Мастильні матеріали та робочі рідини

 

Довговічність кожного зразка озброєння та військової техніки, наприклад, танка, гармати, трактора, автомобіля, – залежить від якості мастильних матеріалів та від того, наскільки правильно вони застосовуються.

Відомі випадки, коли через низьку якість мастильних матеріалів та невмілого їх застосування відбувались аварії та катастрофи, виходило із ладу обладнання, відмовляли в роботі прилади, скорочувався термін служби вузлів, агрегатів та деталей.

Усі, кому доводилося мати справу із сучасною технікою, повинні мати відповідні знання з питань застосування мастильних матеріалів. Знання мастильних матеріалів та особливостей їх застосування сприяють підвищенню боєготовності частин та підрозділів. Вчені роками працюють у науково-дослідних інститутах та лабораторіях над створенням необхідних сортів мастил, розробляють умови раціонального їх використання. Цими питаннями займалися такі видатні вчені: Д.І. Мендєлєєв, В.В.Марковніков, І.П.Петров, Н.Е.Жуковський, А.І.Петрусевич, К.Ф. Кушніренко та інші. На сьогодні для задоволення потреб промисловості випускається більш ніж 250 сортів мастил. Але пошуки нових матеріалів і технологій не призупиняються. Дуже приємно, що черговий прорив у цій справі зробили саме українські вчені корпорації “ХАДО”, де працюють видатні вчені Бурушкін Ігор Анатолійович, Шарайкін Іван Миколайович та інші.

Гелі-ревіталізанти (або відновлювачі) та мастила ХАДО, використовуючи енергію тертя спряжень, утворюють на їх поверхнях захисний шар металокераміки. Причому його формування відбувається більш активно саме в місцях найбільшого зносу, що дозволяє відновлювати початкову геометрію деталей.

При експлуатації артилерійського озброєння застосовуються такі групи експлуатаційних матеріалів:

- мастила;

- масла;

- робочі рідини;

- очисні сполуки;

- матеріали для герметизації та пакування;

- лакофарбові матеріали.

Мастила або пластичні мастила – це мазеподібні мастильні матеріали, що призначені для забезпечення нормальної роботи деталей, вузлів і агрегатів артилерійського озброєння, запобігання їх передчасному спрацюванню та захисту від корозії.

За призначенням пластичні мастила поділяють на чотири групи:

- антифрикційні (робочі);

- консерваційні (захисні);

- ущільнюючі;

- канатні.

Антифрикційні мастила призначені для зменшення тертя та забезпечення нормальної роботи механізмів озброєння та приладів у різних температурних режимах.

Одночасно ці мастила є захисними, оскільки вони здатні на відповідний час запобігати корозії. До цієї групи відносяться більшість мастил, наприклад, МЗ, ГОИ-54п, ЦИАТИМ-201, ОКБ-122-7 та інші.

Консерваційні мастила призначені тільки для запобігання корозії озброєння та боєприпасів. До цих мастил відносять: гарматне ПВК, № 8, ВНИИ НП-279 та інші.

Ущільнюючі мастила застосовуються для герметизації та ущільнення місць прилягання деталей одна до одної з метою запобігання витіканню палива, мастильних матеріалів та інших рідин, а також потрапляння у зазори вузлів тертя води і бруду. До них відносять: замазку ЗЗК-3У, замазку У-20А.

Канатні мастила застосовуються для зменшення тертя та зносу окремих дротів і сталевих тросів і для захисту їх від корозії. Прикладом канатних мастил є мастило канатне 39У.

До основних мастил, які широко використовуються при експлуатації артилерійського озброєння, відносять:

1. Мастило МЗ (ТУ 38001263-16).

Єдине робоче-консерваційне мастило, що являє собою однорідну мазеподібну масу коричневого кольору і призначене для змащування артилерійського озброєння та агрегатів наземного обладнання. Мастило забезпечує нормальну роботу механізмів у діапазоні температур від –50 до +80оС.

Замінник – мастило пластичне ГОИ-54п (ГОСТ 3276-74).

Робоче-консерваційне мастило, що являє собою однорідну мазеподібну масу від світло-жовтого до темно-коричневого кольору. Мастило є універсальним водо та морозостійким і призначено для змащування механізмів артилерійських систем, приладів, робочих поверхонь озброєння і т.п. Воно використовується одночасно як робоче і консерваційне. Мастило забезпечує роботу механізмів при температурі від –40 до +50оС. Мастило можна наносити як у холодному, так і в гарячому стані.

2. Мастило пушечне ПВК (ГОСТ 19537-74).

