Нові форми роздрібної торгівлі та скорочення життєвого циклу підприємств роздрібної торгівлі

Нові форми роздрібної торгівлі продовжуватимуть трансформуватися, йдучи назу­стріч потребам споживачів, які постійно змінюються, та новим умовам життя. Життєвий цикл нових форм роздрібної торгівлі скорочується. Універмагам було потрібно 100 років, щоб досягти стадії зрілості. Сучасніші форми роздрібної торгівлі, такі, наприклад, як магазин-демонстраційна зала, яка торгує за каталогами, чи магазини-склади меблів до-сягли цього приблизно за 10 років. В такій ситуації позиції роздрібної торгівлі, які сьо­годні здаються стійкими, завтра можуть значно послабшати. Сьогодні, наприклад, не за­лишилось жодного магазину знижених цін, які в 1962 році (році, коли починали Wal-Mart та Ктагі) входили до першого десятку кращих підприємств цього типу [14].

Розглянемо ситуацію з першою мережею складів магазинів Price Club. Сол Прайс (Sol Price) викликав справжню революцію в роздрібній торгівлі, відкривши свій пер­ший склад-магазин біля міста Сан-Дієго в 1976 році. В його магазинах за надзвичайно низькими цінами продавалося все — від краваток та канцелярських товарів до 5-фунтових бочок з арахісом. Протягом 10-ти років щорічний товарообіг магазинів цієї мережі складав 2,6 мільярди доларів. Але пан Прайс не схотів виходити за межі Калі­форнії. А коли цей вид роздрібної торгівлі досяг етапу зрілості, пан Прайс необдумано реорганізував свій бізнес на клуб гуртовиків, наслідуючи таких гігантів роздрібної торгівлі, як Wal-Mart та Kmart. Тільки через 17 років, втомившися від ударів долі, пан Прайс продав свою фірму конкуренту — компанії Costco. Швидкий зліт та падіння Сола Прайса "слугує нагадуванням роздрібним торговцям про те, що успіх в минуло­му мало що означає при жорстокій конкуренції та стрімких змінах в галузі". Отже зро­зуміло, що не існує "абсолютної" формули успіху, використовуючи яку, роздрібні торговці могли б довго тішитися успішним веденням справ. Мабуть, єдина "абсолютна" формула успіху полягає в постійному пристосування до змін [15].

Багато нововведень роздрібної торгівлі можна частково пояснити, використовуючи концепцію кругообігу роздрібної торгівлі[16]. У відповідності з цією концепцією нові форми роздрібної торгівлі починаються як торгові операції низького рівня, які характе­ризуються невеликим прибутком та низькою ціною. Вони конкурують з респектабель­ними роздрібними торговцями, які досягли успіху, відпустивши ціни і, тим самим, збільшивши прибуток. Намагаючись привернути увагу покупців, нові роздрібні торговцівимушені підвищувати рівень обслуговування, пропонуючи все нові та нові послуги. В свою чергу збільшення витрат призводить до зростання цін. Врешті-решт ці нові роздрі­бні торговці стають такими ж, як й ті, традиційні роздрібні торговці, яких вони заміни­ли. І знову все починається з початку: з'являються нові підприємства роздрібної торгівлі, які встановлюють низькі ціни і задовольняються порівняно невисокими першими при­бутками. Таким чином, концепція кругообігу роздрібної торгівлі пояснює як початковий успіх, так й наступні невдачі універмагів, супермаркетів та магазинів знижених цін, а та­кож недавній успіх роздрібної торгівлі за заниженими цінами.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 572;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.