Організація управління у державних підприємствах.

Державними підприємствами в АПК є радгоспи агропромислові і міжгосподарські підприємства племзаводи, птахофабрики, переробні та спеціальні підприємства, дослідні господарства та ін. Вони можуть об'єднуватися у різні організаційні форми: агропромислові, науково-виробничі об'єднання, агрофірми, комбінати та ін. Управління в них здійснюється на основі законодавчих актів України. Управління державним підприємством здійснюється на основі Статуту, поєднання, самоуправління і прав власника господарського використання свого майна.

Структуру управління та його штати визначає самостійно керівництво підприємства. Власник здійснює управління підприємством безпосередньо або через уповноважені їм органи.

Важливу роль в управлінні підприємством відіграє трудовий колектив, правлінняякогореалізуються через загальні збори (конференції).

Загальні збори (конференція) трудового колективу:

- розв'язують питання з викупом майна підприємства, а також з необхідністю укладання з адміністрацією підприємства колективного договору (згоди);

- розглядають проект договору і уповноважують профспілковий комітет або інші органи підписати його від імені трудового колективу;

- обирають(відкликають) представників до ради підприємства, заслуховують звіти про їхню діяльність;

- стверджують раду трудового колективу у разі потреби і визначають її функції.

Рада (правління) підприємства складається з однакової кількості представників, призначених власником майна підприємства, і представників, яких обирає трудовий колектив. Численність Ради підприємства визначається Статутом. Члени ради підприємства, обрані трудовим колективом, на період своїх повноважень не можуть бути звільнені або понижені у посаді, або переведені на нижче оплачувану роботу (за ініціативою адміністрації ) без згоди загальних зборів (конференції) труда свого колективу.

Рада:

- визначає напрям економічної і соціального розвитку, порядок розподілу прибутку;

- за повноваження керівника підприємства приймає рішення про випуск цінних паперів, а також про купівлю цінних паперів інших підприємств і організацій;

- розв'язує питання про створення добірних підприємств про вступ підприємства в асоціації і об'єднання і виходу з них;

- приймає рішення що до зовнішньоекономічної діяльності підприємства;

- розглядає конфлікти ситуації між адміністрацією підприємства і трудовим колективом і ін.

Рада підприємства не має права втручатися в оперативно-розпорядчу діяльність адміністрації.

Голову ради підприємства обирають на її засіданні відкритим або таємним голосуванням з членів ради. Керівник підприємства призначається власником майна, уповноваженими органами або радою підприємства. З керівником підприємства укладається договір (контракт) в якому визначають його права, обов'язки і відповідальність, умови матеріального забезпечення і звільнення з посади з урахуванням гарантій передбачених діючим законодавством.

Керівник самостійно розв'язує усі питання, пов'язані з діяльністю підприємства, крім питань що стосуються компетенції загальних зборів (конференції) трудового колективу і ради підприємства. Він дбає від імені підприємства представляє його інтереси у всіх вітчизняних і зарубіжних підприємствах і організаціях, розпоряджається майном підприємства, укладає договори відкриває рахунки у банку затверджує штати, видає накази і дає вказівки, обов'язкові для усіх працівників підприємства.

Керівник підприємства призначає і звільняє своїх заступників і керівників підрозділів. Бригадирів обирають на зборах колективів бригад ,відкритим голосуванням.

Управління у державних підприємствах здійснюють за допомогою економічних організаційно-розпорядчих і соціально-психологічних методів .3 урахуванням природних і економічних умов створюють відповідну структуру управління, визначають оптимальний склад апарату управління.

2. Організація управління колективними с.-г. підприємствами.

Управління колективними сільськогосподарськими підприємствами організовують відповідно до Закону«Про колективне сільськогосподарське підприємство» і інших законодавчих актів України.

На основі примірного статуту у кожному колективному підприємстві розробляють свій статут, який є організаційно-регламентуючим документом діяльності їх працівників. Основні його положення деталізуються у правилах внутрішнього розпорядку, положенні про внутрішньогосподарський розрахунок Положення про оплату праці та в інших документах. Управління колективним с/г підприємством здійснюють на основі широкої демократії та гласності, активної участі його працівників у розв'язанні всіх питань життя трудового колективу.

Справами колективного с/г підприємства керують загальні збори членів трудового колективу (збори уповноважених ), а в період між зборами - правління.

Загальні збори колективного с/г підприємства - вищий орган його управління.

Загальні збори:

- приймають Статут підприємства, вносять у нього зміни і доповнення;

- обирають його голову, правління та ревізійну комісію;

- заслуховують звіти про їхню роботу;

- розв’язують питання про приймання у члени колективу підприємства, вихід та виключення з нього;

- приймають правила внутрішнього розпорядку колективу підприємства, положення про оплату праці, внутрішньогосподарський розрахунок та інші нормативні акти ,вносять у них доповнення та зміни;

- розглядають і визначають заходи соціального відновлення села; розглядають і затверджують угоду щодо соціальних питань і охорони праці, яку укладають профсоюзний комітет і правління с/г підприємства затверджують річні фінансовий план і звіт;

- розглядають пропозиції правління і приймають рішення про призначення і звільнення головних спеціалістів;

- розглядають пропозиції і затверджують акти ревізійної комісії;

- розглядають питання про зміцнення і розукрупнення, відновлення і закінчення діяльності колективного с/г підприємства відповідно до діючого законодавства;

- розглядають трудові спори підрядних колективів з правлінням, правління та ревізійної комісії і ін.

