Проектування. ВЛАСТИВОСТІ І ОСОБЛИВОСТІ.

 

План лекції:

1.Основні визначення.

2.Програмні засоби для автоматизованого проектування

Як і раніше широке застосування в світі знаходять автоматизовані системи проектування.

Автоматизація підвищує:

- якість робіт,

-знижує матеріальні витрати,

- скорочує терміни проектування,

-збільшує продуктивність праці інженерно-технічних працівників.

Системи автоматизованого проектування дають можливість на основі новітніх досягнень фундаментальних наук удосконалювати методологію цього процесу, стимулювати розвиток математичної теорії проектування складних систем і об'єктів. Сучасне проектування в області архітектури, конструювання, дизайну інтер'єру зараз вже важко уявити без застосування засобів комп'ютерної графіки. Величезні потенційні можливості, закладені в технологію цифрової обробки зображень, дозволяють у короткий термін отримувати вражаючі результати.

Тим не менш, будівництво, на думку багатьох зарубіжних фахівців, істотно відстає від науки і промисловості в галузі впровадження інформаційних технологій. Хоча для кожного будівельного майданчика створюється величезний обсяг інформаційних документів (як правило, одноразового використання), вони погано сумісні між собою, доступні не всім учасникам процесу і не в повному обсязі. Це призводить до помилок у проектах, затягуванні термінів виконання робіт і підвищенню вартості об'єкта.

 

Будівельні та проектні організаціїдуже різняться за технічним рівнем і мають різноманітні організаційно-правові форми; більшість підгалузей будівництва відчувають значні труднощі з фінансуванням робіт; через прагнення до швидкої окупності об'єкта процеси проектування та будівництва стають практично паралельними; з метою скорочення термінів будівництва підприємства йдуть на певні порушення технологічної та господарської дисципліни.

Поява на підрядному і проектному ринках авторитетних іноземних фірм посилює конкуренцію, змушує застосовувати імпортні матеріали і технології; для будівництва ряду об'єктів організовуються численні міжнародні проекти, які висувають додаткові організаційно-технологічні вимоги до процесів проектування, управління та обміну інформацією.

Міжнародні проекти вимагають:

- інтенсивного інформаційного обміну, технологією якого практично не володіють вітчизняні будівельні та проектні організації.

- виконання креслень за допомогою засобів автоматизованого проектування, тоді як придбання ліцензій навіть на порівняно дешеві вітчизняні програмні продукти не по кишені багатьом проектним організаціям, у тому числі досить великим.

- в сучасних проектних інститутах відсутня, або вкрай слабка інтеграція САПР з іншими системами (менеджменту, маркетингу, моніторингу та ін.), що також надзвичайно ускладнює спільну виробничо-економічну роботу з іноземними партнерами.

Крупний, у тому числі міжнародний, інвестиційний будівельний проектявляє собою складну систему взаємодії учасників, об'єднаних єдиним завданням - його підготовкою і реалізацією. Така система може бути створена з використанням інтегрованих інформаційних технологій (ІІТ) автоматизації, тобто сукупності організаційно-технологічних моделей послідовності дій на основі єдиного інформаційного базису. Такі моделі повинні характеризуватися:

- повнотою,

- оперативністю,

- актуальністю

- достовірністю інформації,

- наявністю уніфікованих методів, алгоритмів та інструментів її обробки,

- зберігання, передачі і використанні.

У наш час найактуальнішими стали питання, пов'язані з інтеграцією різноманітних можливостей, що дозволяє вести мову про автоматизацію не окремих елементів, а всього процесу проектування,конструювання і виробництва.

Серед досягнень останнього 10-річчя слід зазначити більш виразне розшарування класів системи САПР. Стало зрозуміло, що оскільки в промисловості є великі підприємства, середні, і взагалі дрібні, то і автоматизація для них повинна бути різною. Зараз на ринку CAD / CAM / CAE систем є велика гамма систем, що розрізняються за вартістю, по функціональності і за ступенем охоплення проектно-технологічної та виробничої сфери підприємства.

CAD (Computer Aided Design) - система автоматизованого проектування (САПР) -програмний пакет, призначений для створення креслень, конструкторської та / або технологічної документації та / або 3D моделей.

