Проблеми безпечної діяльності

Забезпечення безпечної діяльності необхідно для будь-яких підприємств і установ, починаючи від державних організацій і закінчуючи маленьким наметом, що займається роздрібною торгівлею. Розходження буде складатися лише в тому, які засоби і методи й у якому обсязі будуть потрібні для забезпечення їх безпеки.

Перш, ніж приступити до аналізу сучасного стану проблеми інформаційної безпеки, розглянемо проблеми безпеки взагалі. Спочатку необхідно визначити, що підлягає захисту і яким основним принципам варто користатися при організації захисту. За сформованою історичною та міжнародною практикою безпеки об'єктами захисту з урахуванням їх пріоритетів є:

1) особистість;

2) інформація;

3) матеріальні цінності.

Якщо пріоритет збереження безпеки особистості є природним, то пріоритет інформації над матеріальними цінностями вимагає більш докладного розгляду. Це стосується не тільки інформації, що складає державну чи комерційну таємницю, але і відкритої інформації.

Ринкові відносини з їх невід'ємною частиною – конкуренцією обов'язково вимагають протидії зовнішнім і внутрішнім впливам. Об'єкти захисту в більшому чи меншому ступені, залежно від цілей зловмисника (ЗЛ) і від конкретних умов, можуть піддаватися різним нападам чи загрозам знаходитися в ситуації, в якій вони за об'єктивними причинами піддаються небезпеці.

Поняття «безпечна діяльність» будь-якого підприємства чи організації містить у собі:

1. Фізичну безпеку, під якою розуміється забезпечення захисту від загроз на життя людей.

2. Економічну безпеку.

3. Інформаційну безпеку (ІБ).

4. Матеріальну безпеку, тобто збереження матеріальних цінностей від усякого роду загроз, починаючи від їх крадіжок і закінчуючи загрозами пожежі та інших стихійних лих.

Не зупиняючись детально на загрозах фізичної і матеріальної безпеки, відзначимо тісний зв'язок між економічною та інформаційною безпекою.

Як вважають західні фахівці, витік 20% комерційної інформації в 60 випадках з 100 призводить до банкрутства фірми. Жодна, навіть процвітаюча фірма, не проіснує більш трьох діб, якщо її інформація, що складає комерційну таємницю, стане відомої. Таким чином, економічна та інформаційна безпека виявляються тісно взаємозалежними.

Зменшення загрози економічної діяльності будь-якої організації передбачає одержання інформації про конкурентів. Тому, цілком природно, зменшення даної загрози для одних організацій спричиняє збільшення загрози економічної діяльності для інших організацій. Це стало можливим через наявність промислового і, зокрема, економічного шпигунства.

Збитки від діяльності конкурентів, що використовують методи шпигунства, складають у світі до 30% усього збитку, а це мільярди доларів. Точну цифру збитків указати не можна в принципі внаслідок того, що ні ЗЛ ні потерпілі не прагнуть віддавати гласності зроблені дії. Перші, мабуть, через страх відповідальності за вчинене, а другі через страх втратити імідж. Цим пояснюється високий рівень латентности правопорушень і відсутність інформації про них в засобах масової інформації. Тому до публіки доходить менш 1% від усіх випадків порушень, що мають карний характер і які приховати неможливо.

Таким чином, задачі безпеки будь-яких видів доводиться вирішувати щораз при розгляді всіляких аспектів людської діяльності. Але, як бачимо, всі види безпеки тісно пов’язані з ІБ і, більш того, їх неможливо забезпечити без забезпечення ІБ. Отже, предметом нашого подальшого розгляду буде саме ІБ.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 812;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.