Являє собою мазеподібну масу від коричневого до темно-коричневого кольору. Призначене для захисту від корозії не пофарбованих зовнішніх деталей і вузлів ОВТ, виготовлених із чорних та кольорових металів. Мастило водостійке з добрими захисними якостями. Захищає від корозії при температурах від –40 до +50оС. При нагріванні більше +50оС сповзає з вертикальних поверхонь.

3. Мастило ОКБ-122-7 (ГОСТ 18197-72)

Являє собою вазеліноподібну масу світло-жовтого кольору та застосовується як основне мастило для всіх типів вузлів тертя приладів: підшипників кочення та ковзання, цапф, шарнірів, опор, зубчастих та черв’ячних передач, фрикційних механізмів, гвинтових та рейкових передач і т.п. Мастило водостійке з низьким випаровуванням та добрими захисними властивостями. Застосовується при температурі від –60 до +120оС.

Замінник – мастило ЦИАТИМ-201 (ГОСТ 6267-74).

Являє собою однорідну мазь від світло-жовтого до світло-коричневого кольору. Рекомендується для окремих механізмів, що працюють при невеликих навантаженнях та великих швидкостях при температурі від –60 до +90оС. Мастило є універсальним, тугоплавким, водо- та морозостійким.

4. Мастило ЦИАТИМ-205 (ГОСТ 8551-74).

Являє собою вазеліноподібну маслянисту мазь від білого до світло-кремового кольору (допускається дрібна зернистість). Призначене для змащування нерухомих поверхонь, які мають короткочасний контакт з такими сполуками та їх парами: ТМ-185, гептилом, саміном, меланжем, амілом, а також для змащування вузлів тертя та герметизації з’єднань та ущільнень, що працюють при температурі від –20 до +60оС.

Замінник – мастило №8 (ГОСТ 95.510-77) – призначене для герметизації нерухомих вузлів і з’єднань, які працюють в контакті з кислотами.

5. Мастило графітне (ГОСТ 3333-80).

Являє собою однорідну мазеподібну масу від темно-коричневого до чорного кольору і призначене для змащування відкритих шестерень, черв’ячних пар, ланцюгових передач, ресор і деяких інших високонавантажених вузлів тертя. Забезпечує роботу механізмів у діапазоні від –10 до +65оС.

6. Мастило ВНИИ НП-232 (ГОСТ 14068-79)

Являє собою однорідну маслянисту масу чорного кольору та призначається для змащування лейнерів, вільних труб, різьби казенника та дульних гальм з метою полегшення монтажу та демонтажу лейнерів і вільних труб, нагвинчування та згвинчування казенника і дульних гальм.

Захищає трубу та лейнер від корозії, оскільки перешкоджає проникненню вологи та пилу в отвори між ними; не випаровується та не обвуглюється при нагріванні лейнера і ствола під час інтенсивної стрільби. Мастило використовується тільки за призначенням.

Замінник – мастило графітне (ГОСТ 3333-80).

7. Мастило ЦИАТИМ-221 (ГОСТ 9433-80).

Однорідна мазь від світло-жовтого до світло-коричневого кольору, яка призначена для змащування підшипників кочення, що працюють при підвищеній температурі, а також для змащування вузлів тертя спряжених поверхонь “гума-метал” та “метал-метал”, що працюють при температурі від –60 до +150оС. Недоліком цього мастила є його ущільнення при вбиранні вологи. Застосовується обмежено.

Замінник – мастило ВНИИ НП-207 (ГОСТ 19774-74).

8. Мастило 2ЦКП, 3ЦКП, 4ЦКП (Нормаль МОП № 620).

Являє собою мазеподібну однорідну масу жовтого кольору та призначається для змащування механізмів прицілів і деталей оптичних приладів, що труться, з різними зазорами, що працюють при температурах від –40 до +50оС, при їх постійній експлуатації та тривалому зберіганні.

Мастило 2ЦКП призначене для змащування поверхонь деталей, які мають зазори в з’єднаннях до 0,02 мм, мастило 3ЦКП – при зазорах від 0,02 до 0,05 мм, мастило 4ЦКП при зазорах більше 0,05 мм.

9. Мастило гідрофобне (ТУ 62-5323-78).

Гомогенна суміш темно-коричневого кольору, призначається для змащування виробів зі шкіри.

Замінник – мастило амунічне (ГОСТ 2649-52).

Масла – це рідкі мастильні матеріали, що призначені для забезпечення нормальної роботи деталей, вузлів і агрегатів озброєння та військової техніки, запобігання їх передчасному спрацюванню та захисту від корозії.

