Тенденції розвитку гуртової торгівлі

Переходячи до XXI століття, процвітаюча гуртова торгівля постає перед суттєвими проблемами. Вона залишається вразливою для однієї з найстійкіших тенденцій 90-х років — жорсткого опору підвищенню цін та відсіюванню тих постачальників, які пропонують якісні, але відносно дорогі товари. Далекоглядні гуртові торговці постійно шукають нових шляхів удосконалення своєї діяльності, щоб встигнути за змінами в поведінці постачальників та цільових покупців. Вони розуміють, що витримають кон­курентну боротьбу, якщо запропонують вищу споживчу вартість та підвищать ефекти­вність роботи всього маркетингового каналу. Щоб досягти цього, вони повинні постійно підвищувати рівень обслуговування та знижувати ціни.

В одному дослідженні, присвяченому майбутньому гуртової торгівлі, висловлюва­лися прогнози про тенденції її розвитку. Деякі з яких наводяться нижче [25]. Внаслі­док об'єднання кількість фірм, які займаються гуртовою торгівлею, значно зменшить­ся. Компанії, що залишились, ще виростуть в результаті придбання інших підпри­ємств, об'єднання тих, що вже існують, а також за рахунок розширення охоплення ринків. Продовжується широке розповсюдження вертикальної інтеграції, за допомо­гою якої виробники намагаються контролювати всю частину ринку, що їм належить, купуючи посередницькі компанії. Наприклад, багато фармацевтичних компаній при­дбали компанії, які продавали їхню продукцію. Першою подала приклад в 1993 році компанія Merck, найбільший виробник фармпрепаратів, купуючи компанію Medco Containment Services, яка займалася продажем лікарських препаратів методом поштової розсилки. Гуртові торговці, які вижили в даному секторі, так само, як й в інших сек­торах, стануть ще крупнішими та зможуть надавати своїм клієнтам більше послуг [26].

Розбіжності між великими гуртовими торговцями та великими роздрібними торго­вцями все більше розмиваються. Сьогодні до складу багатьох компаній, які займають­ся роздрібною торгівлею, входять такі види торгових підприємств, як клуби гуртовиків та супермаркети, які реалізують багато функцій гуртової торгівлі. В свою чергу й ве­ликі гуртові підприємства займаються роздрібно-торгівельною діяльністю.

Гуртові торговці продовжують збільшувати кількість послуг з оптимізації ціноутво­рення в роздрібній торгівлі, спільної рекламної діяльності, надання інформації з мар­кетингу та управління, бухгалтерського обслуговування тощо, які вони пропонують роздрібним торговцям. Зростання витрат, з одного боку, та намагання збільшити кіль­кість послуг — з іншого, приведуть до обмеження прибутку гуртовиків. Гуртові торго­вці, які не забезпечили високої якості обслуговування своїх клієнтів, залишаться за бортом гуртової торгівлі. Більшу допомогу гуртовим продавцям принесе використання комп'ютерної техніки та автоматизованих систем.

І врешті, відчувши зниження зростання гуртової торгівлі на внутрішньому ринку, багато великих гуртових торговців зараз вийшли на світовий ринок, чому також спри­яло підписання Угоди про вільну торгівлю в Північній Америці.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 530;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.