Вступ. Етапи будівництва інженерних споруд. Задачі інженерної геодезії на кожному етапі.

 

 

Інженерна геодезія як науково-технічна дисципліна забезпечує будівництво та експлуатацію наземних інженерних споруд. Методами та засобами інженерної геодезії виконуються геодезичні вишукування, забезпечується проектування, будівництво та експлуатація інженерних споруд та будівель, монтаж промислового обладнання, вирішується багато інших прикладних задач.

 

В нашому курсі розглядається геодезичне забезпечення будівництва невисотних будинків та промислових інженерних будівель.

 

 

Інженерні споруди – це об’ємні або лінійні об’єкти, створені людиною. Вони можуть бути наземні, надземні та підземні. Інженерні споруди складаються із несучих і огороджувальних конструкцій та призначені для виконання виробничих процесів, розміщення обладнання, матеріалів і виробів, для тимчасового перебування та пересування людей, транспортних засобів, вантажів і тому подібне.

 

Інженерні споруди з точки зору геодезії можна поділити за призначенням, геометричній формі, розміру, конструктивним особливостям. Це умовний поділ і може бути доповнений. За призначенням: 1) житлово-цивільні (житлові, громадські та адміністративні будівлі і об'єкти); 2) промислові (комбінати, заводи, фабрики); 3) об'єкти енергетики (теплові та атомні електростанції, теплоелектроцентралі); 4) гідротехнічні (греблі, ГЕС, канали і т.д.); 5) транспортні (залізничні й автомобільні дороги, мости, річкові і морські порти, аеропорти, лінії електропередач, трубопроводи); 6) зв'язку (антенні системи, лінії зв'язку); 7) прецизійні і унікальні (прискорювачі заряджених частинок, великі радіотелескопи, висотні телевежі і т.д.); 8) сільськогосподарські (елеватори, тваринницькі комплекси, ферми, силосні башти і т.д.).   Одні й ті ж споруди за своїм функціональним призначенням можуть ставитися до різного типу. Ряд споруд взагалі важко віднести до якого-небудь з перерахованих типів.   За геометричною формою споруди поділяють на об’ємні (населені пункти, промислові підприємства, гідровузли, теплові та атомні електростанції і т.д.) та лінійні (залізничні та автомобільні дороги, канали, лінії електропередач і зв'язку, трубопроводи).   За розмірами споруди одного і того ж типу розрізняють на малі (місцевого значення), середні (районного та обласного значення), великі (державного значення).   Споруди одного і того ж типу можуть мати різні конструктивні і технологічні характеристики.  

 

Будівництво - зведення будівель і споруд, їх експлуатація, а також поточний і капітальний ремонт, реконструкція, реставрація та реновація.

(Реновація - примусове звільнення території (знесення будівель і споруд, витяг з підземного простору інженерних комунікацій, мереж та ін) для забезпечення можливості нового будівництва).

Процес будівництва включає в себе всі організаційні, вишукувальні, проектні, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи.

 

Найбільший обсяг інженерних геодезичних робіт здійснюють на етапі будівельно-монтажних робіт.

 

Суб'єкти будівельної діяльності.

 

Будівництво (у широкому сенсі) включає діяльність таких суб'єктів.

 

Інвестор - особа, що вкладає власні або позикові кошти в будівництво.

Особи, що спеціалізуються на капітальних вкладеннях у будівництво з метою подальшого вилучення прибутку , називаються девелоперами.

Особлива форма інвестиційної діяльності - пайове будівництво, коли залучаються кошти громадян для будівництва багатоквартирних будинків.

Забудовник - особа, що забезпечує будівництво на приналежній їй земельній ділянці.

Замовник - уповноважена інвестором особа, яка здійснює реалізацію інвестиційного проекту. Замовником може бути сам інвестор.

Підрядники - особи, які виконують роботи за договором підряду, тобто безпосередні виконавці, або посередники, які укладають договори субпідряду з виконавцями - субпідрядники.

 

Саморегулівні організації (СРО) дослідників, проектувальників та будівельників. Предметом саморегулювання є підприємницька та професійна діяльність суб'єктів.

