Документи в управлінській діяльності 3 страница

Текст складається з таких логічних елементів:

1)вступу (зазначається привід, що привів до укладення документа, викладається історія питання та ін.);

2)доказу (викладається суть питання: докази, пояснення, міркуван­ня, що супроводжуються цифровими розрахунками, посиланнями на законодавчі акти й інші матеріали),

3) закінчення (формулюється мета, заради якої складено документ).

Текст документа, що складається із самого закінчення, називається простим, а той, що містить і інші логічні елементи, — складним.

Залежно від змісту документів застосовується прямий (після вступу іде домі і закінчення) або зворотний (спочатку викладається закінчення, потім ДОМз, вступ відсутній) порядок розташування логічних елементів.

Стиль письма тексту документа

1.Необхідно використовувати мовні засоби, які відповідають нормам літературної мови.

2.Треба уникати вживання багатозначних слів.

3.Не переобтяжувати текст іншомовними словами.

4.Уникати емоційно забарвлених слів, образних висловів.

5.Вживати прямий порядок слів у реченнях:

а) підмет передує присудкові;

б) додаток стоїть після керуючого слова;

в) означення стоїть перед означуваним словом;

г) вставні слова знаходяться на початку речення

6. Від першої особи викладати текст у таких документах: заява, автобіографія, наказ, скарга, службова записка;

від третьої особи — у документах: акт, контракт, інструкція, договір, запрошення, трудова угода, оголошення.

7.Використовувати лише загальноприйняті, стандартні скорочення та абревіатури. Уникати вживання скорочень назв грошових та фізичних одиниць (крім формул), одиниць виміру, знаків, % , № , якщо вони без цифрових позначень і не в таблицях, схемах.

8.Надавати перевагу простим реченням, мовним кліше.

9.Дотримуватися логічної послідовності викладу матеріалу (в першу чергу, насамперед, після, далі, спочатку, водночас та ін.).

10.Уживати стійкі (стандартизовані) сполучення типу: відповідно до, у зв'язку з, з метою, необхідний для, в порядку.

11.Використовувати синтаксичні конструкції типу: Доводимо до Вашого відома, що...; У порядку надання матеріальної допомоги...; У порядку обміну досвідом...; У зв'язку з вказівкою...; Відповідно до попередньої домовленості...; Відповідно до Вашого прохання...

12.Дієприслівникові звороти вживати на початку речення: враховуючи...; беручи до уваги...;розглянувши...; вважаючи...

13.Уживати інфінітивні конструкції: створити комісію; відкликати працівників...

14.У розпорядчих документах слід вказувати дієслівні конструкції у формі наказового способу: Наказую...; Пропоную...

15.Використовувати форми ввічливості за допомогою слів: шановний, високошановний, вельмишановний, високоповажний...

16.Речення в тексті повинні формулюватися чітко, вони мають бути відносно короткими. Текст може бути поділений на абзаци, причому кожен абзац розпочинає нову думку чи тему. Абзаци не повинні бути великими і мають складатися з 3—5 речень. Поділ тексту на абзаци мас велике практичне значення. Це допомагає осмислити прочитане і підготуватися до сприйняття іншої підтеми.

Тексти документів можуть різнитися між собою графічним оформленням, пунктуаційним вираженням, способом синтаксичної організації мови. За названими ознаками виділяють типи текстів:

1. Традиційний лінійний запис зв'язної мови.

2. Трафарет — традиційний лінійний запис, але з пропусками, які заповнюються пізніше.

3. Анкета — текст, розташований вертикально у вигляді запитань і відповідей.

4.Таблиця.

5.Комбінований — поєднання різнотекстових елементів.

