СКБД: призначення, загальна характеристика

Ми приступаємо до розгляду реляційних баз даних і систем управління реляційними базами даних. Цей підхід є найбільш поширеним в даний час, хоча разом із загальновизнаними перевагами має і ряд недоліків. До переваг реляційного підходу можна віднести:

1. наявність невеликого набору абстракцій, які дозволяють порівняно просто моделювати велику частину поширених наочних областей і допускають точні формальні визначення, залишаючись інтуїтивно зрозумілими;

2. наявність простого і водночас потужного математичного апарату, який спирається, головним чином, на теорію множин і математичну логіку і забезпечує теоретичний базис реляційного підходу до організації баз даних;

3. можливість ненавігаційного маніпулювання даними без необхідності знання конкретної фізичної організації баз даних у зовнішній пам’яті.

Реляційні системи беруть свій початок в математичній теорії множин. Вони були запропоновані наприкінці 1968 року доктором Е.Ф.Коддом з фірми IBM, який першим усвідомив, що можна використовувати математику для надання надійної основи і чіткості області управління базами даних. Ми будемо використовувати неформальні еквіваленти загальноприйнятих визначень (Рис. 1.2.1):

Таблиця 1.2.1

неформальні еквіваленти
таблиця для відношення
рядок або запис для кортежу
стовпець або поле для атрибуту

Рис. 6.2. Таблиця «Неформальні еквіваленти загальноприйнятих визначень»

Ми також приймаємо, за визначенням, що «запис» означає «екземпляр запису», а «поле» означає «ім’я і тип поля». Реляційні системи далеко не відразу набули значного поширення, але вже в середині 80-х років реляційні системи практич­но витіснили зі світового ринку ранні СУБД. На даний час основним предметом критики реляційних СУБД є не їх недостатня ефективність, а властива цим системам деяка обмеженість (прямий наслідок простоти) при використанні в так званих нетрадиційних галузях (найбільш поширеними прикладами є системи автоматизації проектування), в яких потрібні гранично складні структури даних. Ще одним недоліком реляційних баз даних, що часто наголошується, є неможливість адекватного віддзеркалення семантики наочної області. Іншими словами, можливості представлення знань про семантичну специфіку наочної області в реляційних системах дуже обмежені. Сучасні дослідження в області реляційних систем присвячені, головним чином, саме усуненню цих недоліків.

Базові поняття реляційних баз даних. Основними поняттями реляційних баз даних є: тип даних, домен, атрибут, кортеж, первинний ключ і відношення. Покажемо сенс цих понять на прикладі відношен­ня Співробітники(Рис. 6.3.), яке містить інформацію про співробітників певної організації:

Рис. 6.3. Відношення “Співробітники”

Тип даних. Поняття “тип даних” в реляційній моделі даних повністю адекватне поняттю типу даних в мовах програмування. Зазвичай у сучасній реляційній БД допускається зберігання символьних, числових даних, бітових рядків, спеціалізованих числових даних (таких, як «гроші»), а також спеціальних «темпоральних» даних (дата, час, годинний інтервал). Достатньо активно розвивається підхід до розширення можливостей реляційних систем абстрактними типами даних (відповідними можливостями володіють, наприклад, системи сімейства Ingres/Postgres). У нашому прикладі ми маємо справу з даними трьох типів: рядки символів, цілі числа і «гроші».

Домен.Поняття домену більш специфічно для баз даних, хоча і має окремі аналогії з підтипами в деяких мовах програмування. У найзагальнішому вигляді домен визначається завданням деякого базового типу даних, до якого відносяться елементи домену, і довільного логічного виразу, вживаного до елементу типу даних. Якщо обчислення цього логічного виразу дає результат «істина», то елемент даних є елементом домену. Найбільш правильним інтуїтивним трактуванням поняття домену є розуміння домену як допустимої потенційної нескінченності значень даного типу. Наприклад, домен «Імена» в нашому прикладі визначений на базовому типі рядків символів, але в число його значень можуть входити тільки ті рядки, які можуть зображати ім’я (зокрема, такі рядки не можуть починатися з м’якого знаку). Слід зазначити також семантичне навантаження поняття домену: дані вважаються порівнянними тільки у тому випадку, коли вони відносяться до одного домену. У нашому прикладі значення доменів «Номери пропусків» і «Номери груп» відносяться до типу цілих чисел, але не є порівнянними. Відзначимо, що в більшості реляційних СУБД поняття домену не використовується, хоча в Oracle V.7 воно вже підтримується.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 624;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.