Оцінка інвестиційного проекту в умовах невизначеності

Основними причинами для невизначеності – є інфляція, зміни в технології, хибна одиниця проектної потужності, порушення строків будівництва тощо. Тому, вкладаючи свої кошти в інвестиційний проект, інвестор має визначити вплив інфляції на оцінку інвестицій, оцінити результати аналізу чутливості проекту, аналізу беззбитковості та аналізу еквівалента певності та прийняти правильне рішення щодо вкладання коштів.

1. Вплив інфляції на оцінку інвестицій.

В процесі аналізу інвестиційного проекту, варто врахувати інфляцію, корегуючи або грошові потоки за проектом, або ставку дисконту. Для визначення оцінки ефективності проекту з урахування інфляції необхідно: або скорегувати грошові потоки на середньорічний індекс інфляції, а потім на ставку дисконту; або визначити ставку дисконту, яка б враховувала індекс інфляції див. формулу, і потім скорегувати грошові потоки за новою ставкою, яка враховує індекс інфляції.

Ri = ( 1 + R ) x ( 1 + і ) - 1, (6.8)

де Ri- ставка дисконту (коефіцієнт) з урахуванням інфляції;

R- ставка дисконту (коефіцієнт) без урахування інфляції;

і- середньорічний індекс інфляції (коефіцієнт).

Аналіз чутливості проекту.

За допомогою цього аналізу можна показати як змінюється чистий прибуток або прибутковість інвестицій при різних значеннях заданих перемінних (питомої продажної ціни, питомих витрат, обсягу продаж та інше). В проектному аналізі прийнято перевіряти чутливість внутрішньої ставки доходу проекту (IRR) тачистого приведеного доходу (NPV) до зміни найважливіших вхідних показників.

Аналіз чутливості інвестиційного проекту проводять в такій послідовності:

1. Вибирається ключовий показник ефективності інвестицій (це може бути внутрішня норма доходності інвестицій (IRR) або чиста приведена вартість проекту (NPV).

2. Вибираються показники, відносно яких є певна невизначеність:

· капітальні витрати та вкладення в оборотний капітал;

· ринкові фактори – ціна товару та обсяг продаж;

· компоненти собівартості продукції;

· час будівництва та введення в дію виробничих потужностей.

3.Встановлюються номінальні та граничні (нижні та верхні) значення невизначених факторів, вибраних на другому етапі процедури, наприклад: ±5% та ±10% від номінального значення.

4.Визначається ключовий показник для усіх вибраних граничних значень невизначених факторів.

5.Будується графік чутливості для усіх невизначених факторів. В інвестиційному менеджменті цей графік носить назву “Spider Graph”.

 








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 685;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.