Професійні наукові та творчі організації (наприклад, НАНУ, Союз архітекторів), міжнародні організації.

Держава в особі органів державної влади та місцевого самоврядування є специфічним суб'єктом будівельної діяльності. Вона визначає містобудівну та житлову політику, здійснює правове (в тому числі технічне) регулювання, а також державний будівельний нагляд.

У простих випадках (наприклад, індивідуальне житлове будівництво) інвестор, забудовник, замовник і підрядник можуть збігатися в одній особі, а СРО та інші некомерційні організації - не брати участь у таких відносинах зовсім.

 

 

Етапи будівництва та обслуговування інженерних споруд.

 

Розрізняють таки основні стадії життєвого циклу споруди:

 

1. Передінвестиційний

2. Передпроектний

3. Проектування

4. Будівництво

5. Експлуатація

6. Реконструкція

7. Ліквідація

 

Розглянемо коротко кожен етап і основні функції інженерного забезпечення будівництва на кожному етапі. Інженерне забезпечення будівництва іноді називають інжінірінг (ще кажуть, що це будівельна інженерія).

 

Передінвестиційний етап. Це етап планування інвестицій і будівництва.

На цьому етапі головну роль відіграють економіка, фінанси і планування. Інженерне забезпечення цього етапу – обґрунтовані розрахунки, проекти територіального планування і оптимізація галузевих та територіальних схем будівництва, інвестиційні програми та бізнес-плани.

 

Передпроектний етап. Це етап проробки та узгодження основних параметрів майбутнього об’єкту будівництва (після появи конкретного інвестора).

Якщо є інвестор, то він сам може бути замовником, або провести конкурс на виконуючого обов’язки замовника – інжінірінгову фірму.

Замовник об’єкту будівництва (наприклад, Київміськбуд) сам може бути інвестором, а якщо у нього немає коштів, то він залучає стороннього інвестора.

 

Основне на цьому етапі:

- розробка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) (ескізного проекту, архітектурного рішення, містобудівної концепції і т.п.);

- пошук земельної ділянки, на якій може бути дозволено будівництво у відповідності із законодавством;

- реєстрація прав на земельну ділянку у відповідності із законодавством (купівля, оренда, безстрокове використання);

- інженерні вишукування, в тому числі топографічна зйомка земельної ділянки і створення геодезичної основи;

- отримання технічних умов на підключення до інженерних мереж і таке інше.

 

Ці дії виконує замовник, або забудовник. На цьому етапі послуги інжінірінгової фірми дуже важливі, тому що необхідно забезпечити правильність і якість робіт (наприклад, виправити помилки при виборі земельної ділянки або основних параметрів об’єкту – етажність, розміри і т.п., дуже складно).

 

Проектування. Зміст даного етапу повністю відноситься до інжінірінгу. Яке тут потрібне інженерне забезпечення:

- планування земельної ділянки,

- вирішення питань об’ємно-планувального характеру будинку;

- вирішення конструктивних питань і розрахунки міцності;

- проектування інженерних систем і багато іншого.

Крім того розробляють архітектурні і економічні розділи, які не відносяться до інжінірінгу.

 

Основні дії на цьому етапі:

- розробка проектної документації;

- затвердження проекту замовником;

- розробка тендерної документації, проведення конкурсів (аукціонів) на виконання будівельно-монтажних робіт і т.п.

 

Будівництво. Це реалізація в натурі рішень, які закладені у попередніх етапах. При цьому виконання будівельних проектів може бути вельми різнорідним. Так одні й ті ж самі функції в різних проектах можуть виконувати замовник, проектувальник, генеральний підрядник, субпідрядники, інжінірінгові фірми.