Загальні збори скликає правління у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал.

Загальні збори мають право вирішувати питання якщо на них присутні не менше 2/3 усіх членів ради колективу. Рішення на загальних зборах приймається більшістю голосів .У великих колективних с/г підприємствах, в яких важко скликати загальні збори, як виняток ,можна скликати збори уповноважених, яких обирають на зборах внутрішньогосподарських підрозділів на час до 3 років. До складу уповноважених входять голова підприємства, правління і ревізійна комісія.

Організаційно - розпорядчим органом ліги загальними зборами є правління, яке керує організаційною, фінансовою, культурно побутовою і виховною діяльністю колективу.

Правління обирають на час до 3 років в кількості від 9 до 15 членів Правління організовує виконання планів, забезпечує раціональне використання землі, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, зміцнює виробничу дисципліну, укладає договори про орендний підряд і ін.

Засідання правління скликають у разі потреби, але не рідше одного разу на місяць. Рішення правління приймається більшістю голосів, при умові, якщо на засіданні присутні 3/4 його членів.

Загальні збори обирають відкритим або таємним голосуванням колективного с/г підприємства, строком до 3 років, який є головою правління.

Голова правління здійснює повсякденне керівництво діяльністю колективу, несе відповідальність перед ним за результати діяльності господарства, представляє у відносинах з державними органами, іншими організаціями і установами. Розпорядження і указівки його є обов'язковими для працівників трудового колективу підприємства. Голову правління звільняють з посади тільки за рішенням загальних рішень колективу.

Ревізійну комісію обирають на час до 3 років, яка виконує роботу відповідно Статуту колективу.

В колективному с/х підприємстві створюються необхідні умови для діяльності громадянських організацій.

3.Організація управління іншими с/г кооперативами.

У сільській місцевості, крім державних підприємств і організацій, колективних с. г. підприємств, заснованих на принципах господарського товариства, індивідуальних та селянських господарств функціонують і інші види кооперативів. Зокрема кооперативи з виробництва і переробки с. -г. продукції, сільськогосподарські промислові кооперативи, рибальські, кооперативи з будівництва, постачальницькі - збутові, лісогосподарські кооперативи, кооперативи із спільного ведення особистих підсобних господарств і надання інших послуг. Ці кооперативи створюються також на базі міжгосподарських підприємств за ініціативою їхніх трудових колективів і за згодою господарств учасників.

Діяльність кооперативу ґрунтується на принципах добровільного вступу у колектив і виходу з нього, поєднання особистих та державних інтересів, господарської самостійності, матеріальної заінтересованості і соціальної справедливості і ін. Кооператив вважається створеним з моменту реєстрації Статуту рай - або міськвиконкомом. Управління кооперативом здійснюють на основі самоуправління, демократії, гласності, активної участі його членів у розв'язанні усіх питань його діяльності. Вищим органом управління кооперативу є загальні збори, які для керівництва поточними справами обирають голову, а у великих кооперативах і управління.

Загальні збори:

- приймають статут колективу і вносять в нього зміни і доповнення;

- обирають голову кооперативу, правління і ревізійну комісію, заслуховують звіт про їх діяльність;

- розв'язують питання приймання в члени кооперативу та виключення з нього;

- приймають і змінюють правила внутрішнього розпорядку, положення про оплату праці і матеріальну відповідальність і ін.

- затверджують плани діяльності кооперативу та звіти про їх виконання;

- встановлюють порядок розподілу доходів, напрями використання фондів та ціноутворення;

- розв'язують питання про реорганізацію, або припинення діяльності кооперативу.

Правління кооперативу керує справами ,які не стосуються компенсації загальних зборів. Голова правління забезпечує виконання рішень загальних зборів і правління, представляє кооператив у відносинах з державними підприємствами, організаціями і установами та іншими кооперативами, укладає договори. Ревізійна комісія перевіряє фінансову і господарську діяльність правління кооперативу.

"Кооперативи на добровільних засадах можуть об'єднатися у спілки (об'єднання) за видами діяльності і територіальні спілки у районах, областях і ін.

Основні завдання спілок (об'єднань ) кооперативів такі:

- розвиток кооперативної демократії, узагальнення досвіду, пропаганди кооперативного руху і ін.;

- сприяння поліпшення спеціалізації виробництва;

- матеріально технічного постачання, зберігання та збуту продукції;

- вивчення стану і аспектів розвитку ринку товарів;

- забезпечення захисту прав кооперативів та надання допомоги і ін.

Спілки кооперативів утворюють на з'їздах кооператорів. Вони діють на основі Статуту, який приймають на з'їзді. З моменту прийняття Статуту вважають спілку утвореною та юридичною особою.

Витрати на утворення спілок та їх апаратів управління здійснюють за рахунок відрахувань від доходів відповідних кооперативів, а також за рахунок доходів від діяльності цих спілок (об'єднань).








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 730;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.