Обмеження переміщення пасажирів.

Обмеження переміщення пасажирів при зіткненнях автомобілів досягається використанням в основному ременями і подушками безпеки.У більшості розвинених країн, законодавство вимагає обов'язкового використання ременів безпеки (принаймні, на передніх сидіннях). Виняток становлять деякі штати Америки, де широко використовуються надувні подушки безпеки. Вони, як правило, мають великі розміри і наводяться в робочий стан (надуваються) з дуже великою швидкістю, що може призвести до небезпеки травми від самої подушки. На сьогоднішній день найбільш ефективною системою пасивної безпеки є поєднання надувних подушок з ременями безпеки, мають пристрої для попереднього натягу.В автомобілях найчастіше використовують ремені діагонально-поясного типу. Ремені закріплені в трьох точках: на стійці кузова, на порозі і на спеціальній тязі з замком. Останнім часом вдосконалення конструкції ременів безпеки ведеться за трьома напрямами: поліпшення їх ергономіки, забезпечення додаткових коштів попереднього натягнення ременів у разі зіткнення і обмеження навантаження, прикладеної до грудей діагональним ременем. Схема кріплення ременя безпеки з преднатяжителямиПоліпшення ергономіки полягає у створенні більш зручних ременів і правильному їх розташуванні, для забезпечення максимального захисту. Ремінь повинен мати можливість регулювання висоти кріплення верхньої точки ременя щодо плеча, в той час як внутрішня скоба тепер зазвичай кріпиться до сидіння, а не до тунелю кузова, гарантуючи правильне положення поясного ременя безпеки, незалежно від розмірів пасажира. Піротехнічний преднатяжителями, діючий на замок ременя безпеки і зміцнюючий обидві лямки одночасно

Ремені безпеки з натягуванням сприяють кращому утриманню водія і пасажирів при аварійній ситуації. Пристрої переднатягнення можуть бути механічні або піротехнічні (див. рис.); у будь-якому випадку їх мета полягає в тому, щоб усунути будь-провисання ременя на тілі людини, гарантуючи цим надійне утримання його на сидіння. Механізм переднатягнення часто доповнюється інерційними котушками, які запобігають провисання ременя навколо барабана, що дозволяє виключити витрати часу на вибір зазорів при зіткненні.

Піротехнічні натягувачі спрацьовують, коли вбудований в систему датчик, реєструє перевищення раніше заданого порогу сповільнення, що свідчить про початок зіткнення. При цьому включається детонатор піротехнічного патрона.

При вибуху патрона виділяється газ, тиск якого діє на поршень, з'єднаний з ременем безпеки. Поршень швидко переміщається і натягує ремінь. Зазвичай час спрацювання пристрою становить не більше 25 мс після початку удару.

Щоб уникнути перевищення навантаження на груди, такі ремені мають обмежувачі зусилля натягу. Обмежувачі працюють наступним чином: спочатку досягається максимум дозволеної навантаження, після чого механічний пристрій дозволяє пасажиру просунутися вперед на деяку відстань при підтримці навантаження на постійному рівні. Фірма Renault першої встановила таку систему на серійному автомобілі, з тих пір ці системи стали широко поширеними.

Інерційна котушка обмежує зусилляІнерційна котушка з блокуванням встановлюється на скобі, що обмежує зусилля впливу ременю на тіло людини. Обмеження зусилля досягається контрольованим ослабленням натягу ременя шляхом пластичного кутового деформування стрижня (осі інерційної котушки). Такий пристрій зменшує зусилля, діючі на грудну клітину, шию і голову на 30-50%.Варіанти кріплення дитячих сидінь по стандарту ISOFIXВ області створення засобів пасивної безпеки для дітей, що знаходяться в автомобілі, останнім часом був досягнутий значний прогрес. Був прийнятий стандарт Isofix, що регламентує порядок встановлення дитячих захисних пристроїв, зі стандартними елементами кріплення, які мають застосовуватися на всіх автомобілях для країн Євросоюзу. Основне завдання полягає в тому, щоб місця' кріплення сидінь, відповідні стандарту, легко встановлювалися в будь-якому автомобілі, обладнаному ISOFIX, без ризику помилки.







Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 661;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.