До основних масел відносять:

1. Масло МС-8рк (ТУ 38401114-82).

Малов’язке, рекомендовано для змащування газотурбінних двигунів, в яких робоча температура не перевищує +150оС.

Замінник – масло МС-8п (ГОСТ 3801163-78).

2. Масло трансформаторне селективного очищення (ГОСТ 10121-76).

Застосовується для змащування трансформаторів, іскрогасників та інших високовольтних апаратів з напругою до 200 кВ.

Замінник – трансформаторне масло ТКп (ТУ 38101890-81).

3. Масло КАМ-25 (ТУ 38, 401412-83).

Коричневого або темно-коричневого кольору. Застосовується для консервації стволів артилерійських гармат.

Замінник – КРМ (ТУ 38 401196-77).

4. Масло змащувальне 132-08 (ГОСТ 18375-73).

Має добрі в’язкісно-температурні характеристики та низьке випаровування. Застосовується для вузлів тертя розрахунково-обчислювальних приладів, перемикачів, малонавантажених редукторів, лічильників, мікропідшипників і т.п. Працездатне в широкому інтервалі температур при контактних навантаженнях до 150 кг/мм2.

Замінник – гідравлічне масло АУП (ТУ 38 101719-78).

5. Масло компресорне КС-19 (ГОСТ 9243-75).

Має добру термічну і хімічну стабільність. Застосовується для поршневих, в тому числі багатоступеневих і ротаційних компресорів та нагнітачів повітря при температурі повітря на виході не більше +180оС.

Замінник – масло К-12 (ГОСТ 1861-73), масло МС-20 (ГОСТ 21743-76).

6. Масло консерваційне НГ-203В (ГОСТ 12328-77).

Темно-коричневого кольору. Призначене для заповнення редукторів в агрегатах наземного обладнання.

Замінник – масло консерваційне К-17 (ГОСТ 10877-76).

7. Робоче-консерваційне масло КРМ (ТУ 38 401196-77).

Коричневого кольору. Призначене для змащування всіх металевих деталей стрілецької зброї, яке знаходиться в експлуатації і забезпечує його працездатність в інтервалі температур від –50 до +50оС.

Замінник – масло рушничне РЖ (ГОСТ 9811-61).

8. Присадка АКОР-1 (ГОСТ 15171-78).

Масляниста рідина від темно-коричневого до чорного кольору. Призначена для додавання у веретенне масло АУ та у емаль ХВ-114 з метою поліпшення їх захисних (антикорозійних) якостей.

Замінник – присадка КП (ГОСТ 23637-79).

До основних робочих рідин відносять:

1. Гідравлічне масло МГЕ-10А (ОСТ 380181-82).

Прозора рідина жовтого кольору. Основна гідравлічна рідина для заповнення гідравлічних пристроїв агрегатів наземного обладнання, забезпечує працездатність механізмів при температурах від –50 до +120оС.

2. Гідравлічне масло АУП (ТУ 38101719-78).

Світло-коричневого кольору. Призначене для заповнення гідравлічних та гідропневматичних пристроїв і механізмів артилерійських гармат.

Замінник – веретенне масло АУ (ГОСТ 1642-75).

3. ПОЖ-70 (ТУ 601815-75).

Безбарвна прозора отруйна технічна рідина. Призначається для заповнення гідропневматичних пристроїв артилерійських гармат. Температура замерзання – не вище –70оС. Рідина ПОЖ-70 забезпечує працездатність противідкотних пристроїв в інтервалі температур від –50 до +50оС.

Замінник – рідина Стеол-М (ГОСТ 5020-75).

Прозора рідина від жовтого до темно-зеленого кольору. Призначена для заповнення противідкотних пристроїв і зрівноважувальних та деяких інших гідравлічних та гідропневматичних пристроїв артилерійських гармат. При використанні цієї рідини забезпечується нормальна робота артилерійських гармат при температурах від –40 до +50оС.

4. Рідина амортизаційна АЖ-12Т (ГОСТ 23008-78).

Замінник – гідравлічне масло АУП.

5. Розчинник Р-4 (ГОСТ 78-27-74).

Призначається для розведення лакофарбових матеріалів до робочої в’язкості.

6. Синтетично-мийний засіб МС-8 (ТУ 6-15918-76).

7. Уайт-спірит (бензин-розчинник) (ГОСТ 6-3134-78).

Призначається для розведення деяких фарб до робочої в’язкості та знежирювання поверхонь металу перед фарбуванням.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1753;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.