Призначення і класифікація комплектів ЗІП. Норми витрат ЗІП, порядок їх поповнення

 

В організації експлуатації озброєння важливе місце займає забезпечення його запасними частинами, інструментом та експлуатаційними матеріалами.

Запасні частини, інструмент та приладдя призначені для:

- постійного підтримання матеріальної частини озброєння в бойовій готовності;

- догляду за озброєнням;

- проведення технічного обслуговування та ремонту озброєння.

До запасних частин відносять деталі, збірні одиниці, блоки, агрегати, необхідні для підтримання та відновлення працездатності, справності озброєння при його технічному обслуговуванні і ремонті.

Запасні частини, інструменти та приладдя об’єднуються в комплекти:

- одиночні;

- групові;

- ремонтні.

Крім того, для поповнення групових й ремонтних комплектів постачається ЗІП розсипом.

Одиночний комплект ЗІП призначений для забезпечення експлуатації зразка озброєння, підтримання його у працездатному стані шляхом проведення технічних обслуговувань і поточного ремонту силами обслуги в обсязі вимог експлуатаційної документації. Одиночний комплект розробляється на кожний зразок озброєння і постачається з ним один раз на весь період експлуатації. Витрачені зі складу одиночного комплекту ЗІП предмети повинні своєчасно поповнюватись однойменними предметами із групового комплекту.

Груповий комплект ЗІП розробляється на групу однойменних зразків озброєння. Він призначений для забезпечення технічного обслуговування і ремонту озброєння із закінченими гарантійними строками експлуатації силами ремонтного органу військової частини в обсязі вимог експлуатаційної документації. Крім того, груповий комплект ЗІП використовується для поповнення відповідних одиночних комплектів ЗІП. Груповий комплект ЗІП постачається промисловістю разом із групою виробів один раз на весь період їх експлуатації і повинен знаходитися, як правило, на складі військової частини. Склад групового комплекту ЗІП визначається виходячи із забезпечення гарантованої експлуатації групи зразків озброєння впродовж двох років.

За річну норму витрати ЗІП на технічне обслуговування і поточний ремонт групи зразків озброєння береться 50 % однойменних предметів зі складу їх групового комплекту. Якщо у складі групового комплекту ЗІП кількість окремих предметів дорівнює одиниці, то за річну норму їх витрати береться один предмет.

Ремонтний комплект ЗІП розробляється промисловістю на групу однойменних зразків озброєння для їх ремонту в стаціонарних ремонтних майстернях центрального підпорядкування, в ремонтних майстернях армійських корпусів, а також для поповнення групових комплектів ЗІП.

Розрахунок складу комплектів ЗІП проводиться розробниками за методиками, обговореними із замовником. У період експлуатації озброєння склад комплектів ЗІП корегується.

Запасні частини розсипом призначені для поповнення групових і ремонтних комплектів ЗІП під час експлуатації та капітального ремонту озброєння. Планування виготовлення та постачання ЗІП розсипом здійснюється, виходячи із щорічного донесення про витрату ЗІП.

При розташуванні батареї в місцях постійної дислокації несправні деталі замінюються запасними, одержаними зі складу частини, а на навчаннях – із одиночного комплекту ЗІП. Використання ЗІП зі складу одиночних і групових комплектів озброєння запасу забороняється. Вказані комплекти повинні завжди триматися повністю укомплектованими. Відновлення предметів ЗІП зі складу одиночних та групових комплектів з обмеженими термінами придатності, технічне обслуговування і поточний ремонт озброєння запасу проводяться за рахунок ЗІП розсипом.

Командири батарей і командири взводів особисто відповідають за збереження ЗІП і його витрачання, облік і зберігання. Про витрачання деталей ЗІП командир батареї повинен доповісти рапортом, який є підставою для прийняття рішення на поповнення запасу деталей. Для доукомплектування одиночних та групових ЗІП придатні предмети дають тільки в обмін на пошкоджені. У випадку втрати або порчі предметів ЗІП приймається рішення на їх списання за результатами розслідування і покарання винних осіб. Дрібні несправності предметів ЗІП не можуть бути причиною для їх заміни на нові і усуваються силами майстерні.

Відповідальність за укомплектування ЗІП несуть:

- на озброєння, яке експлуатується в підрозділах і військових частинах – командири підрозділів, начальники служби РАО військових частин (у частині, що їх стосується), відповідальні особи армійських корпусів (АК);

- на озброєння, яке зберігається на базах і сховищах, – начальники баз і сховищ;

- на озброєння, яке знаходиться на базах, складах зберігання, підпорядкованих оперативним командуванням (ОК), – начальник служби РАО ОК;

- на озброєння, яке зберігається на центральних базах і сховищах, – начальник управління логістики штабу Сухопутних військ.

