Основні властивості газів

1.4.1 Густина і в’язкість. Густина і в’язкість газів в основному впливають на роботу системи пило- і золовловлювання. Для нормальних умов (температура = 273 К і абсолютного тиску = 0,101 мПа) значення густини ρ0 і динамічного коефіцієнта в’язкості газів, які часто зустрічаються, наведені в додатку Д. Динамічний коефіцієнт в’язкості часто називають просто в’язкістю. Поряд з динамічним коефіцієнтом в’язкості деколи користуються кінематичним коефіцієнтом в’язкості, м2/с:

 

. (1.10)

 

Густина газів, кг/м3, які знаходяться в умовах, відмінних від нормальних, визначається зі співвідношення:

 

(1.11)

 

де і – дійсні значення абсолютного тиску, кПа, і температури газів, °К, відповідно.

Густину суміші газів, яка знаходиться при нормальних умовах і складається з декількох компонентів, концентрація яких в об’ємних частках складає а, б, с, …, n, можна визначити зі співвідношення:

 

, (1.12)

 

В’язкість газів, як і густина, залежить від тиску і температури. Але при невеликих тисках і розрідженнях приблизно до 200 Па, в’язкість газів змінюється мало і її можна вважати практично незалежною від тиску. Залежність в’язкості, Па∙с, від температури приблизно виражається форму-лою Сезерленда:

 

, (1.13)

 

де значення сталої , визначеної експериментально, наведені в додатку Б.

Густина і в’язкість димових газів, які утворюються при спалюванні енергетичних видів палива, з достатньою для практичних розрахунків точністю можуть бути прийняті рівними густині та в’язкості повітря, яке знаходиться в однакових за температурою і тиском умовах.

Густина вологих парів при відомому абсолютному вологовмісту , кг/кг сухого газу, може бути визначена за формулою:

 

, (1.14)

 

де 0,804 – густина водяних парів при нормальних умовах, кг/м3;

1.4.2 Вологість газів. Утримувана в газах, які підлягають очищенню, волога може приводити до налипання пилу і корозії стінок пиловловлювача, особливо при роботі на газах, які мають температуру, близьку до температури утворення конденсату. Таку температуру називають температурою точки роси чи просто точкою роси ,°С.

Вміст вологи в газі може характеризуватися такими величинами:

- концентрацією водяних парів , кг/кг сухого газу (абсолютний вологовміст газу);

- концентрацією водяних парів , г/м3 вологого газу при нормальних умовах або , г/м3 вологого пару при дійсних умовах;

- значенням парціального тиску водяних парів Pw, Па;

- звичайним процентом, який рівний , де – загальний тиск даного газу; він рівний барометричному ± тиск (розрідження) в апараті ( );

- ступенем наближення до насиченого стану при даних умовах, тобто відносною вологістю , %.

Відносна вологість – це відношення маси водяних парів, які утримуються в 1 м3 вологого газу, до маси водяної пари, яка може утримуватися в 1 м3 газу в стані насичення при тих же умовах, тобто

 

(1.15)

 

При розрахунках, пов’язаних з пиловловлюванням, часто користуються величинами вологовмісту і відносної вологості.

Для вирішення питань, пов’язаних з проектуванням чи експлуатацією систем пиловловлювання, найбільший інтерес викликає точка роси очищуваних газів.

Точка роси димових газів, які утворюються при спалюванні малосі­рчаних палив і які мають тиск, близький до барометричного, з достатньою точністю може бути визначена за їx діаграмою, побудованою для вологого повітря [18, 20-30, 42].

1.4.3 Питома теплоємність газів. – кількість теплоти, яку необхідно надати одиниці кількості газу для нагрівання на 1°С залежить від тиску (теплоємність ) і об’єму (теплоємність ). Проте в тих інтервалах температури і тиску, з якими приходиться зустрічатися в техніці пило- і золовловлювання, ця залежність достатньо мала і, як правило, не враховується.

1.4.4 Ентальпія газів.Ентальпія газів – кількість теплоти, яку необхідно підвести до 1 кг газу при постійному тиску, щоб підвищити його температуру від 0 °С до заданого значення температури

 

. (1.16)

 








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 2205;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.