Використання біокаталітичних процесів у біоенерготехнологіях

 

Ефективні біотехнологічні процеси на основі ферментативного каталізу використовуються усе ширше в різних сферах людської діяльності, у тому числі і в біоенергетиці. Основним завданням інженерної ензимології є конструювання біоорганічних каталізаторів із заданими властивостями на основі ферментів або ферментних комплексів і розробка на їх базі різних ефективних і екологічно чистих биотехнологических процесів. Висока субстратна специфічність ферментативного каталізу та унікальна здатність прискорювати реакції в десятки й сотні разів в умовах нормального тиску й фізіологічних температур дозволяють одержувати високі виходи продуктів і створювати практично безвідхідні біотехнологічні процеси, що не забруднюють навколишнє середовище.

Наприклад, жоден з варіантів технологій одержання біоетанолу не може бути реалізований без застосування стадії ферментативного гідролізу (рис. 9.1).

Рис. 9.1. Використання продуктів мікробного синтезу (ферментів) у технологіях одержання рідких видів біопалив на основі відходів виробництв.

 

Найбільш широке застосування у біоенергетиці одержали мікробні гідролази, які взаємодіють за участю води з глікозидами, пептидами та іншими з'єднаннями. Серед гідролаз – глікозидази (зокрема, амілази, галактозидаза та целюлази), пектинази, протеїнази, ліпази.

Глікозидази каталізують гідроліз глікозидних з'єднань. Так, крохмаль гідролізують амілази, продуцентами яких є різні мікроорганізми (Bacіllus, Aspergіllus); целюлолітичні ферменти, які є складним комплексом активних білків, що впливає на різні ділянки молекули целюлози, синтезуються бактеріями роду Clostrіdіumта різними міцеліальними грибами (Trichoderma, Aspergіllus та ін.) Продуцентами ліпаз, що здійснюють гідроліз триацилглицеролов з утворенням жирних кислот і гліцерину, є різні мікроорганізми (Aspergіllus, Mucor, Rhіzopus, Geotrіchum, Candіda).

 








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 1046;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.