Розділ VІ. Змістовий модуль 7-8

Лекція 7-8

Методика вивчення теми «Тиск. Тиск твердих тіл, рідин і газів»

План

1. Місце і значення вивчення теми. Методичні особливості.

2. Структура і зміст теми.

3. Формування основних понять.

Література:

 

1. Підручник з фізики для 8 класу.

2. Програми з фізики для 7-11 класів.

3. Іванова Ж.В. Фізика. 8 клас: Розробки уроків. – Х.: Веста: Вид. «Ранок», 2008. – 256 с.

4. Методика преподавания физики в 7-8 классах средней школы / Под ред. А.В.Усовой. – М.: Просвещение, 1990.

5. Пьоришкін О.В., Родіна Н.А. Викладання фізики в 6-7 класах ср. шк.. – К.: Рад.шк., 1982. – 269 с.

6. Методика преподавания физики в средней школе: Частн. вопр. / Под ред. С.Е. Каменецкого и Л.А. Ивановой. – М.: Просвещение, 1987. – 336 с.

7. Альохіна Л.А. Розгорнуте календарне планування. – Х.: Веста: Вид. «Ранок», 2008. – 112 с.

8. Іванова Ж.В. Фізика. 8 клас: Розробки уроків. – Х.: Веста: Вид. «Ранок», 2008. – 256 с.


Значення теми.

У цій темі продовжується вивчення взаємодії тіл. Тут розглядають випадок, коли тіла (тверді, рідкі, газоподібні) дотикаються одне до одного по деякій поверхні і знаходяться одне відносно одного у стані спокою. Як відомо, у цьому стані обидва взаємодіючі тіла деформовані по всій поверхні дотику і мірою напруженого стану є фізична величина – тиск.

Тема «Тиск твердих тіл, рідин і газів» в курсі фізики 8 класу є однією з найбільш цікавих для учнів. Цей інтерес обумовлений незвичайністю, новизною явищ що вивчаються. При вивченні цієї теми учні отримують особливо яскраві уявлення про використання явищ і законів теми на практиці. Вчителю необхідно намагатися більш повно використовувати можливості, закладені у змісті теми для підтримки і розвитку пізнавального інтересу і розв’язання задач політехнічного навчання. Елементи історизму та досягнення в області техніки необхідно використовувати для розв’язання виховних завдань. В кінці вивчення теми можна провести конференцію на тему «Плавання суден. Повітроплавання».

Вивчення теми надає вчителю великі можливості для навчання учнів емпіричному методу пізнання. Для цього пізнавальну діяльність організовують за планом:

ü виявлення явища;

ü з’ясування умов існування даного явища;

ü аналіз і узагальнення накопичених експериментальних даних, формулювання означення явища;

ü з’ясування закономірності (закону), що описує це явище;

ü пояснення причини явища на основі теорії.

Але тема має повні можливості і для використання теоретичного метода пізнання.

Питання гідро- й аеростатики вивчають у школі один раз у 8 класі, у старших класах в кращому випадку їх тільки повторюють. Отже, основний навчальний матеріал цього розділу учні повинні засвоїти досить глибоко й міцно. Це нелегке завдання, якщо врахувати, що загальний розвиток і математична підготовка учнів 8 класу дуже обмежені, а навчальний матеріал складний.

В процесі вивчення цієї теми широко використовуються знання про молекулярну структуру рідин і газів. На цій основі пояснюють передачу тиску в рідинах і газах. Учням показують, що основним законом гідро – та аеростатики є закон Паскаля, а цей закон є прямим наслідком вільної рухливості молекул, рідин і газів. На основі закону Паскаля пояснюють решту теоретичних питань: Архімедову силу, атмосферний тиск, які розглядають як наслідки цього закону.

Властивості рідин і газів вивчають паралельно, у порівнянні. Такий підхід полегшує формування узагальнених фізичних понять, економить час. Разом з тим він створює і певні труднощі, тому що вимагає від учнів більш абстрактного мислення. Ці труднощі знімаються за рахунок багатого і наочного фізичного експерименту.








Дата добавления: 2016-04-11; просмотров: 564;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.