 

Основні етапи інженерного забезпечення будівництва:

- отримати дозвіл на будівництво;

- заключити договори з підрядними організаціями та з заводами, які поставляють обладнання;

- виконати підготовчі роботи, які поділяються на: позамайданчикові (прокладання доріг та зовнішніх комунікацій, спорудження будівельної бази та інше); внутрімайданчикові (перекладка комунікацій, розпланування ділянки, розмічування осей будинків і споруд та інші);

- виконати основні будівельні роботи, до яких відносяться:

· будівельні роботи (загальнобудівельні, спеціальні будівельні роботи, монтаж інженерних систем);

· монтажні роботи (монтаж технологічного устаткування);

· пусконалагоджувальні роботи та інші.

- проводити контроль якості будівельних робіт і виконавчу зйомку;

- провести прийомку виконаних робіт та об’єкта в цілому.

 

Експлуатація будинків і споруд. Цей етап самий довгій і може подовжуватись десятки років.

 

Реконструкція об'єктів капітального будівництва (за винятком лінійних об'єктів), це зміна параметрів об'єкта капітального будівництва, його частин (висоти, кількості поверхів, площі, обсягу), у тому числі надбудова, перебудова, розширення об'єкта капітального будівництва, а також заміна та (або) відновлення несучих будівельних конструкцій.

 

Ліквідація об’єкта. Ліквідація об’єктів капітального будівництва заздалегідь не передбачається. Як правило, вона проводиться при необхідності звільнити ділянку для нового будівництва або якщо об’єкт має недопустимий моральний або фізичний знос.

 

 

Задачі інженерної геодезії на кожному етапі будівництва.

 

1. Отримання геодезичних матеріалів (даних), необхідних для проектування та будівництва інженерних споруд (цей комплекс робіт називається геодезичні вишукування);

2. Побудова осей інженерних споруд та інших характерних ліній і точок відповідно до проекту будівництва (цей комплекс робіт називається геодезичні розмічувальні роботи);

3. Забезпечення монтажу, контроль геометричних форм і розмірів інженерних споруд у відповідності до проекту будівництва (цей комплекс робіт називається геодезичне забезпечення монтажних робіт та геодезичні контрольні роботи);

4. Забезпечення монтажу промислового обладнання (геодезичні розмічувальні та контрольні роботи);

5. Визначення відхилень від проекту в спорудах які будуються, або вже побудовані (цей комплекс робіт називається виконавча зйомка);

6. Визначення осідань і деформацій споруд.

 

Етапи будівництва у відповідності із задачами інженерної геодезії:

1. Передпроектний (Геодезичні вишукування)

2. Проектування

3. Перенесення проекту на місцевість

4. Будівництво (Геодезичне забезпечення монтажних робіт та геодезичні контрольні роботи)

5. Експлуатація (Визначення осідань і деформацій споруд)

6. Реконструкція (Геодезичні розмічувальні роботи, геодезичне забезпечення монтажних робіт та геодезичні контрольні роботи)

 

Будівництво інженерних споруд може бути капітальним і некапітальним.

Капітальне будівництво – це будівництво інженерних споруд, для яких необхідно проведення земляних робіт та будівельно-монтажних робіт по створенню заглиблених фундаментів, зведенню несучих та огороджувальних конструкцій, по підведенню інженерних комунікацій.

Некапітальне будівництво – це будівництво інженерних споруд площею не більше 20 м2, із легких збірних конструкцій, для яких не передбачаються заглиблені фундаменти та підземні приміщення.

 

В нашому курсі ми розглядаємо капітальне будівництво інженерних споруд.

 

Способи капітального будівництва, які застосовують забудовники:

- підрядний спосіб капітального будівництва;

- господарський спосіб капітального будівництва;

- змішаний спосіб капітального будівництва.

 

Підрядний спосіб капітального будівництва – будівельні роботи виконують підрядники. Забудовник (замовник) заключає з підрядниками договори будівельного підряду.

Господарський спосіб капітального будівництва – будівельні роботи виконуються самим забудовником (замовником), без залучення підрядників.

Змішаний спосіб капітального будівництва – будівельні роботи виконуються частково забудовником (замовником), частково підрядником.

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Жилая недвижимость. | Конструктивні типи і схеми будинків. Конструктивні елементи будинків. Прив’язка конструктивних елементів до осей. Осі будинків.




Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 2608;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.021 сек.