Інфраструктура логістичних процесів.

 

Для здійснення процесів фізичного просування продуктів і підтримки запасів, а також для реалізації інформаційних логістичних процесів повинні застосовуватися різноманітні технічні засоби. Ці засоби, способи їх використання, а також системи підтримки їх працездатності утворюють своєрідну інфраструктуру логістичних процесів. Вона покликана забезпечити безперебійне і економічно ефективне виконання всіх основних функцій логістики – транспортних, маніпуляційних, захисту запасів.

Реалізація процесів фізичного просування продуктів, а також управління запасами неможливо без використання технічної інфраструктури. Інформаційні потоки логістичних процесів характеризуються масовістю, необхідністю оперативної обробки (у реальному масштабі часу), багатократним використанням інформації і її носіїв в процесі управління. Все це створює об'єктивні умови для застосування відповідних засобів і технологій обробки інформації. Вони також вважаються важливими компонентами інфраструктури логістичних процесів.

Інфраструктуру логістичних процесів утворюють наступні основні групи технічних засобів:

  • засоби транспорту і маніпулювання для переміщення продуктів між підприємствами, а також усередині цих суб'єктів;
  • будівлі і складські споруди, призначені для складування і збереження запасів, а також необхідне складське устаткування, що забезпечує виконання основних складських функцій;
  • упаковка для збереження продуктів, часто призначене також для їх транспортування і маніпулювання;
  • засоби обробки інформації (технічні пристрої і системи, а також прикладне програмне забезпечення).

У приведеній класифікація компонентів інфраструктури логістичних процесів як критерій класифікації вибрана реалізація основних завдань логістики, т.е.:

  • переміщення продуктів, для чого призначені засоби транспорту і маніпулювання;
  • складування продуктів, для чого призначені будівлі і складські споруди зі встановленим в них устаткуванням;
  • збереження продуктів, що вважається головною функцією упаковки;
  • обробки інформації, необхідної для управління логістичними процесами, - ці функції виконують засоби інформаційної техніки.

Умовою безперебійності процесів фізичного просування продуктів в економіці окремих країн, а також в глобальних системах вважаються взаємна пристосованість і «модульна координація» великої кількості технічних параметрів по всьому транспортно- складському ланцюгу. Як основні ланки цього ланцюга розглядаються:

§ вантажні місця і пов'язана з ними упаковка;

§ складська споруда і виробничі будівлі;

§ навантажувально-розвантажувальні фронти;

§ устаткування для складування продуктів;

§ засоби зовнішнього і внутрішнього транспортування;

§ засоби маніпулювання вантажами.

Базу для сполучення і координації перерахованих ланок технічної інфраструктури логістики утворюють нормативи, визначувані міжнародними (ISO) і державними стандартами.

Інфраструктура логістичних процесів, що забезпечує рішення основних задач логістики, одночасно надає різноманітну дію на протікання логістичних процесів, особливо на їх безперебійність і надійність, а також на величину витрат. Особливо важливий фінансовий аспект. При вибиранні засобів логістичної інфраструктури необхідно враховувати не тільки капіталовкладення і їх ефективність, але і оперативні експлуатаційні витрати, що впливають на сукупні результати діяльності підприємства.

У логістичних процесах задіяні значні основні засоби, а також трудові ресурси. Часто ці чинники взаємозалежні. Підвищення рівня механізації і автоматизації транспортних, маніпуляційних і інших процесів, що, як правило, пов'язано з великими капіталовкладеннями, забезпечує зростання продуктивності праці і скорочення зайнятості.

З цієї причини виникає необхідність представлення інфраструктури логістичних процесів у вигляді організаційно-технічної системи, як основний критерій оптимізації якої повинна розглядатися мінімізація логістичних витрат при забезпеченні безперебійності і надійності логістичних процесів.

Детальніша класифікація компонентів інфраструктури логістичних процесів представлена на рис.5.3.

Рис.5.3 Інфраструктура логістичних процесів








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1268;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.