Методи розрахунку штучного освітлення

Для розрахунку штучного освітлення використовують, в основному, три методи: світлового потоку (коефіцієнту використання), точковий та питомої потужності.

Метод світлового потоку призначений для розрахунку загального рівномірного освітлення горизонтальних поверхонь. Цей метод дозволяє врахувати як прямий світловий потік, так і відбитий від стін та стелі. Світловий потік лампи визначають за формулою:

де £ — нормована освітленість, лк;

S — площа освітлюваного приміщеня, к3 — коефіцієнт запасу, що враховує зниження освітленості в результаті забруднення та старіння ламп ;

Z — коефіцієнт нерівномірності освітлення ;

n — кількість світильників;

п — кількість ламп в світильнику;

— коефіцієнт використання світлового потоку. Коефіцієнт визначається за світлотехнічними таблицями залежно від показника приміщення і, коефіцієнтів відбиття стін та стелі. Показник приміщення і знаходиться за формулою:

де а і b — довжина і ширина приміщення, м;

— висота світильника над робочою поверхнею, м. Порахувавши світловий потік лампи за таблицею вибирають найближчу стандартну лампу і визначають електричну потужність всієї освітлювальної установки.

Точковий метод призначений для розрахунку локалізованого та комбінованого освітлення, а також освітлення похилих площин. В основу точкового методу покладене рівняння:

де — сила світла в напрямку від джерела на задану точку робочої поверхні, кд;

а — кут падіння світлових променів, тобто кут між променем та перпендикуляром до освітлюваної поверхні;

г — відстань від світильника до заданої точки. Для практичного використання в формулу підставляють коефіцієнт

запасу кз та значення , тоді

Значення сили світла приводяться в світлотехнічних довідниках. Метод питомої потужності вважається найбільш простим, однак і найменш точним, тому його застосовують лише при наближених розрахунках. Цей метод дозволяє визначити потужність кожної лампи Рл, Вт для створення в приміщенні нормованої освітленості

де р — питома потужність, (приймається за довідниками для

приміщень даної галузі);

s — площа приміщень, ; n— число ламп в освітлювальній установці.








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.