Сучасні системи автоматизованого проектування зазвичай використовуються спільно з системами автоматизації інженерних розрахунків та аналізу CAE (автоматизованого конструювання).

CAE (автоматизованого конструювання) -загальна назва для програм або програмних пакетів, призначених для інженерних розрахунків, аналізу та симуляції фізичних процесів.

Розрахункова частина пакетів найчастіше заснована на чисельних методах вирішення диференціальних рівнянь, таких як: метод кінцевих елементів, метод кінцевих обсягів, метод кінцевих різниць та ін. Дозволяють за допомогою розрахункових методів оцінити, як поведе себе комп'ютерна модель виробу в реальних умовах експлуатації. Допомагають переконатися в працездатності вироби, без залучення великих витрат часу і коштів.

Сучасні системи автоматизації інженерних розрахунків (CAE) застосовуються спільно з CAD-системами (найчастіше інтегруються в них, в цьому випадку виходять гібридні CAD / CAE-системи).

CAM (Автоматизоване виробництво) - підготовка технологічного процесу виробництва виробів, орієнтована на використання ЕОМ. Під терміном розуміються як сам процес комп'ютеризованої підготовки виробництва, так і програмно-обчислювальні комплекси, використовувані інженерами-технологами.

Слід зазначити, що як правило, більшість програмно-обчислювальних комплексів поєднують в собі рішення завдань CAD / CAM, CAE / САМ, CAD / CAE / CAM.

PDM (Product Data Management) - система управління даними про виріб - організаційно-технічна система, забезпечує управління всією інформацією про виріб. При цьому в якості виробів можуть розглядатися різні складні технічні об'єкти (кораблі та автомобілі, літаки і ракети, комп'ютерні мережі та ін.). PDM - системи є невід'ємною частиною PLM-систем.

У PDM - системах узагальнені такі технології, як:

• управління інженерними даними (управління даними інженерно -

• управління документами;

• управління інформацією про виріб (product information management —PIM);

• управління технічними даними (technical data management — TDM);

• управління технічною інформацією (technical information management— TIM)

• управління зображеннями і маніпулювання інформацією, всебічно визначальною конкретний виріб.

Базові функціональні можливості PDM-систем охоплюють такі основні напрями:

• управління зберіганням даних і документами;

• управління потоками робіт і процесами;

• управління структурою продукту;

• автоматизація генерації вибірок і звітів;

• механізм авторизації.

 

За допомогою PDM- систем здійснюється відстеження великих масивів даних та інженерно-технічної інформації, необхідних на етапах проектування, виробництва або будівництва, а також підтримка експлуатації, супроводу та утилізації технічних виробів. Такі дані, пов'язані до одного виробу й організовані PDM-системою, називаються цифровим макетом. PDM-системи інтегрують інформацію будь-яких форматів і типів, надаючи її користувачам вже в структурованому вигляді (при цьому структуризація прив’язана до особливостей сучасного промислового виробництва). PDM-системи працюють не тільки з текстовими документами, але й з геометричними моделями і даними, необхідними для функціонування автоматичних ліній, верстатів з ЧПУ та ін, причому доступ до таких даних здійснюється безпосередньо з PDM-системи.

За допомогою PDM- систем можна створювати звіти про конфігурацію випущених систем, маршрутах проходження виробів, частинах або деталях, а також складати списки матеріалів. Всі ці документи при необхідності можуть відображатися на екрані монітора виробничої або конструкторської системи з однієї і тієї ж БД. Однією з цілей PDM- систем і є забезпечення можливості групової роботи над проектом, тобто, перегляду в реальному часі та спільного використання фрагментів загальних інформаційних ресурсів підприємства.

 

PLM (Product Lifecycle Management) - технологія управління життєвим циклом виробів. Організаційно-технічна система, забезпечує управління всією інформацією про виріб і пов'язаних з ним процесах протягом усього його життєвого циклу, починаючи з проектування і виробництва до зняття з експлуатації. При цьому в якості виробів можуть розглядатися різні складні технічні об'єкти (кораблі та автомобілі, літаки і ракети, комп'ютерні мережі та ін.). Інформація про об'єкт, що міститься в PLM- системе, є цифровим макетом цього об'єкта

 








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 1082;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.