Географічне положення

Фізико – географічна характеристика річкового водозбору

Озеро Ялпуг є найкрупнішою прісноводною водоймою України. Вона розташована вздовж північного берега річки Дунай. Звичайно Ялпуг називають озером, але по суті це лиман (затоплена річкова долина). Озеро Ялпуг пов, язане з озером Кугурлуй широкою протокою в низькій піщаній косі, по якій проходить автошлях Рені-Ізмаїл. У верхів’ях долина озера переходить в пойму річки Ялпуг. На ніжній ділянці Ялпуг з’єднаний із заплавною водоймою Кугурлуй. Береги Ялпугу облямовують зарості очерету, рогози, куги, сусаку. Плесо поросле рдесниками, валіснерією. У верхів’ї лиману збудовано канал, що з’єднав його з Тараклійським водоймищем. Під час робіт, при будівництві каналу, були випадково відкриті підземні лінзи солоної води (грифони) і вода з високою мінералізацією потрапила до лиману.

Річка Дунай є однією з найбільших річок Європи і прабатьківщиною зародження цивілізації. Дунай - священна річка слов'ян. Вона часто згадується в піснях, казки, легенди і переказах всіх слов'янських народів. Крім того, історія кельтів, фракійців, иллирийский і греків пов'язана з історією Дунаю. В давнину греки називали Дунай також, як фракійці, які жили біля берегів цієї річки - Істр. І тільки пізніше, вже в римське час за річкою закріпилося її сучасну назву, яке лунало і писалося як Данубий. У 7 столітті до Різдва Христового греки заснували на південь від дельти річки колонію і назвали її Істрія. Стародавні шукали витоки річки спочатку у Риф ейских гір. Потім далеко на півночі, а пізніше в країні кельтів в Герцинском лісі. Але вже в 15 році до Різдва Христова в правлінні Тиберія були встановлені дійсні витоки Дунаю: він починається на масиві нині називається Шварцвальд двома джерелами на висоті 1 кілометр. З часу правління Серпня Дунай став кордоном римського держави з північними варварами.

Географічне положення

Басейн річки Дунай є серцевиною центру Європи, що охоплює територію 817 000 км2, на якій розташовані понад 15 Європейських країн, де живуть понад 80 млн. чоловік. Басейн р. Дунай включає всю Угорщину, більші частини Румунії, Австрії, Словенії, Хорватії та Словакії; значні частини Болгарії, Німеччини та Чеської Республіки, Молдови та України. Території ФР Югославії, Боснії та Герцеговини, малі частини Італії, Швейцарії, Албанії та Польщі, що також входять до цього басейну. Немає в світі такої річки, як Дунай по відношенню до кількості національностей, які проживають у його басейні. Для них це – джерело води і важлива транспортна магістраль. Це унікальні за своєю красою місцевості, це зона відпочинку, історична пам’ять про героїчне минуле та сучасне. Дунай впадає до Чорного моря через дельту, яка є другою найбільшою природною водно-болотною територією в Європі. Дунай належить до однієї з найбільших після Волги річок Європейського континенту. Братом Нілу, сином Океану називав його древньогрецький поет Гесіод. Водні ресурси р.Дунай формуються в основному в гірських районах Альп, Карпат і Балкан. Приблизно одна третина басейну річки Дунай це – гори, а інші дві третини – пагорби та рівнини. Середня висота басейну річки над рівнем моря, всього 475 м., але максимальна різниця висоти між низинами та альпійськими піками приблизно 3 000 метрів. Подолавши відстань 2857 км води Дунаю надходять до Чорного моря. Середньо річний баланс води становить 216 км3, а залежно від кліматичних умов він може досягати 313 км3 у багатоводні роки, або знижуватись до 123 км3 у посушливі. Найбільші притоки Дунаю, що беруть свій початок на території України – рр. Тиса, Прут, Серет. Вони формують близько 15 км3 води за рік, або 7,3% загального стоку річки. По території України проходить лише невелика ділянка пониззя річки (170 км) від міста Рені до її гирла. Наближаючись до Чорного моря, Дунай вище румунського міста Тульча поділяється на три рукави: Кілійський, Сулинський та Георгієвський. Найбільш багатоводний з них Кілійський рукав (129 км3) проходить по прикордонній території Румунії і нашої країни [5, 6,].

Басейн р. Дунай

набережная Будапешта

Дунай, друга після Волги річка за довжиною в Європі (2850 км) із загальним перепадом рівня води 678 м, утворює одну з найбільших у світі дельту за площею близько 5000 км2. Дельта має ряд рукавів, найбільші з яких, Кілійський, Сулинський (головний судохідний) та Георгіївський. З природоохоронного погляду район дельти — один з небагатьох природних малопорушених в Європі середовищ, яке при цьому є також наймолодшою геоморфологічною формацією континенту. Тут відбуваються велетенська і безперервна трансформація ландшафтів, рельєфу, ґрунтового покриву, зміна конфігурації окремих островів, проток, озер, єриків, намивання нових островів, кіс протягом багатьох століть.








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1916;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.