Лита ізоляція, матеріали для неї, технологія виконання

Переваги литої ізоляції наступні:

- зменшення розмірів і маси виробів, які підлягають заливанню;

- ізоляція має високі механічні і електроізоляційні властивості і ударну в’язкість.

До недоліків належать:

- достатньо висока вартість;

- на напругу більше 20кВ ізоляція перестає бути електрично міцною, тому що з’являються труднощі щодо якісного заливання і отримання компаунда. Тому всю ізоляцію перевіряють на дію часткових розрядів. Звичайно вироби з литою ізоляцією не випускають на клас напруги вище 20кВ.

Для заливання використовують чисті смоли і компаунди. Чисті смоли дуже коштовні і дешевше залити компаундом, тобто сумішшю смоли, наповнювача, пластифікатора та інших компонентів. Смоли, які заливаються, мають у своїх позначеннях букву Л-литтєві. Найчастіше застосовують епоксидні та метакрилові смоли і компаунди. Наповнювачем є кварцевий пісок, фарфорове борошно, молоте скло, тальк та інші речовини, причому наповнювачів у складі компаунда може бути до 30%. До складу компаундів належать також отверджувачі. Отверджувач може бути холодним чи гарячим. До холодних належать амінні отверджувачі, тоді смоли можуть переходити у твердий стан при кімнатній температурі. Гарячі отверджувачі- це найчастіше речовини кислого типу. Крім отверджувачів до складу також входять пластифікатори, інгібітори та ін. Ці компоненти дають можливість гарної адгезії.

Найбільше використання отримали епоксидні компаунди і смоли, які є хімічно стійкими і мають гарну адгезію з металами. Метакрилові компаунди і смоли дешевші за інші, є дуго-, волого-, водостійкими.

Технологічне виготовлення литої ізоляції полягає в наступному:

- До підготовчої роботи входять: сушіння та просочення активної частини, яка буде піддаватися заливанню (наприклад, обмоток), приготування компаундів і окремих складових, змащування форм для заливання, сушіння для усунення розчинників і мастила;

- Виконується встановлення виробів в заливальну форму;

- Заливання виконується під тиском чи при атмосферному тиску, але з вакуумуванням у холодну чи гарячу форму;

- Залиті в форму вироби необхідно піддати полімерізації. Полімерізація виконується при температурі до 140ºС в пічах на протязі 6-24годин;

- Після полімерізації відбувається усунення облою та ливників, інодіі робиться вторинна полімерізація, тобто кінцеве випікання, а потім технічний контроль.

Основного обладнання при виготовленні литої ізоляції практично немає, тобто можна застосовувати звичайні пічі полімерізації та обладнання для вакуумування, а оснащенням є ливарні форми.

Бажано налагодити потокове виробництво при якому персонал буде менше контактувати з компаундами, тому що компаунди викликають захворювання шкіри і легенів людини. На ділянках повинна бути притоково-витокова вентиляція, і треба дотримуватись заходів особистої гігієни. Бажано герметизувати процес заливання і процеси приготування компаундів.









Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 609;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.