Тема 2.1. Запити в СКБД Access, їх типи. Характеристика та засоби фор­му­вання запитів відбору, дії, параметричних та перехресних запитів.

План

1. Визначення запиту.

2. Класифікація запитів.

3. Типи запитів та їх призначення.

4. Засоби створення запитів в СКБД Access.

5. Створення різних типів запитів у режимі Конструктора запиту.

 

Виклад навчального матеріалу

Визначення запиту

 

Основні можливості табличної бази даних розглянемо на конкретному прикладі таблиці «Співробітник» (Рис. 2.1.1). Вона має чотири стовпчика з іменами співр_номер, співр_ПІБ, співр_зарпл,і співр_від_номер. У кожному із стовпців можуть записуватися дані певного типу – числового або символьного. Так в стовпчиках співр_номер, співр_зарпл,і співр_від_номер записуються числові дані, а в стовпчику співр_ПІБ записується символьна інформація.

 

Співробітник
співр_номер співр_ПІБ співр_зарпл співр_від_номер
Кравчук Р.Д. 1800,00
Наливайко А.Т. 1650,00
Кравченко О.І. 1600,00
Левченко В.В. 1400,00
Тимохін О.П. 844,00

Рис. 2.1.1. Таблиця «Співробітник»

Дані про об’єкти, людей або речі в цих таблицях записуються у вигляді рядків. У наведеному прикладі відомості про ім’я, зарплату і відділ, де працює Наливайко А.Т., записані в другому рядку.

Порядок рядків в таблицях задається при введенні даних. Проте в багатьох базах даних є можливість сортування даних в таблицях. Найбільш поширеним видом сортувань в базах даних є впорядкування інформації по одному із стовпців.

Для числових даних впорядкування проводиться за збільшенням або зменшенням значень. Наприклад, впорядкування за зменшенням зарплати:

 

Співробітник
співр_номер співр_ПІБ співр_зарпл співр_від_номер
Кравчук Р.Д. 1800,00
Наливайко А.Т. 1650,00
Кравченко О.І. 1600,00
Левченко В.В. 1400,00
Тимохін О.П. 844,00

 

Впорядкування символьних даних полягає в розташуванні їх в алфавітному порядку. Приклад впорядкування за прізвищами:

Співробітник
співр_номер співр_ПІБ співр_зарпл співр_від_номер
Кравченко О.І. 1600,00
Кравчук Р.Д. 1800,00
Левченко В.В. 1400,00
Наливайко А.Т. 1650,00
Тимохін О.П. 844,00

 

Найбільш важливою можливістю баз даних є автоматичний пошук інформації. Пошук даних – це відбір даних за чітко визначеною комбінацією ознак.

Основою для пошуку інформації в базах даних служать запити. Сукупність запитів, по яких можна отримати інформацію, вважається головною характеристикою баз даних.

Запити в базах даних підрозділяються на прості і складені. У простих запитах указується ім’я одного із стовпців і деяке значення. Приклади простих запитів:

запит: прізвище = Кравченко

запит: співр_зарпл > 1600,00

Відповідями на запити будуть рядки з таблиці приведеного типу. На перший запит – рядки, в яких в графі прізвище стоїть «Кравченко», а на другий запит – рядки із значенням більшим за «1600,00» в графі співр_зарпл.

Для числових значень в запитах можуть стояти знаки «більше» або «менше». Приклади відповідних запитів:

запит: співр_номер > 2903

запит: співр_зарпл <= 1500

Відповідями на ці запити також будуть один або декілька рядків з таблиці, в яких номери або зарплати задовольнятимуть вказаним умовам. Але можливо, що пошук виявиться не результативним, якщо жоден рядок в таблиці не задовольняє заданим умовам.

Складені запити утворюються з простих з використанням логічних зв’язок і та або. Приклади складених запитів:

запит: співр_зарпл <1800 і співр_номер <= 2904

запит: співр_зарпл> 1400,00 або співр_зарпл<= 1700,00

Відповідями на складені запити із зв’язкою і будуть всі рядки таблиці, що задовольняють обом умовам. Відповідями на запити із зв’язкою або будуть всі рядки таблиці, які задовольняють першій або другій умові, або і тій, і іншій одночасно.

Відмінність баз даних від інформаційно-довідкових і інформаційно-пошукових систем полягає в наступному. В інформаційно-довідкових системах допустимий тільки пошук інформації, а в базах даних можна виконувати не тільки пошук інформації, але і оновлювати їх, а також створювати нові таблиці або реорганізувати їх.

Оновлення даних в таблицях баз даних проводиться по елементах рядків, а додавання інформації – введенням нових рядків. Для створення нової таблиці необхідно задати її ім’я, число стовпців і вказати типи значень у кожному із стовпців.

 








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 681;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.