Способи очищення газів

Всі промислові гази – як відхідні, так і технологічні – передаються газоходами чи трубопроводами, які можуть постачатися з відповідними газоочисними пристроями. Природно, вибір придатного методу очищення залежить від природи вловлюваного матеріалу. Якщо вловлювана речовина газоподібна, можливі два альтернативних варіанти: адсорбція чи абсорбція домішок з газової сумішіабо подальші хімічні перетворення компонентів суміші.

Абсорбція газів широко застосовується в тих випадках, коли очищенню підлягають великі газові потоки, наприклад, пари HCl , аміак, SO2 і СO2.

Адсорбція газів на твердих сорбентах більш застосовується для поглинання невеликої кількості газів, наприклад, пари води – силікагелем, СО2 – вапном, пари органічних сполук – активованим вугіллям.

Під хімічними перетвореннями газів з метою очищення мають на увазі спалювання чи каталітичний процес, зокрема каталітичне окислення органічних сполук. Проте до цього методу можна віднести і збільшення тривалості процесу для закінчення реакції замість того, щоб „заморозити” газову суміш перед безпосереднім викидом її в атмосферу.

Отже, технологія видалення газових забруднень з газового потоку основана на хімічних реакціях чи на процесах адсорбції, чи абсорбції. В переважній більшості одночасно застосовують один із методів, тому для конструктивного розроблення газоочисних установок можуть застосовува­тися типові заходи хімічного машинобудування.

Видалення твердих частинок малого діаметра і краплин рідини зна­чно складніше і сувора фізична класифікація методів не є можливою, тому що в дію можуть вступати, а часто і вступають різні комбіновані методи. До основних фізичних операцій, що використовуються для цієї мети, від­носяться гравітаційне осадження, центрифугування, інерційний чи прямий захват, броунівська або вихрова дифузія, осадження (термічне, електроста­тичне чимагнітне), броунівська чи акустична агломерація і турбулентне розділення.

В більшості пиловловлювальних пристроїв звичайно декілька згада­них вище процесів одночасно беруть участь в очищенні газового потоку, хоча частіше всього тільки один з них є основним при осадженні частинок певного типу. Так, процес фільтрування заснований на інерційному і прямому захваті та броунівській дифузії. Проте броунівська дифузія відіграє домінуючу роль у видаленні частинок субмікронних розмірів, тоді якінерція і прямий захват є основними механізмами вловлювання частинок мікронного розміру.

В цьому процесі важливу роль відіграють також електростатичні сили, тому що заряджені частинки можуть індукувати заряд на незарядженому, фільтрувальному середовищі.

Перш ніж рекомендувати той чи інший метод і відповідно сконст­руювати газоочисне обладнання, необхідно встановити, які речовини не­обхідно видалити з газового потоку, об’єм потоку і його параметри. Таким чином, необхідно провести аналіз газового потоку і його компонентів. До найнеобхіднішої інформації відносяться швидкість газового потоку, тем­пература і склад газів, природа компонентів, які вилучаються, а також не­обхідний ступінь очищення.

В табл. 1.4 наведені розміри вловлюваних частинок апаратів пило­очищення та інших показників, які необхідно враховувати при виборі апа­ратів пилоочищення.

Наведені дані служать тільки попередньою інформацією при виборі способу і апаратів пилогазоочищення. Наприклад, при виборі варіанта фі­льтраційного очищення необхідно враховувати агресивність пилогазового потоку, а при електричному очищенні – питомий електричний опір аерозо­льних частинок в газовому потоці та інші фізико-хімічні властивості дис­персної фази.

 

Таблиця 1.4 – Показники для вибору апаратів пиловловлювання

 

Пиловло-влювачі Максима-льний вміст пилу в газі, кг/м3 Розміри уловлюваль-них частинок, мкм Ступінь очи-щення, % Гідра-влічний опір, кПа Максималь-на температу-ра на вході в апарат, °С
Пилооса-джувальні камери   -     30-40   - Не лімітується
Жалюзійні пиловло-влювачі   0,02         400-500
Циклони 0,40 70-95 400-700
Батарейні циклони 0,10 85-90 500-800
Рукавні фільтри 0,02 98-99 500-2500 100-250
Від-центрові скрубери   0,05     85-95   400-800 Не лімітується
Пінні апарати 0,03 95-99 300-900 Не лімітується
Скрубери з рухомою насадкою   0,02     96-99   300-1000   Не лімітується
Електро-фільтри 0,01-0,05 0,005 99 і менше 100-200

 

Подібний метод аналізу фізико-хімічних параметрів газів застосову­ють при виборі способів очищення від газових домішок. Якщо, наприклад, для вибору мокрого способу очищення достатньо мати дані про витрати газу, то для вирішення питання про застосування методу абсорбції необ­хідно знати склад і вміст газових домішок, які видаляються. Критерієм підбору абсорбенту є розчинність в ньому відповідного газу.

Деколи можливо, а в ряді виключно складних проблем і економічно необхідно, в принципі відмовитися від очищення газів або шляхом зміни самого технологічного процесу, або перемістити виробництво на придат­ний майданчик, або ж просто підвищити викидну трубу.

Якщо газоочисна установка призначена для нового технологічного процесу, то необхідно отримати і оцінити інформацію про швидкістьгазо­вого потоку, температуру і склад газу. При цьому інформацію про природу речовин, які вилучаються, отримують з літературних джерел або на основі аналогічного підприємства, або ж з даних лабораторних досліджень.

Після аналізу проблеми стає можливимпровесни розрахунки, відне­сені до видалення газоподібних компонентів або частинок. З допомогою розрахунків можна отримати висновки про можливі механізми очищення, а такожпро розміри і складність необхідного обладнання. Таке економічнеоцінювання методів очищення газів дозволить вибрати найпридатніший з них і покаже його вартість.

 








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 1129;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.