Поняття як одна з основних форм мислення

Теоретичні засади понять.

Перш ніж перейти до вивчення понять, що вживаються в експертизі винаходів, необхідно коротко ознайомитися із характеристикою поняття взагалі, як логічної категорії. Поняття - це одна з основних форм абстрактного мислення, одна із форм наукового пізнання реальної дійсності. Якщо сприйняття і уявлення існують в свідомості людини у вигляді наочних образів, відображуючи тільки зовнішні сторони предмета, то поняття відображує їх внутрішні суттєві властивості, тобто воно позбавлене наочності.

Отже, поняття - це форма абстрактного мислення, що відображує предмети і явища в їх суттєвих ознаках, у формі безпосередньої єдності. Наприклад, поняття «винахідник» - це людина, творчою працею якої було створено винахід. Виключення будь-якої з перерахованих суттєвих ознак руйнує поняття «винахідник».

Поняття «об'єкт»

Під об'єктом в логіці розуміють все, на що може бути направлена людська думка.

В даний час в літературі, що стосується патентознавства, з метою уніфікації термінології рекомендується використовувати термін "об'єкт", розуміючи під цим як реальний матеріальний об'єкт, так і, залежно від контексту, об'єкт винаходу, охарактеризований у формулі винаходу (див. нижче).

Поняття "ознака об’єкта", "суттєві і несуттєві ознаки", "критерій суттєвості ознак"

Будь-який найпростіший об'єкт матеріального миру має нескінченну кількість різних ознак, якими він може бути охарактеризований.

Що ж таке ознака? Ознаки - це риси схожості або відмінності об'єктів. Проте не всі ознаки об’єкта однакові. Розрізняють дві групи ознак - ознаки суттєві і несуттєві. Суттєвими називаються ознаки, що виражають суть об’єкта обов’язково йому властиві, тобто кожна з яких є необхідною, а всі разом є достатніми для виділення даного об’єкта із загального предметного середовища.

Стосовно експертизи винаходів поняття «суттєва ознака» необхідно викласти в такій уточненій редакції: суттєвими ознаками об’єкта винаходу є така група ознак, кожна з яких окремо взята є необхідною, а разом узяті є достатніми для задоволення певної потреби з досягненням технічного результату (далі - ТР). Уточнене визначення поняття "суттєва ознака" об’єкта винаходу має велике значення для правильного розуміння суті винаходу як при розгляді матеріалів заявки на винахід, так і при складанні формули винаходу.

Несуттєвими називаються ознаки, які не відображують суть об’єкта, не відповідають вимогам необхідності і достатності і, отже, ніяк не впливають ні на властивості об’єкта, ні на його функції.

Необхідно, проте, підкреслити, що розділення ознак на суттєві і несуттєві не має абсолютного характеру. Залежно від умов, або від ТР, або призначення об’єкта взагалі, ознаки, що були суттєвими, можуть стати несуттєвими і навпаки - ознаки, які розглядалися як несуттєві, можуть стати суттєвими. Критерієм суттєвості ознаки, стосовно об'єктів винаходу, є внесок ознаки у досягнення ТР, її участь в надбанні об'єктом нової технічної властивості. Якщо ознака ніяким чином не бере участі в досягненні ТР і не надає об’єкту винаходу якихось нових властивостей або не впливає на виникнення нових властивостей, то така ознака об’єкта розглядається як несуттєва, оскільки її присутність або відсутність на характеристику об’єкта не впливає.








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 577;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.