Вплив забруднення ґрунтів на здоров'я людей та нормування забруднень

 

Охорона грунтів від забруднень є важливим завданням людини, оскільки будь-які шкідливі з'єднання, які знаходяться в грунті, рано чи пізно потрапляють в організм людини.

По-перше, відбувається постійне вимивання забруднень у відкриті водоймища і грунтові води, які використовуються людиною для пиття і інших потреб. По-друге, ці забруднення з грунтової вологи, грунтових вод і відкритих водоймищ потрапляють в організми тварин і рослин, що вживають цю воду, а потім по харчових ланцюжках знову таки потрапляють в організм людини. По-третє, багато шкідливих для людського організму з'єднань мають здатність кумулюватися в тканинах, і, перш за все, в кістках.

Грунтовий покрив є об'єктом права власності на земельні ресурси і нормування антропогенного вантаження на нього, в першу чергу регулюється Земельним кодексом України і іншими нормативними документами, які дозволяють оцінити зміни хімізму грунтів.

Важливим елементом комплексу заходів щодо збереження грунтів є гігієнічне нормування їх забруднень. Нормування хімічних речовин в грунті почалося лише в 1975 р. Розроблені методичні рекомендації по встановленню ГДК хімічних речовин в грунті. Згідно з сучасними підходами, при гигієнічному нормуванні хімічних речовин в грунті слід виходити зі встановлення концентрацій речовин, які гарантували б вступ їх в середовища, що контактують з ним, на рівні величин які не перевищують ГДК для води водоймища і повітря, і допустимих кількостей шкідливих речовин у вирощуваних культурах. В даний час відпрацьовані і рекомендовані методичні підходи до проведення досліджень по гігиєнічному нормуванню в грунті, які включають три основні напрями досліджень.

Перше має на меті визначити токсикологічну характеристику речовини для людини: допустиму величину речовини в грунті, що гарантує його накопичення у вирощуваних рослинах не вище допустимої залишкової кількості (ДЗК), максимальну величину переходу речовини в повітряне середовище і концентрацію речовини, при якій його проникнення в грунтові води не перевищуватиме допустимий рівень ГДК. Системи «грунт - рослини», «грунт - грунтові води» «грунт – атмосферне повітря». При встановленні ГДК в грунті враховують 6 лімітуючих ознак:

- органолептична (зміна запаху, смаку, харчової цінності, фітотест рослин і ін.);

- загальносанітарна (вплив на самоочищення грунту);

- фітоаккумуляційна (кількість, яка передається рослинам) –ядохимікати;

- водно-міграційна;

- повітряно-міграційна;

- санітарно-токсикологічна.

Другий напрям досліджень включає вивчення органолептичних властивостей рослин і культур, що вирощуються на даному грунті, а також води (фільтрату) і атмосферного повітря.

Третя група показників встановлює характер і інтенсивність дії речовини на процеси самоочищення, що протікають в грунті; система «грунт – мікроорганізми, біологічна активність».

Із знайдених порогових концентрацій вибирають найменшу, яку і приймають як гранично допустиму. Дослідження по розробці ГДК в грунті проводять в лабораторних умовах з модельними грунтами (піщана і чорноземна почва), модельними рослинами (картопля і морква). Для перерахунку ГДК речовини на інший вигляд грунтів використовують коефіцієнти, що враховують міру десорбції різних зразків грунтів. При можливості і необхідності отримані в лабораторних умовах дані уточнюють в польовому експерименті або в натурних умовах.

Гранично допустима кількість речовин (ГДК в мг/кг), що забруднюють грунт, позначає таку кількість хімічних речовин, яка не надає прямої або опосередкованої дії, включаючи віддалені наслідки для довкілля і здоров'я людини.

До теперішнього часу встановлено ГДК лише для 30 шкідливих речовин, переважно отрутохімікатів.

При установленні ГДКг створюються екстремальні ґрунтово-кліматичні умови, що сприяють дії шкідливої речовини; враховується дія цієї речовини на інші живі організми; враховується ефект підсумкового впливу.

В таблиці наведені ГДКг — в мг/кг деяких хімічних речовин у ґрунті. Слід мати на увазі, що ці величини постійно корегують.