Нумерація частин тексту

Це числове або за допомогою літер позначення послідовності розміщення його складових частин. Існує дві системи нумерації: комбінована і суто цифрова. Перша ґрунтується на використанні різних типів позначок — арабських та римських цифр, великих літер, поєднуваних з абзацними виступами. Друга використовує лише арабські цифри. За комбінованої схеми нумерація може доповнювати абзацне членування тексту (при перерахуванні тез, пунктів, правил) і застосовуватися всередині абзаців. Вибір варіанта нумерації залежить від змісту тексту, його обсягу. У простіших випадках використовуються лише однотипні знаки — звичайні арабські цифри або малі літери. Документи складного характеру часто потребують застосування комбінованих способів абзацного членування та нумерації.

Як правило, великими літерами користуються рідко; значні за обсягом частини тексту нумерують римськими цифрами, підрозділи — арабськими, пункти всередині розділів — малими літерами.

Для більших за абзац рубрик можуть застосовуватися й словесні найменування — параграф, розділ, частина, — які теж нумеруються.

Тут діють такі правила:

—рубрики можуть нумеруватися лише тоді, коли є хоча б два однорідних елементи переліку;

—однорідні засоби нумерації (слова, цифри, букви) можна застосовувати тільки до однотипних частин;

—комбіновані способи нумерації потребують точного дотримання правил пунктуації.

Суто цифрова система нумерації — в діловодстві. її правила:

—кожна складова частина тексту, яка відповідає поняттям «частина», «розділ», «пункт», «підпункт» дістає свій номер;

—номери позначаються лише арабськими цифрами;

—після кожної цифри ставиться крапка;

—номер кожної складової частини включає всі номери відповідних складових частин вищих ступенів поділу.

Рубрикація. Це членування тексту на складові частини, графічне відокремлення однієї частини від іншої, а також використання заголовків, нумерації та ін. Рубрикація є зовнішнім вираженням композиційної будови ділового папера. Ступінь складності рубрикації залежить від обсягу, тематики, призначення документа. Найпростіша рубрикація — поділ на абзаци.

Абзац — це відступ управо у початковому рядку, яким починається виклад нової думки в документі, а також фрагмент тексту між двома такими відступами.

***

Усі ділові папери за способом викладу матеріалу поділяються на дві Категорії: документи з високим рівнем стандартизації та документи з низьким рівнем стандартизації

Документи з високим рівнем стандартизації складаються за затвердженою схемою (формою).

Документи з низьким рівнем стандартизації (автобіографії, протоколи, доручення звіти, розписки та ін.) поділяються на такі види текстів:

текст - розповідь;

текст-опис;

текст-міркування.

Текст-розповідь — це розповідь про події, явища, факти в їхній хронологічній послідовності (так, як вони відбуваються в реальній дійсності). Вид цього тексту використовується при написанні таких документів: автобіографія, протокол, звіт та ін.

Послідовність викладу в розповіді підпорядковується найчастіше саме зовнішньому, хронологічному принципу, а не внутрішньому, причинно-наслідковому. Відступ від цього принципу можливий лише тоді, коли необхідно, наприклад, підкреслити залежність від роз'єднаних часів, але внутрішньо пов'язаних подій. Проте такі відступи повинні бути вмотивовані й логічно виправдані.

Текст-опис — це спосіб характеристики явища через перелік ознак, властивостей та ін. Частини опису, які розкривають ті чи інші риси предмету чи аспекту питання, звуться елементами опису. Звичайно опис виключає загальну характеристику явища, елементи опису лише обґрунтовують і конкретизують її. Цей спосіб викладу застосовується в звітах, актах, наказах, постановах.

Найзагальніша вимога, яка ставиться до викладу матеріалу: виклад належить вести за чітко продуманим планом. Викладаючи зміст, не слід перевантажувати текст другорядними деталями, дрібницями, зайвими словесними прикрасами й надлишковими трафаретними формулами. Автор повинен уміти виділити головне, навести вирішальні аргументи, підкріпити їх лише найнеобхіднішими фактами і цифрами. Найважливішим є вміння організувати виклад так, щоб у порівняно невеликому за обсягом тексті викласти максимум потрібної інформації.

Текст-міркування — це спосіб викладу, при якому логічно послідовний ряд визначень, суджень і висновків розкриває внутрішній зв'язок явищ і як правило доводить певне судження через причинно-наслідкові зв'язки, зіставлення, порівняння, розкриття змісту цих зв'язків.

