Управління індивідуальними, сімейними і іншими приватними підприємствами в сільському господарстві.

Відповідно до форм власності, встановлених законом України «Про власність», діють підприємства і таких видів як індивідуальне підприємство і приватне підприємство.

Індивідуальне підприємство, засноване на особистій власності фізичної особи та виключно її праці. Управління індивідуальним підприємством здійснюється виключно його власником.

Сімейне підприємство засноване на власності та праці громадян України - членів однієї сім'ї, які проживають разом. Управління сімейним підприємством здійснюється безпосередньо власником одним із членів сім'ї, як правило його засновником, головою сім'ї, або за домовленістю членів сім'ї.

В сільському господарстві функціонують сімейні підприємства в формісімейних селянських (фермерських) господарств. Управління ним здійснюється відповідно до закону України «Про селянське (фермерське) господарство» його Статуту, і інших законодавчих актів.

Селянським (фермерським) господарством (СФГ) управляє голова або особа, яка є його правонаступником. Голова СФГ може доручити свої обов'язки і використовувати права обов'язки одному з членів Господарства. На ім'я голови СФГ видається відповідно державний акт на право приватної власності на землю і постійного користування нею. З ним укладається договір і на тимчасове користування землею, в тому числі на умовах оренди. Складаються також інші документи відповідно до законодавства України. Голова представляє інтереси господарства перед підприємствами, установами і організаціями, окремими громадянами як на території України, так і за її межами. Голова організовує роботу СФГ, розпоряджається майном і коштами, приймає і звільнює з роботи, встановлює правила трудової і виробничої дисципліни, приймає рішення про ліквідацію господарства і ін.

Прикладом приватного підприємства в сільському господарстві є приватні Агрофірми. Керівництво Агрофірмою здійснює власник Агрофірми, який самостійно вирішує всі питання виробничої і господарської діяльності та соціального розвитку, керуючись у своїй діяльності Статутом, законами та іншими нормативними актами України. Власник організовує роботу агрофірми по виробництві с. г. продукції і сировини, її переробці і торгівлі товарами власного виробництва, представляє її в усіх установах, організаціях, підприємствах,в т. ч. за кордоном, розпоряджається майном та коштами, укладає договори. Власник здійснює прийом на роботу і звільняє працівників Агрофірми та накладає стягнення відповідно до чинного законодавства, представляє Агрофірму в суді, арбітражному суді, визначає основні напрямки діяльності Агрофірми, затверджує плани і звіти про їх виконання. Затверджує зміни та доповнення до Статуту, затверджує правила внутрішнього розпорядку; положення про оплату праці та преміювання, приймає рішення про ліквідацію агрофірми, її реорганізацію, призначає ліквідаційну комісію, затверджує ліквідаційний баланс.

За рішенням власника агрофірми, для управління Агрофірмою може найматися директор (менеджер, керівник, голова, тощо ), який виконує функції управління Агрофірмою відповідно до Статуту та підзвітний у своїй діяльності власнику агрофірми.

Директор (менеджер, керівник ), який найнятий власником, уповноважений керувати поточними справами Агрофірми, представляти переговори та укладати угоди від імені Агрофірми.

Питання повноважень, умов діяльності та матеріального забезпечення визначаються у контракті, що укладається між власником та директором (менеджером, керівником).









Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 582;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.