Еволюція інформаційних технологій в будівництві

Основні поняття інформаційних технологій

Важко сьогодні знайти сферу або область діяльності людини, де інформація не грала б основоположну роль. Інформація є головним ресурсом науково-технічного та соціально-економічного розвитку світового співтовариства. Діяльність сучасних організацій все більш і більш залежить від інформаційних технологій.

Інформаційна основа- важлива складова сфери будівництва. Кожен будівельний об'єкт має свій життєвий цикл, який в загальноприйнятому розумінні включає в себе етапи проектування, підготовки виробництва та зведення об'єкта, його подальшої експлуатації, однієї або декількох модернізацій і можливу ліквідацію об'єкта, що вичерпав свій потенціал. При цьому кожен з етапів може бути розділений на окремі стадії, фази та інші модулі, які мають кількісні та якісні параметри і характеристики. Саме такий підхід дозволяє моделювати створення об'єкта у вигляді будівельного виробничого процесу, що має ієрархічну і досить розгалужену структуру ".

Інформаційна технологія - сукупність методів і засобів роботи з інформацією, поєднання процедур, що реалізують функції збору, отримання, накопичення, зберігання, обробки, аналізу і передачі інформації в організаційній структурі з використанням сучасних технічних засобів.

Мета інформаційної технології (ІТ) - постачання інформації для її аналізу людиною й прийняття на його підставі рішення до виконання якої-небудь дії.

Особливістю інформаційних технологій є те, що в них і предметом, і продуктом праці є інформація, а знаряддями праці - засоби обчислювальної техніки й зв'язку.

Нова інформаційна технологія - інформаційна технологія з "дружнім" інтерфейсом роботи користувача, яка використовує персональні комп'ютери й телекомунікаційні засоби.

 

Еволюція інформаційних технологій в будівництві

До теперішнього часу інформаційна технологія пройшла кілька еволюційних етапів.

1. Історія інформаційних технологій нерозривно пов'язана з історією людства, бо ще на зорі цивілізації первісні люди використовували примітивні форми обміну інформацією - звуки і жести.

2. Гігантський поштовх у розвитку цивілізації (інформаційних технологій) дало винахід писемності: виникла можливість передачі знань наступним поколінням; з'явилися засоби і методи накопичення інформації.

3. Наступний етап історії людства (інформаційних технологій) - винахід книгодрукування: нові засоби накопичення, систематизації, тиражування інформації змінили людське суспільство, культуру та організацію діяльності.

4. Подальша історія інформаційних технологій пов'язана з винаходом електрики(телеграф, телефон, радіо, телебачення).

5. Нинішній стрибкоподібний, все наростаючий етап їх розвитку пов'язаний зі створенням мікропроцесорної технології, комп'ютерів, мережі Internet.








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 1103;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.