***

За ступенем стандартизації і регламентації всі документи поділяються на три групи:

1.Документи, котрі мають точні стандарти. Якщо хоча б один із стандартів не витриманий, то документ втрачає юридичну силу (паспорт, диплом, свідоцтво про народження). Такі документи готуються заздалегідь, тобто готується бланк, а конкретна інформація вписується від руки.

2.Документи, в яких відсутня така точність, але частину інформації готують заздалегідь (довідка, перепустка, акт).

3.Документи, для яких визначена певна форма побудови й загальні принципи укладання, а мовні засоби та їхнє компонування автор добирає сам (характеристика, звіт, протокол).

Основні правила оформлення реквізитів

1. Державний герб України. Розміщується посередині бланка або в кутку над серединою рядка з назвою організації.

2. Емблема організації Розміщується поряд з назвою організації. Як емблему можна використовувати товарний знак, зареєстрований у встановленому порядку.

3. Зображення державних нагород. Розміщується у верхньому лівому кутку або посередині документа.

4. Код підприємства, установи, організації за класифікатором організацій підприємств. Розмішується у верхньому правому кутку.

5. Код форми документа за класифікатором управлінських документів у верхньому правому кутку під кодом підприємства, організації, установи.

6. Назва міністерства або відомства, якому підпорядковується установа. Розміщується у верхньому лівому кутку або посередині сторінки.

7. Повна назва установи, організації або підприємства-автора документа. Найменування установи повинно відповідати найменуванню, зазначеному в положенні (статуті) про неї. Скорочене найменування вживається тільки в разі, коли воно офіційно зафіксоване в положенні про установу. На бланку скорочене найменування розміщується відразу за повним.

Розміщується у верхньому лівому кутку. Може наноситися за допомогою штампа або друкарським способом.

8. Найменування структурного підрозділу. У верхньому лівому кутку. Дозволяється друкувати машинописним способом.

9. Індекс підприємства зв'язку, поштова і телеграфна адреса, номер телетайпа (абонентського телеграфу), номер телефону, факсу, номер рахунка в банку. У верхньому лівому кутку. Оформляється відповідно до поштових правил.

Наприклад: 01053, Київ, вул. Ю. Коцюбинського, 15

Тел. 216-20-32, факс 314-16-25

Для здійснення розрахунково-грошових операцій у банку вказується номер розрахункового рахунку у відділенні банку.

Наприклад: Розрахунковий рахунок № 347643

в Залізничному УСБм. Києва

МФО 876434

10. Назва виду документа. Назва (вид) — це слово чи словосполучення, яке дозволяє визначити вид документа (автобіографія, наказ), пишеться з великої літери, за винятком слів «заява», «рапорт», і проставляється в абсолютному початку документа зліва або посередині сторінки; зазначається на бланку друкарським або машинописним способом і повинна відповідати компетенції установи, змісту управлінської діяльності; не проставляється лише в листах.

Залежно від виду документа встановлюється перелік необхідних для його оформлення реквізитів, побудова тексту й ступінь обов'язковості виконання його положень.

Датою документа є дата його підписання; для документа, що приймається колегіальним органом, — дата його прийняття; для документа, що затверджується, — дата затвердження.

Дати підписання і затвердження документа, а також ті, що є в тексті, повинні оформлятися цифровим способом. Елементи дати наводяться трьома парами арабських цифр в один рядок у послідовності: число, місяць, рік Наприклад: 15 січня 2008 року слід писати: 15.01.08.

Якщо порядковий номер місяця або числа складається з однієї цифри, то перед нею проставляється 0. Наприклад: 03 квітня 2008 року слід писати: 03.04.08.

Рік зазначають лише двома останніми цифрами без крапки після них (якщо не кінець речення), без слова «рік» і без скороченої позначки «р». Наприклад: 21.11.08.