 

Таблиця 3.1 - Значення гранично допустимих кількостей деяких хімічних речовин у ґрунті (ГДКг)

 

Речовина ГДК, мг/кг Лімітуюча ознака
Бенз(а)пірен 0,02 Загальносанітарна
Ванадій Загальносанітарна
Свинець Загальносанітарна
Хром шестивалентний 0,6 Загальносанітарна
Кобальт Загальносанітарна
Кадмій Загальносанітарна
Ртуть 2,1 Загальносанітарна
Миш’як Загальносанітарна
Карбофос Фітоакумуляційна
Карбофос Фітоакумуляційна
Хлорофос 0,3 Фітоакумуляційна
Мегафос 0,008 Фітоакумуляційна
Бензин 0,1 Фітоакумуляційна
3.3 Показники оцінки стану ґрунтів населених міст. Комплексний показник забруднення ґрунтів. Контроль за санітарним станом ґрунтів

Оцінка рівня хімічного забруднення грунтів як індикаторів несприятливої дії на здоров'ї населення проводиться за наступними показниками:

- коефіцієнт концентрації хімічної речовини Кс:

 

Кс = (3.1)

 

Якщо ГДК не встановлено, то Кс = ,

де Хі – вміст і-ї речовини; мг/кг;

Хф - фоновий вміст цієї речовини, мг/кг.

- сумарний показник забруднення Zс, рівний сумі коефіцієнтів концентрацій хімічних елементів:

 

Zс = ∑(Ксі – (n - 1)) (3.2)

 

де n - число підсумовуваних елементів.

 

Таблиця 3.2 - Орієнтовна оцінна шкала небезпеки забруднення грунтів по сумарному показнику забруднення (Zс)

 

Категорія забруднення грунтів Значення Zс Зміна показників здоров'я населення у вогнищах забруднення
Допустима Менше 16 Найбільш низький рівень захворюваності дітей і мінімальна частота тієї, що зустрічається функциональних відхилень
Помірно небезпечна 16-32 Збільшення рівня загальної захворюваності
Небезпечна 32-128 Збільшення рівня загальної захворюваності, числа часто хворіючих дітей з хронічними захворюваннями, порушенням функціонального стану серцево - судинної системи
Надзвичайно небезпечна Більше 128 Збільшення рівня загальної захворюваності дитячого населення, жінок з порушенням репродуктивної функції (збільшення токсикозу вагітності, числа передчасних пологів)

Контроль за санітарним станом ґрунтів.

Санітарно-мікробіологічні дослідження проводять з метою оцінки санітарного стану грунту при вирішенні питань планування і будівництва населених місць (баз відпочинку, таборів, дитячих майданчиків, пісочниць, пляжів і ін.), визначення наявності і інтенсивності процесів самоочищення, для санітарної оцінки і контролю грунтового методу знешкодження покидьків, вирішення питань водопостачання населених пунктів, їх каналізації і споруди очисних споруд.

Санітарна оцінка стану грунтів здійснюється по спеціальних показниках:

- як хімічний показник використовується санітарне число - приватне від делення кількості грунтового білкового азоту в міліграмах в 100 г абсолютно сухого грунту на кількість органічного азоту в тих же одиницях. Крім того враховують показники кислотності, біохімічного споживання кисню (БСК), окислюваність, вміст хлоридів, сульфатів і ін. Санітарно-бактерійна оцінка забруднення грунту – титр кишкової палички і титр одного з анаеробів (бактерії кишкової групи і інші мікроорганізми, що викликають захворювання людини і домашніх тварин).

Санітарно-гельмінтологічним показником забруднення грунту є число яєць гельмінтів в 1 кг грунту.

Санітарно-ентомологічний показник визначається по наявності личинок і яєць мух в 0,25 м2 поверхні грунту (це чисельність комах, пов'язаних з житлом, в першу чергу - мух).

Контроль стану грунтів здійснюється по специальних методиках санітарними лекарями, санітарно-епідеміологічними станциями. Контроль хімічних сполук, які викликають подкислення і подлуговування грунтов, здійснюються агрохімічними лабораторіями, СЕС і органами охорони природи.

Постійний контроль необхідний за санітарним станом грунту в житлових садибах, довкола звалищ, на території дитячих, лікувально - профилактичних установ, у зоні масового відпочинку населення. Сільськогосподарські угіддя повинні контролюватися вибірково, в основному на полях, де вирощуються овочі, ягоди. На сільськогосподарських об′єктах проби грунту треба відбирати до першої обробки рослин пестицидами і под час збирання овочів. Відбирати і досліджувати грунт необхідно одночасно з відбором і аналізом проб овочів. На території дитячих установ, розташованих в зоні впливу промислових підприємств, проби грунту відбирають 2 рази в рік навесні (квітень) і восени (жовтень). У місцях масового відпочинку і першому поясі зони санітарної охорони джерел питного водопостачання, проби грунту треба відбирати в ті ж терміни, що і на території дитячих установ. У житлових садибах, на території лікувально-оздоровчих установ проби грунту відбирають вибірково, навесні і в середині літа (липень - початок серпня). У районі складування промислових відходів проби грунту відбирають по 4 румбам на відстані до 500 м від шламонакопичувачів, промислових відвалів і ін. після танення снігу, в липні - серпні і жовтні. Для контролю відбирають грунт з садиб, які розташовані поблизу об′єктів.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 3601;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.