Основні властивості евольвентного зачеплення і елементи евольвентної зубчатої передачі

На рисунку 1.11 показано зовнішнє зачеплення двох необмежених колами вершин евольвент Е1 і Е2, які дотикаються в точці К. З властивостей евольвенти (п.р. 1.4) витікає, що відрізок KN1, який проведений від точки К дотично до основного кола радіуса rb1, є нормаллю до евольвенти Е1. На підставі того ж, відрізок KN2, який проведений від точки К дотично до основного кола радіуса rb2, є нормаллю до евольвенти Е2. Відрізки KN1 і KN2 складають пряму N1N2, яка є дотичною до двох основних кіл. Тому пряма N1N2 буде загальною нормаллю до евольвент Е1 і Е2, які з цієї причини є спряженими і мають точку контакту К, що лежить на прямій N1N2. З аналогічного розглядання нового положення евольвент Е1 і Е2, які контактують в точці К, видно, що пряма N1N2 є їх загальною нормаллю, а тому точка контакту знаходиться на цій прямій. Це свідчить про те, що пряму N1N2 можна розглядати як геометричне місце точок контакту сполучених евольвент Е1 і Е2. Таким чином в процесі зачеплення двох евольвентних профілів зубців їх загальна нормаль, як дотична до двох основних кіл, не змінює свого положення, а тому не змінює свого положення і полюс зачеплення Р.

З цього витікає перша (головна) властивість евольвентного зачеплення: евольвентне зачеплення забезпечує стале передаточне відношення

.

Пряма N1N2, яка є траєкторією точки контакту К необмежених колами вершин евольвентних профілів в її абсолютному русі, називається лінією зачеплення (теоретичною). Гострий кут між теоретичною лінією зачеплення і перпендикуляром р – р до міжосьової лінії О1О2, проведеним через полюс зачеплення P, називаєтьсякутом зачеплення.

 

 
 

 


З рисунку 1.10 видно, що радіуси початкових кіл дорівнюють і . Передаточне відношення зубчатої передачі

. (1.16)

З урахуванням того, що міжосьова відстань дорівнює , а кут зачеплення може змінюватися в залежності від заданих на проектування ЗП параметрів, на основі отриманої формули (1.29) формулюється друга властивість евольвентного зачеплення: евольвентне зачеплення (як зовнішнє, так і внутрішнє) допускає зміну міжосьової відстані із збереженням передбаченого раніше передаточного відношення. Зміна міжосьової відстані впливає лише на величини кута зачеплення і радіусів початкових кіл.

Третя властивість евольвентного зачеплення: при зовнішньому зачепленні евольвентні профілі є спряженими лише в межах теоретичної лінії зачеплення N1N2.

 

На рисунку 1.12 показаний фрагмент циліндричної ЗП зовнішнього зачеплення. В точках В1 і В2 теоретична лінія зачеплення N1N2 перетинається колами вершин зубців зубчатих коліс радіусів і . В точці В1 спряжені профілі зубців входять в зачеплення, а в точці – виходять з зачеплення В2.

Процес взаємодії профілів головних поверхонь спряжених зубців відбувається на ділянці В1В2 теоретичної лінії зачеплення, яка називається активною лінією зачеплення. Зубчата передача повинна проектуватися таким чином, щоб активна лінія зачеплення В1В2 була розташована в межах теоретичної лінії зачеплення N1N2.

 
 


При заданих напрямках обертання зубчатих коліс тільки одна сторона зуба – робоча сторона зуба - буде передавати і сприймати зусилля. В зачепленні приймають участь активні профілі зубців, які розташовані на робочих сторонах зубців і відповідають активній лінії зачеплення В1В2. На рисунку 1.12 активні профілі зубців зубчатих коліс, що контактують в полюсі зачеплення Р, заштриховані (границі активних профілів обмежені дугами кіл радіусів і ). Теоретична лінія зачеплення N1N2, активна лінія зачеплення В1В2, активні профілі зубців є основними елементами евольвентної ЗП.

До основних елементів евольвентної ЗП також відносяться початкові дуги зачеплення і торцеві кути перекриття (див. рисунок 1.13). Початковими дугами зачеплення( ) називаються частини початкових кіл, які перекочуються одна по одній за час контакту пари зубців. Торцевими кутами перекриття ( ) називаються кути повороту зубчатих коліс від положення входу зубців в зачеплення (точка контакту пари зубців К співпадає з точкою В1) до їх виходу з зачеплення (точка контакту пари зубців К співпадає з точкою В2).








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 1583;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.