У документах, що містять відомості фінансового характеру, дату позначають словесно-цифровим способом, тобто назва місяця пишеться літерами, а цифри року — повністю зі скороченою позначкою слова «рік» (р.) із крапкою. Наприклад: 05 грудня 2008 р.

При визначенні часу за роком використовують родовий відмінок іменника, а не прийменнику (в).

Наприклад:

Народився 1960р. (року)...;

1978р. (року) закінчив середню школу.

Дати на певну тривалість події, заходу, роботи тощо зазначають:

—від 11-15.09.99 (у межах одного місяця);

—з 17.07 до 07.10.08 (протягом двох місяців у межах одного року);

—на 05.12.99-15 03.08 (протягом трьох місяців).

Дата на документі проставляється особою, яка його підписує або затверджує, в момент підписання або затвердження.

Обов'язковому датуванню і підписанню підлягають усі службові відмітки на документах, пов'язані з їхнім проходженням та виконанням (резолюції, погодження, візи, відмітки про виконання документа і направлення його до справи).

Дата підписання проставляється в лівій верхній частині документа разом з індексом на спеціально відведеному для цього місці на бланку. Якщо документ складено не на бланку, то його дата проставляється нижче від підпису ліворуч. Дата затвердження документа зазначається у відповідній графі.

12. Індекс

Це необхідний реквізит, що дає змогу забезпечити оперативний довідково-інформаційний пошук і оброблення документа, його збереження та контроль виконання.

Індексація документів полягає в присвоєнні їм умовних позначень — індексів, які надаються документам під час реєстрації і вказують на місце складання.

Індекси вхідних і створюваних установою документів складаються з Порядкових номерів у межах групи документів, що реєструються, які відповідно до завдань пошуку можуть доповнюватися індексами за Номенклатурою справ, питань діяльності, кореспондентів, виконавців тощо.

До складу індексу входять три пари арабських цифр: перша пара — індекс структурного підрозділу, друга — номер справи за номенклатурою, третя — порядковий номер за книгою обліку.

Наприклад: вхідний № 08-13/86, де 08 — шифр структурного підрозділу — автора документа; 13 — номер справи, де зберігається копія вхідного документа; 86 — реєстраційний номер документа за книгою обліку вхідних документів.

Складові частини індексу розміщуються в такому порядку: порядковий реєстраційний номер у межах групи документів, що реєструються, індекси за Номенклатурою справ, питань діяльності, кореспондентів, виконавців тощо.

Індекс спільного нормативно-правового акта повинен складатися з індексів установ, що видали його, які проставляються через дріб.

Складові частини індексу відокремлюються одна від одної косою рискою, Наприклад: 415/01 - 13/27 або 41/68/59.

Проставляється у верхній частині сторінки зліва.

13. Посилання на індекс і дату вхідного документа

Розміщується у верхній частині сторінки зліва. Містить дату та індекс, вказані в документі організацією, яка уклала чи видала документ.

14. Місце укладання або видання

Цей реквізит вказує на назву міста чи населеного пункту, де видасться Документ. Розміщується у верхній частині сторінки зліва.

15. Гриф обмеження доступу до документа

Розміщується з правого боку під кодом. Записується з середини рідка «для службового користування», «секретно», «цілком секретно».

16. Адресат

Документи адресуються установі, її структурним підрозділам або конкретній посадовій особі. У разі адресування документа установі або її структурному підрозділу без зазначення посадової особи їх найменування Подаються в називному відмінку, наприклад:

Міністерство юстиції України

Міністерство охорони здоров'я України

Головне лікувальне управління

Якщо документ надсилається посадовій особі, найменування установи зазначається в називному відмінку, а посада і прізвище адресата — у давальному, наприклад:

Міністерство промислової політики України

Управління справами

Головному спеціалісту

(Прізвище, ініціали)

У разі адресування документа керівнику установи або його заступникові найменування установи входить до складу найменування посади адресата, наприклад:

Начальнику Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України (Прізвище, ініціали)

У разі потреби в реквізиті «Адресат» можуть зазначатися почесне звання та вчений ступінь.

