Визначення собівартості перевезень при зміні якісних показників використання рухомого складу методом коефіцієнтів впливу

Формули залежності собівартості перевезень від якісних показників використання рухомого складу дозволяють встановити характер і ступінь впливу зміни окремих показників на собівартість перевезень. У загальному вигляді характер залежності собівартості від якісних показників виражається формулами виду:

де а – величина собівартості, яка складається з залежних і умовно-постійних витрат, що не змінюється при зміні показника;

b/x, b•х – величина собівартості, яка складається з залежних витрат, які змінюється обернено пропорційно (b/х) або прямо пропорційно (b•х) зміни показника;

х – показники, пов'язані з собівартістю вантажних перевезень зворотною залежністю: навантаження навантаженого вагона, маса поїзда брутто і дільнична швидкість P, Q і V відповідно або прямою залежністю: порожній пробіг вагонів від навантаженого і пробіг локомотивів в одиночному проходженні відповідно α і β.

Розрахована за среднедорожным значень показника х частина собівартості (b/x або b•x) дозволяє визначити ступінь залежності собівартості перевезень від конкретного показника – величину коефіцієнта впливу.

Коефіцієнти впливу для показників, з якими собівартість перевезень пов'язана зворотною залежністю, виражають частину собівартості перевезень, яка змінюється обернено пропорційно величині даного показника – .

Коефіцієнти впливу показників, пов'язаних із собівартістю прямою залежністю, відображають відсоток зміни собівартості перевезень ∆C% при зміні показника на 1%.

Величини коефіцієнтів впливу якісних показників використання рухомого складу розрізняються по залізницям, варіантам аналізу, видам перевезень та типам тяги. Це пояснюється неоднаковою залежністю калькуляційних вимірників від якісних показників використання рухомого складу, зміною складу і величини залежать витрат за варіантами аналізу, умовами роботи залізниць та іншими особливостями.

Ступінь впливу якісних показників на собівартість вантажних перевезень представлена в табл.

Користуючись даними табл., можна розрахувати зміну собівартості вантажних перевезень при зміні якісних показників використання рухомого складу методом коефіцієнтів впливу.

Розглянемо використання цього методу розрахунку на окремих прикладах.

Приклад 1. Розрахувати, на яку величину знизяться експлуатаційні витрати та собівартість перевезень у зв'язку із зменшенням на ділянках з електровозної тягою порожнього пробігу вагонів від навантаженого з 67 до 63 %, тобто на 4 %. Розрахунок провести для перспективного варіанту.

Собівартість вантажних перевезень на ділянках з електровозної тяги на даній залізниці дорівнює 143,06 коп./10 т-км тарифних, обсяг перевезень – 64,2 млрд. т-км. Собівартість вантажних перевезень на ділянках з електровозної тяги при зміні порожнього пробігу вагонів на 1 % знизиться на 0,15 %. При зменшенні порожнього пробігу вагонів на 4 % собівартість перевезень знизиться на 0,15•4=0,6 %, або на 143,06•0,6/100=0,86 коп./10т-км. Величина експлуатаційних витрат скоротиться при обсязі перевезень 64,2 млрд т•км на 0,86•64,2•109-3 =55,2 млн. г. о.

Приклад 2. Визначити для тих же умов економію експлуатаційних витрат при збільшенні маси вантажного поїзда на 10 % і зменшення дільничної швидкості руху поїздів на 6 %.

Початкову масу поїзда Qбр приймемо за 100 %, після збільшення – 110 %. При базовій величині маси поїзда 100 % питома вага цієї частини собівартості, що змінюється обернено пропорційно Qбр, становив 8,0 % від її повної величини. При масі поїзда, що дорівнює 110 %, частина собівартості, що залежить від Qбр, складе 8•100/110=7,27 %. Собівартість перевезень зменшується на 8,0–7,27=0,73 %, або на 0,73•143,06/100=1,04 коп./10т-км. Економія експлуатаційних витрат складе: 1,04•64,2=66,8 млн. г. о.

Аналогічно розраховується зміна собівартості перевезень і експлуатаційних витрат при зменшенні дільничної швидкості Vуч руху поїздів на 6%. Відносна частина собівартості, змінюється обернено пропорційно дільничної швидкості, становить 3,5 %. При зменшенні дільничної швидкості на 6 % собівартість перевезень збільшиться на 3,5–3,5•100/106=0,2%, або на 0,29 коп./10 т-км. Величина експлуатаційних витрат зросте на дорозі на 0,29•64,2=18,6 млн. г. о.

Розрахунок собівартості перевезень при одночасній зміні декількох показників використання рухомого складу.

Якщо потрібно розрахувати зміну собівартості перевезень і експлуатаційних витрат при зміні не одного, а декількох показників використання рухомого складу, то необхідно взяти до уваги, що зміна розглянутих показників може вплинути на одні і ті ж групи витрат (повністю або частково), в той час, як розрахунок впливу окремо кожного показника здійснюється по відношенню до початкової (базової) величини собівартості перевезень (без урахування зміни її в результаті впливу інших показників). Крім того, при прямій і зворотній формах залежно окремі показники можуть впливати на одні і ті ж групи видатків різноспрямовано і ступінь їх впливу на ці витрати може бути різною. Тому оцінку впливу на собівартість перевезень одночасно змінюються декількох показників використання рухомого складу отримують, застосовуючи в розрахунках коефіцієнти зміни собівартості перевезень під впливом окремо кожного показника (1±Кизм.з). Для цього необхідно базову величину собівартості перевезень Сб помножити на ці коефіцієнти. Розрахунок собівартості слід виконувати окремо для показників, пов'язаних із собівартістю прямою залежністю, і для показників, пов'язаних з нею зворотною залежністю. Загальна відносна зміна собівартості визначається підсумовуванням відносних змін по групах факторів, пов'язаних зворотної й прямою залежністю.

Приклад 3. Визначити зміну собівартості вантажних перевезень для умов, наведених у прикладах 1 і 2. Всі розглянуті показники змінюються одночасно: α < 4 %; Qбр > 10 % і Vділ > 6 %.

При зменшенні α на 4 % собівартість перевезень знизилася на 0,6 %, тобто коефіцієнт зміни собівартості перевезень: -0,006. При збільшенні Qбр на 10% собівартість перевезень зменшилася на 0,73 %, коефіцієнт: -0,0073. При зменшенні Vуч на 6 % собівартість перевезень зросте на 0,2%, коефіцієнт: +0,002.

Тоді зміна базової собівартості перевезень при збільшенні Qбр на 10% і зниження Vуч на 6 % складе:

143,06•(1-0,0073)(1+0,002)=143,06•0,9927•1,002=142,30 коп./10 т•км

Відносне зниження собівартості дорівнює:

(143,06–142,3)/143,06•100=0,53%.

При зниженні α на 4,0 % базова собівартість перевезень зменшиться на 0,6 %,

Зниження собівартості при одночасній зміні всіх показників (Qбр, Vуч, α) складе 0,53+0,6=1,13%, або 1,62%/10 т-км. Річна економія експлуатаційних витрат дорівнює: 1,62•64,2=101,09 млн. г. о.

Для отримання більш повних і точних розрахунків щодо зміни собівартості перевезень при одночасному зміні багатьох якісних показників використання рухомого складу в умовах перевезень, що відрізняються від середньозалізничних, слід застосовувати метод одиничних витратних ставок.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 1238;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.