ВСТУП. ПРЕДМЕТ ЗАХИСТУ. Проблеми безпечної діяльності. Визначення та загальні властивості інформації

Бурхливий розвиток інформаційних технологій в останні десятиріччя вимагає видповідного розвитку загальноосвітньої інформаційної культури, зокрема, створення цілої системи навчання у навчальних установах всіх рівней. Захист інформації завжди був необхідним атрибутом інформаційних технологій, що означає, що її необхідно також вивчати – сучасний фахівець з комп’ютерних наук повинен бути знайомий з основами захисту інформації. Як відомо, зараз в більшості країн світу в вищих навчальних установах введено підготовку зі спеціальності з захисту інформації. Саме для вступу до захисту інформації і призначено курс лекцій «Захист та безпека інформаційних ресурсів». Для оволодіння матеріалом курсу достатньо знань з загальних курсів математики, інформатики та початкових знань з методів проєктування та розробки інформаційних систем. Курс включає десять розділів.

У першому розділі введено основні поняття в галузі інформаційної безпеки, сформульовані основні проблеми сучасної інформаційної безпеки та подані деякі відомості з її історії.

Другій розділ присвячено історичному огляду міжнародних стандартів з інформаційної безпеки, а також нормативно-законодавча база України з інформаційної безпеки.

У третьому, четвертому та п’ятому розділах подано відповідно огляд організаційно-технічних заходів із захисту інформації, поняття несанкціонованого доступу до інформації – найбільш важливої складової сучасної інформаційної безпеки та деякі найбільш важливі механізми захисту інформації, зокрема, ідентифікації/автентифікації та криптології.

Шостий розділ присвячено деяким проблемам захисту інформації, що виникають в різних середовищах (мережах, базах даних, при захисті програмного забезпечення і т.д.).

Сьомий розділ розглядає проблеми сучасних корпоративних мереж та принципи побудови їх захисту.

У восьмому розглянуто особливості процесів обробки інформації в організаціях державної податкової служби України.

Дев’ятий розділ присвячено фундаментальному поняттю інформаційної безпеки – політиці безпеки і, зокрема, питанням побудови політики безпеки в організаціях податкової служби.

В останньому десятому розділі розглянуто основні поняття теорії захисту інформації.

Кожний з розділів завершується контрольними запитаннями.

Метою курсу «Захист та безпека інформаційних ресурсів» є ознайомлення студентів з основними питаннями сучасної теорії та практики захисту інформації: основні поняття захисту, методи і засоби захисту, основи проєктування систем захисту, основи нормативно-правових знань з захисту інформації, особливості захисту інформації в органах ДПС України.

ПРЕДМЕТ ЗАХИСТУ

В цьому розділі розглянуті основні властивості предмета обговорення – інформації, а також проблеми її захисту та деякі відомості з історії інформаційної безпеки.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 1277;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.