Процес проектування в ArchiCAD.

Розробка проектів в ArchiCAD відрізняється тим, що розроблювач, виконуючи певні операції із стандартними будівельними блоками, створює об'ємну модель – віртуальний будинок.

У цілому можна виділити наступні кроки процесу проектування.

Крок 1. Побудова віртуальної моделі. На цьому етапі створюють плани поверхів, визначають місце розташування, форму та взаємну орієнтацію несучих стін і перегородок, проектують двері та вікна, кладуть балки та перекриття, встановлюють сходи, проектують дах, розміщають меблі та джерела освітлення, розводять мережі розподільних систем, тобто фактично будують віртуальну модель проекту. Зробити це можна за допомогою інструментів тривимірного моделювання та бібліотек об'єктів будівельних та інших елементів ArchiCAD.

Крок 2. Оформлення креслень. На цьому етапі будують додаткові види (розрізи, фасади, тривимірні проекції та ін.), наносять розміри и виносні написи, умовні позначки, технічні вимоги, оцінки рівнів та інші елементи оформлення. Складають специфікації та кошториси, готують презентаційні матеріали для подання замовнику.

Інформація про об'єкти побудованої віртуальної моделі дозволяє виконати більшість з описаних дій автоматично або з мінімальним втручанням користувача. Необхідно тільки обрати дію, наприклад побудувати розмір, створити розріз або фасад та ін., і задати конкретні параметри, наприклад визначити площину розрізу або точки розмірного ланцюга. Для виконання цієї роботи в ArchiCAD є інструменти двовимірного проектування, які дозволяють створювати лінії, дуги та окружності, еліпси та довільні криві, штрихування та заливання, тексти та виносні написи, наносити лінійні, радіальні та кутові розміри, оцінки рівня та висоти.

До складу проектної документації можна включати довільні графічні об'єкти, створені в інших програмах. ArchiCAD підтримує понад 15 найпоширеніших графічних форматів: DWG, DXF, EMF, GIF, JPG, PSD, PDF, WMFта ін.

Ще більшу кількість форматів можна використовувати для перенесення проектів з ArchiCAD в інші програми, наприклад, з метою створення презентаційних фільмів (хоча в ArchiCAD є власні засоби для вирішення цього завдання) або використання даних проекту для бухгалтерських або фінансових розрахунків.

ArchiCAD дозволяє автоматизувати складання специфікацій з використанням згаданих вище властивостей об'єктів, причому редагування об'єкта автоматично призведе до зміни специфікацій, і навпаки. Проте специфікація – це тільки частина документації, що призначена для розрахунку вартості проекту.

ArchiCAD також може скласти кошторис проектованого об'єкта та автоматично перерахувати його при зміні кількісних або вартісних параметрів складових частин. Для цього в системі передбачена можливість створення бази даних питомої вартості використовуваних матеріалів і їхньої витрати.

Крок 3. Підготовка комплекту проектної документації. Кінцевий підсумок розробки проекту - передача замовникам або суміжникам проектної документації, що може бути підготовлена в електронному виді або у вигляді так званих твердих копій, тобто звичайних паперових креслень і текстів. На третьому етапі формують документацію у вигляді, передбаченому існуючими стандартами. В ArchiCAD розроблювач може не тільки скомпонувати будь-які креслення з уже готового матеріалу, але навіть взагалі не займатися цією справою, а доручити його менш кваліфікованому співробітникові, давши йому відповідні вказівки.

Ціль побудови об'ємної моделі – визначити структуру проекту, у результаті чого ви одержуєте необхідну інформацію про об'єкт проектування. Використовувати цю інформацію можна в будь-якому аспекті: від проведення віртуальних екскурсій до розробки та виконання графіка робіт з побудови об'єкта.

 








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 1496;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.