Якщо документ адресується багатьом однорідним організаціям, адресата необхідно зазначати узагальнено. Наприклад:

організаціям, адресатам

 

Інспекторам у справах неповнолітніх (у давальному відмінку множини)

Київської області (у родовому відмінку)

Генеральним директорам виробничих об’єднань, директорам підприємств і керівникам організацій

Документ не повинен мати більше чотирьох адресатів. Слово «копія» перед зазначенням другого, третього, четвертого адресатів не ставиться. У разі надсилання документа більше як чотирьом адресатам складається список на розсилку і на кожному документі зазначається тільки один адресат.

До реквізиту «Адресат» може входити адреса. Порядок і форма запису відомостей про адресу установи повинні відповідати правилам користування поштовим зв'язком.

Повна адреса зазначається в разі надсилання документа разовим кореспондентам. Наприклад;

Редакція журналу

«Архіви України»

02110, МСП, Київ-110,

вул. Солом'янська, 24

У разі надсилання документа громадянину спочатку зазначається поштова адреса, а потім — прізвище та ініціали одержувача, наприклад:

07025, м. Миколаїв-25, Київське шосе, 67, кв. 4 (Прізвище, ініціали)

У разі надсилання документа органам законодавчої і виконавчої влади їх поштова адреса на документах не зазначається. У цих випадках використовують конверти із завчасно надрукованими адресами:

Вищий господарський суд

Відділ інформації

Костенко В. Б.

17. Гриф затвердження

Затвердження — це санкціонування змісту документа або поширення його дії на певне коло установ, організацій, підприємств (тільки після підписання документа).

Документ затверджується відповідними органами або посадовими особами, до компетенції яких належить вирішення питань, викладених у цих документах.

Затвердження документа здійснюється за допомогою грифа затвердження або виданням розпорядчого документа. Нормативно-правові акти (положення, інструкції, правила тощо) повинні затверджуватися відповідним розпорядчим Документом установи, що видала акт.

Якщо документ затверджується конкретною посадовою особою, то гриф ствердження складається з таких елементів: слово «ЗАТВЕРДЖУЮ», Найменування посади, підпис, ініціали та прізвище особи, яка затвердила документ, дата затвердження. Наприклад

ЗАТВЕРДЖУЮ

Міністр фінансів України

(Підпис) (Ініціали, прізвище)

Дата

Під час затвердження документа розпорядчим актом на документі зазначається гриф за такою формою:

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

Фінансів України

20.04.08 N915

Гриф затвердження розміщується в правому верхньому кутку першого аркуша документа; пишеться великими літерами і в лапки не береться.

Документ, що підлягає затвердженню, набуває юридичної сили тільки з моменту затвердження.

18. Резолюція

Резолюція — виражає ставлення службової особи до інформації документа, вираження вказівок цієї особи. Адресується підлеглим особам, містить конкретні пропозиції, що виражені в наказовій формі дієслова (перевірте, з'ясуйте, припиніть) або в неозначеній формі (перевірити).

Резолюція складається з таких елементів: прізвище виконавця (виконавців), зміст доручення, термін виконання, особистий підпис керівника, дата. У разі коли доручення дано кільком посадовим особам, головним виконавцем є особа, зазначена в дорученні першою, якщо в документі не обумовлено інше. Для виконання доручення їй надається право скликати інших виконавців і координувати їх роботу.

На документах з термінами виконання, які не потребують додаткових вказівок, у резолюції зазначається: виконавець, підпис автора резолюції, дата.

Наприклад: Бондаренко В. В.

Необхідно завершити

До____________________

Підпис

19.01.08

Як правило, на документі повинно бути не більше однієї резолюції. Інші резолюції можливі лише тоді, коли є необхідність деталізувати порядок виконання документа.

