Вплив діяльності людини на гідросферу Джерела забруднення гідросфери. Наслідки споживання людиною забрудненої води

 

Україна відноситься до держав з низьким рівнем водозабезпеченості. По запасах ресурсів річкового стоку на душу населення Україна займає одне з останніх місць в Європі (у Україні на 1 жителя доводиться 1,0 тис. м3, в Європі — 4,6 тис. м3).

Найнебезпечнішими і найбільш поширеними забрудниками природних вод є з'єднання азоту і фосфору, пестициди, які змиваються з полів або потрапляють у воду при їх внесенні (особливо в разі того, що розпиляло з літаків), важкі метали, радіонукліди, нафтопродукти і багато інших. Збільшення забрудненості річок і уповільнення процесів самоочищення обумовлене створенням ГЕС і штучних водосховищ, які значно зменшують швидкість течії, погіршують перемішування і аерацію вод.

Речовини, які викликають порушення якості води, називаються такими, що забруднюють. Разом з фізичним і хімічним забрудненням, мають місце теплове і мікробне забруднення води.

Найчастіше зустрічаються хімічне і бактерійне забруднення, рідше радіоактивне, механічне і теплове. Хімічне забруднення — найбільш поширене, стійке і таке, що далеко поширюється. Воно може бути органічним (феноли, нафтенові кислоти, пестициди і ін.) і неорганічним (солі, кислоти, луги), токсичним (миш'як, з'єднання ртуті, свинцю, кадмію і ін.) і нетоксичним. Бактерійне забруднення виражається в появі у воді патогенних бактерій, вірусів (до 700 видів), простих, грибів і ін. Цей вигляд забруднень носить тимчасовий характер. Радіоактивне забруднення води вельми небезпечно навіть при дуже малих концентраціях радіоактивних речовин. Найбільш шкідливі «довгоживучі» і рухливі у воді радіоактивні елементи (стронцій-90, уран, радій-226, цезій і ін.). Вони потрапляють в поверхневі водоймища при скиданні радіоактивних відходів, похованні їх на дні і ін., в підземні ж води — в результаті просочування в глиб землі разом з атмосферними водами або в результаті взаємодії підземних вод з радіоактивними гірськими породами. Механічне забруднення характеризується попаданням у воду різних механічних домішок (пісок, шлам, мул і ін.). Механічні домішки можуть значно погіршувати органолептичні показники вод.

 

Наслідки споживання людиною забрудненої води

Встановлено, що близько 80 % хвороб у світі зумовлено незадовільною якістю води. Від хвороб, пов’язаних з водою, потерпає близько половини населення планети. З мінеральним складом води, яка вживається, і їжі тісно пов'язаний мінеральний баланс організму, що грає важливу роль у виникненні і попередженні ряду захворювань. Підвищений вміст хлоридів сприяє розвитку гіпертонічної хвороби.

 

Таблиця 2.1 - Наслідки вживання людьми забрудненої води

Характер споживання Забруднювач Хвороба
Пиття і їжа Біологічний: патогенні бактерії Холера, дизентерія, черевний тиф, гастроентерит, лептоспіроз, туляремія
Біологічний: віруси Інфекційний гепатит

 

Продовження таблиці 2.1

Характер споживання Забруднювач Хвороба
Умивання, прання Біологічний: паразити Дерматит, шестосомиазиз, стронгілоїдоз
Мешкання або знаходження біля води Через комах - переносників Малярія, жовта лихоманка, сонна болезнь, филяритоз
Пиття і їжа Хімічні: нітрати метгемоглобінемія
З'єднання фосфору Ендемічний флюороз
Миш'як, свинець інтоксикація
Селен Селеной, інтоксикація
Нікель Алергія шкіри, руйнування рогівки ока
Мідь Поразка нервової системи
Дуже м'яка вода Атеросклероз, поразка нервової системи
Поли циклічні ароматичні вуглеводні рак
пестициди Хвороба Мінімата

 

Практично абсолютна більшість водних об'єктів Луганської області характеризуються нестабільністю якості води і за мікробіологічними показниками не відповідають вимогам водотоков і водоймищ, які можуть використовуватися для купання населення. Забруднення малих річок (в області 88 маленьких водотоків загальною довжиною 2158,2 км.), довжина яких складає близько 70 % від загальної довжини всіх рік в області, придбало загрозливий стан. В цілому питома вага проб річної води, яка не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками в 2006 році дорівнює 58,1 % і порівняно з 2005 р. виросло на 1,9 %, а за мікробіологічними показниками — 45,6 %, що відповідає показнику 2005 року.

До поверхневих водотокам, вода яких перевищує санітарно-гігієнічні нормативи для купання відносяться річки Сів. Донець, Лугань, Ольхова, Біла, Червона, Борова, Лозова, В. Кам'янка, Должік, Кундрючья і інші маленькі водні об'єкти, які характеризуються маленькою водністю.

Якість води річки Сів. Донець на всьому її протязі в Луганській області піддається значним коливанням за показниками мікробного забруднення. Максимальні рівні мікробного забруднення в річці Сів. Донець в 2006 році були виявлені в с. Світличне — республіканському створі контролю, де число ЛКП досягає рівня 24 млн. в 1 літрі води (надзвичайно високий ступінь забруднення води). Високим ступенем бактерійного забруднення води (індекс ЛКП досягає рівня в окремих пробах більше 240 тис. в 1 літрі) характеризується зона Сіверського Донця в районі м. Северодонецка. У межах м. Рубіжне індекс ЛКП досягає в окремих пробах 24 тис. в 1 літрі, число коли-фагов 2300 в 1 літрі. У межах м. Северодонецка ступінь забруднення річки класифікується як помірно небезпечний (індекс ЛКП досягає 2 млн. 400 тис. в 1 літрі, нормативи для купання не більше 1000 в 1 літрі).

Найбільша небезпека виникає при заковтуванні (попаданні води у рот при купанні). Особливу небезпеку складає вірус гепатиту А, вважається що патогенне значення можуть мати навіть одиничні віруси. Одним з прикладів актуальності мікробного забруднення водоймищ є епідеміологічна хвиля холери, яка охопила впродовж 1961—1970 рр. більше 40 країн, зокрема європейських і Україну.

Для попередження захворюваності населення головним державним санітарним лікарем області ще раз винесена в 2003 році і не відміняється ухвала про заборону використання річки Сів. Донець для купання.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1616;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.