Формування основних понять. Формування поняття тиску починають з розгляду прикладів життя (ходіння по снігу, мокрому піску, приколювання кнопки і ін.)

Формування поняття тиску починають з розгляду прикладів життя (ходіння по снігу, мокрому піску, приколювання кнопки і ін.). Підводять учнів до висновку, що результат дії одного тіла на інше (деформація) залежить від значення сили і площі поверхні, перпендикулярно до якої діє ця сила.

Цей висновок доповнюють демонстрацією: на вологий пісок ставлять столик і навантажують його гирею. Ніжки столика помітно грузнуть у піску. Після цього перевертають столик кришкою вниз і знову ставлять на нього ту ж гирю – столик зовсім незначно втискується у пісок.

Для обґрунтування необхідності введення нової фізичної величини ставлять такі запитання:

- Учень стоїть на лижах, а потім без лиж на снігу. В якому випадку деформація більша?

- Два учні по черзі стали на лижі (11-го та 1-го класу). В якому випадку деформація снігу буде більша?

- На лижі стали ці два учні. У учня 11-го класу довжина лиж 210 см, а у учня третього класу – довжиною 70 см. Під ким деформація буде більша?

Отже виникає необхідність зрівняти умови порівняння, тобто, розглянути силу, що діє на одиницю площі. Цю нову величину називають тиском і позначають буквою р і записують спосіб її вимірювання у вигляді математичного виразу: , де F – модуль сили, S – площа, на яку вона діє. Вказують одиницю тиску , яка називається «паскаль».

Знайомлять учнів із різними тисками, які зустрічаються в техніці, природі і побуті (гусеничний трактор на дорогу – 4-6 , колесо вагона на колії – 3000 , людина при ходьбі – 30-40 ).

Пропонують виконати фронтальний експеримент: визначити тиск, який чинить гумка, яку кладуть на стіл різними гранями.

Потім розглядають питання як можна збільшити тиск, зменшити. Де і як використовують це в техніці.

Наступне питання це сила тиску. Показують, що сила тиску дорівнює: і вона завжди перпендикулярна до тієї поверхні, на яку діє. Сила тиску не завжди дорівнює вазі тіла.

Вивчення тиску рідин і газів розпочинають з нагадування про деякі властивості, притаманні лише рідинам і газам. Відмінність у властивостях твердих тіл і рідин зумовлена особливостями їх молекулярної будови і характером руху молекул, на що треба звернути увагу учнів.








Дата добавления: 2016-04-11; просмотров: 438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.