Резолюція повинна проставлятися безпосередньо на документі, нижче від реквізиту «Адресат», паралельно до основного тексту. Якщо місця для резолюції недостатньо, її можна проставляти на вільному від тексту місці у верхній частині лицьового боку першого аркуша документа, але не на полі документа, призначеному для підшивки. Написання резолюції на окремих аркушах або спеціальних бланках допускається в разі, коли документ підлягає поверненню або деталізується порядок виконання документа та уточнюються виконавці.

Резолюція пишеться від руки.

Наприклад: Про результати і вжиті заходи повідомте...; Терміново відрядіть...; Негайно підготуйте листа...; Розглянути і доповісти в десятиденний строк...

Загальні вказівки, як правило, виражаються так: До виконання; До керівництва.

19. Заголовок до тексту

Заголовок до тексту документа повинен містити короткий виклад змісту документа. Він має бути максимально коротким і ємним, точно передавати зміст тексту.

Заголовок повинен граматично узгоджуватися з назвою документа, формуватися за допомогою віддієслівного іменника і відповідати на питання «про що?», «чого?». Наприклад: наказ (про що?) про створення установи; протокол (чого?) засідання експертної комісії.

Якщо в документі йдеться про кілька питань, заголовок може бути узагальненим.

Заголовки до текстів машинограм формулюються за тими самими правилами.

У разі складання документа на основі уніфікованої форми постійна частина заголовка, що входить до назви форми, доповнюється змінною інформацією, яка конкретизує його зміст.

Текст документа, надрукований на папері формату А5, дозволяється подавати без заголовка.

Заголовки не складаються до текстів телефонограм, телеграм та повідомлень.

Він друкується в лівому верхньому кутку під датою і номером.

20. Відмітка про контроль

Проставляється з лівого боку у верхній частині поля першої сторінки документа, її проставляють за формою «К» або «Контроль»

21. Текст

Текст документа повинен містити певну аргументовану інформацію, викладену стисло, грамотно, зрозуміло та об'єктивно, без повторень та вмивання слів і зворотів, які не несуть змістового навантаження.

Зміст документа не має бути пов'язаний зі змістом раніше виданих з даного питання документів.

З метою прискорення виконання документів та правильного формування справ у діловодстві кожний документ повинен містити одне питання.

Винятком є складання протоколів, наказів, планів, звітів та узагальнюючих документів.

Відповідальність за зміст, правильну підготовку та оформлення службових Документів покладається на керівників структурних підрозділів установи.

Відповідальність за зміст документа, який візується кількома особами, несуть однаковою мірою всі ці особи.

22. Відмітка про наявність додатка

Додатки доповнюють, пояснюють окремі питання документа або документ у цілому. Про наявність додатків зазначається в тексті або після тексту документа перед підписом. Назва додатка в тексті документа повинна відповідати назві самого додатка.

Додатки до документів можуть бути трьох видів:

додатки, що затверджуються або вводяться в дію розпорядчими документами (додатки до розпорядчих документів);

додатки, що пояснюють або доповнюють зміст основного документа;

додатки, що є самостійними документами і надсилаються із супровідним листом.

Додатки повинні оформлятися на стандартних аркушах і мати всі необхідні дія конкретного виду документа реквізити.

У розпорядчому документі відомості про наявність додатків зазначаються в тексті. Наприклад:

«Розробити і подати на затвердження графік комплексного плану наукової організації праці (НОП) в установі за формою, зазначеною в додатку І».

Додатки до розпорядчого документа повинні мати відмітку з посиланням на цей розпорядчий документ, його дату і номер. Відмітка робиться на верхньому правому полі першого аркуша додатка. Наприклад:

Додаток

до наказу Міністерства освіти України

Наприклад: Додаток 1, Додаток 2 тощо. Знак N перед цифровим позначенням не ставиться.

Додатки до розпорядчих документів повинні підписувати керівники структурних підрозділів установи на лицьовій стороні останнього аркуша додатка.

