Забруднення вод Світового океану

ВПЛИВ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ НА ГІДРОСФЕРУ. ДЖЕРЕЛА ЗАБРУДНЕННЯ ГІДРОСФЕРИ

Мета:вивчити вплив діяльності людини на гідросферу; джерела забруднення; основні терміни.

 

План:

1. Вплив діяльності людини на гідросферу.

2. Забруднення вод Світового океану.

3. Джерела забруднення гідросфери.

 

 

Вода входить до складу всіх організмів біосфери, в тому числі і до складу тіла людини. У ньому вона виконує роль структурного компонента, розчинника і переносника поживних речовин, учасника біохімічних процесів, регулятора теплообміну з навколишнім середовищем. Від забезпеченості водою залежить життєдіяльність усіх живих організмів. Вода регулює клімат планети, забезпечує господарську та промислову діяльність людей.

Усі галузі господарства по відношенню до водних ресурсів поділяють на користувачів і споживачів. Користувачі використовують воду як середовище або джерел енергії і не забирають її з джерел (водний транспорт, рибальство, туризм, спорт, гідроелектростанції тощо). Споживачі забирають воду з джерел і використовують її за призначенням (пиття, приготування їжі, вирощування сільськогосподарської продукції, здійснення технологічних процесів на виробництві, обігрівання приміщень тощо).

У багатьох випадках вода після використання частково або повністю повертається до джерел, але зі зміненою якістю.Найбільше (до 70%) прісної води споживає сільське господарство. Особливо велика кількість води витрачається в зрошувальному землеробстві. Нині у світі зрошуються більше 15% площ усіх сільськогосподарських угідь.Питоме споживання залежить від виду сільськогосподарських культур, фізико-географічних умов району, технічного стану зрошувальних систем і способу поливу.

Обсяги споживання води в промисловості оцінюють водоємністю виробництва,під якою розуміють кількість води, необхідної для виробництва однієї тони готової продукції.Водоємність різних видів продукції коливається в дуже широких межах, м3/г: сталі, чавуну - 15 - 20, сульфатної кислоти - 25 - 80, синтетичного волокна - 500 - 1000, синтетичного каучуку - 2000 - 3000. Для роботи ТЕС потужністю 300 тис. кВт потрібно близько 300 км3 води на рік. Середній хімічний комбінат щодоби витрачає 1 - 2 млн. м3 води.

Споживання води населенням характеризують питомим водоспоживанням, під яким розуміють добовий об'єм води в літрах, необхідний для задоволення всіх потреб одного мешканця міста чи села.Питоме водоспоживання в містах більше, ніж у селах, ніж у селах і значною мірою залежить від ступеня благоустрою (наявності водопроводу, каналізації, центрального водяного опалення тощо).Так, питоме водоспоживання для деяких міст становить, л/добу: Нью-Йорк - 600, Париж - 500, Москва - 400, Київ - 300, Лондон - 263. У великих містах з населенням понад 3 млн. чоловік добові витрати сягають 2 млн. м3, а річні - близько 1 км3. При цьому використовується вода досить високої якості, що потребує складної технології водо підготовки. Якість води в кожному конкретному випадку визначається вимогами споживача. Якість води - це сукупність фізичних, хімічних, біологічних та бактеріологічних показників, які задовольняють вимогам споживачів.Вимоги до якості води нормуються державними галузевими стандартами або технічними умовами.

 

Забруднення вод Світового океану

Основним джерелом забруднення вод є атмосферні опади, стоки з сільськогосподарських полів, ферм та інших об'єктів, міські й промислові стічні води та водний транспорт. Усі водні ресурси поділяють на підземні, поверхневі та атмосферні. Підземні води поширюються в корі до глибини 13 - 14 км. Вони заповнюють пори, тріщини й пустоти, мають тісний контакт з ґрунтом і породами земної кори. Для них характерне пошарове розміщення водоносних горизонтів, що відокремлені водонепроникними пластами породи, слабкий зв'язок з атмосферою, незначний розвиток біологічних процесів, бідність форм життя, підвищенні температури й тиск. Усе це сприяє меншому забрудненню вод нечистотами та мікроорганізмами, завдяки чому вони переважно доброякісні. Знаходячись на значних і різних глибинах, вони характеризуються стабільним хімічним складом, містять більше корисних для здоров'я людини речовин (сполук кальцію, йоду, хлору, та ін.).Проте й підземні води можуть забруднюватися, якщо фільтрувального шару порід недостатньо.

За глибиною залягання підземні води поділяють на 3 зони. Верхня зона, глибина якої здебільшого 2 - 6 м, але може досягати 20 - 60 м (середина України), і навіть 300 м (південна частина України), має активний водообмін, зазнає дії фільтрівних атмосферних опадів та деякою мірою атмосферного повітря. Мінералізація води коливається в межах 100 - 1000 мг/дм3.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 452;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.