У дрібносерійному й одиничному виробництві

 

Дрібносерійне й одиничне виробництво характеризуються наступними особливостями: нерегулярною повторюваністю або повною не повторюваністю випуску продукції; широтою номенклатури виробів у виробничій програмі цехів і ділянок. Усе це деякою мірою утрудняє умови роботи і послабляє нормативну базу планування, що виявляється в наступному:

Застосування більш простого і менш продуктивного оснащення.

Укрупнення нормативів часу для планування.

Погіршення показників використання основних фондів.

Часті відхилення від встановлених умов виробництва.

У машинобудуванні розрізняють два різновиди продукції одиничного виробництва:

1) Важкі, трудомісткі і великогабаритні машини складної конструкції з довгим циклом виготовлення (турбіни, екскаватори, важкі верстати й ін.)

Цей різновид продукції відрізняється великими труднощами при плануванні, при ув'язуванні роботи з заготівельними цехами і службами підприємства. Тому ОПП здійснюється за кілька етапів.

I етап-розрахунок календарно-планових норм (тривалості виробничих циклів окремих вузлів; термінів випереджень за окремими стадіями виробництва; обсяг трудовитрат за технологічними стадіями і групами устаткування).

II етаппобудова окремих циклових графіків виробництва виробів на стадіях.

III етап-побудова зведеного циклового графіка виробництва (в окремих випадках для підвищення якості планових розрахунків і точності взаємного ув'язування робіт і термінів може бути використаний метод сіткового планування).

2) Конструктивно прості, не трудомісткі, з коротким виробничим циклом виробу(апарати, механізми, спеціальні пристосування й ін.).

У цьому випадку планування виробляється з використанням позамовної системи. Ще до укладання договору з замовником виготовлювач робить розрахунки: виробничого циклу виготовлення з урахуванням наявності конструкторської і технологічної підготовки виробництва, іспиту й ін.; необхідної кількості робітників, фонд заробітної плати, середнє вироблення й ін. показники. Будується об'ємно-календарний графік виконання замовлення. Для замовлень з коротким виробничим циклом (менш місяця) і з малим числом виконавців графік не будується.

На деяких підприємствах практикується побудова графіків об'ємного завантаження цеху. Приклад такого план-графіку наведений на рисунку 5.10.

Рисунок 5.10 – План-графік об'ємного завантаження цеху

 

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 475;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.