Забезпечення військ ЗІП до озброєння в мирний час здійснюється за схемою зверху вниз: центр – ОК – АК – частина – підрозділ.

Видача запасних частин, як правило, здійснюється:

- підрозділам, військовим майстерням зі складу військової частини – один раз на місяць;

- військовим частинам – один раз на квартал;

- АК і окремим військовим частинам з баз (складів) озброєння ОК – один раз на півроку;

- ремонтним підприємствам центрального підпорядкування з головних баз озброєння – один раз на квартал;

- базам (складам) озброєння ОК з головних баз озброєння – один раз на рік.

Забезпечення запасними частинами у воєнний час повинно здійснюватися за тією самою схемою. Запасні частини повинні видаватися до початку операції (бою) з розрахунком забезпечення відновлення пошкоджених зразків озброєння.

Видача запасних частин зі складу військової частини підрозділам і військовим майстерням проводиться за накладними за підписом начальника служби РАО військової частини. Підрозділам і військовим майстерням запасні частини видаються тільки в обмін на несправні.

Укомплектованість одиночних, групових та ремонтних комплектів ЗІП перевіряється за відомостями комплектації. Облік запасних частин у службі РАО, на складі і в підрозділах військових частин ведеться відповідно до вимог наказу МО від 18.10.79 р. № 260 “Про введення в дію Керівництва з обліку озброєння, техніки, майна та інших матеріальних засобів у Збройних Силах”. Стан комплектності одиночного ЗІП у підрозділі враховується в картці, яка зберігається разом із формуляром (паспортом) відповідного зразка озброєння. Картка призначена для обліку відсутніх запасних частин, інструменту та приладдя в одиночних комплектах ЗІП за зразками (крім стрілецької зброї і артилерійських приладів). У картці записуються дані про запасні частини, які входять у комплект і відсутні, а також про хід укомплектування.

Доукомплектування одиночних комплектів ЗІП, які знаходяться в підрозділах, оформлюються накладними, а виявлена некомплектність – актами. Накладна виписується в службі РАО військової частини і є підставою для запису в книгах обліку. Другий примірник видається тому, хто приймає запасні частини. В службі РАО військової частини облік ведеться сумарно на всі комплекти.

Одиночний комплект ЗІП зберігається в штатній закупорці разом зі зразком озброєння. Групові комплекти ЗІП обліковуються комплектно, вони зберігаються в штатній закупорці на складі частини. Групові комплекти, призначені для поточного витрачання, можуть зберігатися без закупорки.

На складі військової частини, в ремонтних підрозділах ведеться облік наявності і руху ЗІП розсипом. Облік наявності і руху ЗІП розсипом здійснюється в книзі, де записуються найменування деталей ЗІП, код номенклатури, одиниця виміру, встановлена норма, дата запису, найменування і номер документа, звідки і скільки одиниць прибуло (куди вибуло), скільки коштує. Такі книги ведуться у ремонтному підрозділі, складі і, крім того, у службі військової частини. Записи в книзі ведуться: на складі військової частини – при кожному прийомі (видачі) ЗІП; у всіх ремонтних підрозділах, а також у службі військової частини – при кожному отриманні (видачі) і списанні з обліку ЗІП.

Зберігання запасних частин розсипом організовується, як правило, в опалюваних сховищах на полицях у заводській закупорці. Особливу увагу звертають на забезпечення зберігання ЗІП і своєчасність його оновлення, а також на проведення контрольних оглядів і технічного обслуговування.

Списання з обліку ЗІП і витрачених матеріалів здійснюється:

- у майстерні - щомісячно на основі підведення підсумків у книзі обліку ремонту озброєння, техніки та майна за кількістю відремонтованого озброєння і витрачених ЗІП та матеріалів;

- у службі РАО військової частини – щоквартально на основі квартальних донесень начальника майстерні, складається за даними книги обліку ремонту.

Донесення складаються окремими відомостями на кожен зразок озброєння. Забезпечення частин і об’єднань ЗСУ ЗІП здійснюється на основі наказу ГКСВ від 4.07.88 р. № 55 “Про введення Керівництва по забезпеченню та накопиченню ЗІП до ракетно-артилерійського озброєння на мирний час”, який визначає порядок забезпечення військ запасними частинами, інструментом, приладдям до РАО в мирний час.

Керівними документами з комплектації ЗІП також є:

- технічний опис і інструкція з експлуатації на виріб, де є відомість комплектації ЗІП;

- відомість комплектації ЗІП на виріб;

- пакувальний лист у ящику з ЗІП.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 2853;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.