результати”, оминаючи рахунки 70, 71, 72, 73,74, 75. Виходячи з цього, до цієї графи необхідно вписувати суму, що списується з дебету рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75 у кредит рахунка 79, тобто суму реалізації без урахування ПДВ.

Крім того, не уявляється можливим визначити фінансовий результат шляхом порівняння дебетових і кредитових оборотів рахунків 70, 71 та ін. Звідси випливає, що графа 10 „Прибуток (збиток) звітного місяця”, а також графа 14 „Різниця між продажною ціною і фактичною собівартістю” не можуть бути заповнені.

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.