Відомості про наявність додатків до планів, звітів, протоколів, повідомлень, листів тощо оформляються в такому порядку:

якщо документ має додатки, повна назва яких наводиться в тексті, то відмітка про наявність додатків оформляється за такою формою: Додаток: на 5арк. у 2 прим.;

якщо документ має додатки, повна назва яких не наводиться в тексті, то їх необхідно перелічити після тексту із зазначенням кількості аркушів у кожному додатку та кількості їх примірників. Наприклад:

Додатки: 1. Довідка про виконання плану розвантажувальних робіт на II квартал 2008р, на 5 арк. в І прим.

2. Графік розвантажувальних робіт на III квартал 2008 р. на 2 арк. в І прим.; якщо до документа додається інший документ, що має додатки, то відмітка про наявність додатка оформляються так: Додаток: Висновок санітарно-епідеміологічної комісії 25.01.08 N 4 і додаток до нього, всього на 21 арк. у 2 прим.;

якщо додатки зброшуровані (книги, журнали), кількість аркушів не зазначається;

при великій кількості додатків на них складається опис, а в самому документі після тексту зазначається:

Додаток: відповідно до опису на ____ арк.;

якщо додаток надсилається не за всіма зазначеними в документі адресами, відмітку про наявність документа оформляють за формою: Додаток: на 5 арк. у 2 прим, на першу адресу.

23. Підпис

Документи підписують посадові особи установи відповідно до їх компетенції, встановленої чинними нормативно-правовими актами.

В установах, що діють на основі єдиноначальності, документи підписує лише керівник установи або його заступник, відповідно до їх повноважень.

Документи, що надсилаються організаціям галузі, підписують керівник, його заступник, а також керівники структурних підрозділів установи відповідно до їх повноважень.

Підпис складається з найменування посади особи, яка підписує документ (повне, якщо документ надрукований не на бланку, скорочене — на документі, надрукованому на бланку), особистого підпису, ініціалів і прізвища, Наприклад:

Начальник Головного

архівного управління

при Кабінеті Міністрів

України (Підпис) (Ініціали, прізвище)

Начальник Головного

управління (Підпис) (Ініціали, прізвище)

У разі надсилання документа одночасно кільком установам вищого рівня керівник підписує всі примірники.

У разі надсилання документа одночасно кільком організаціям, що належать до сфери управління установи, підписується тільки оригінал, який залишається в справі установи-автора, а на місця розсилаються засвідчені канцелярією примірники.

Документи підписуються, як правило, однією особою, а в разі, коли за зміст документа несуть відповідальність кілька осіб (акти, фінансові документи тощо), — двома або більше особами. При цьому їхні підписи розміщуються один під іншим у послідовності відповідно до посади. Наприклад:

Директор інституту (Підпис) (Гніціали, прізвище)

Головний бухгалтер (Підпис) (Ініціали, прізвище)

У разі підписання документа кількома особами однакових посад їхні підписи розміщують на одному рівні. Наприклад:

 

Заступник Міністра охорони Заступник Міністра юстиції
здоров'я України України

(Підпис) (Ініціали, прізвище) (Підпис) (Ініціали, прізвище)

 

Документи колегіальних органів підписують головуючий на засіданні колегіального органу і секретар. Наприклад:

Голова комісії (Підпис) (Ініціали, прізвище)

Секретар комісії (Підпис) (Ініціали, прізвище)

Якщо посадова особа, підпис якої зазначений на проекті документа, відсутня, то документ підписує особа, яка виконує її обов'язки, або її заступник. При цьому обов'язково зазначається посада особи, яка підписала документ, і її прізвище (виправлення вносяться чорнилом або машинописним способом, наприклад: «в.о», «заст.»).

Не допускається підписання документа з прийменником «за» або проставленням косої риски перед найменуванням посади.

24. Гриф узгодження

У разі потреби в оцінюванні доцільності документа, його обґрунтованості та встановленні відповідності законодавству погоджується проект документа.

Погодження може здійснюватися як в установі (із структурними підрозділами, посадовими особами, які відповідно до їх компетенції займаються питаннями, порушеними в проекті документа, — внутрішнє, так і за її межами — зовнішнє.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 801;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.071 сек.