б) Етичні аспекти професійної діяльності нотаріуса.

Що ж до етичних аспектів професійної діяльності нотаріуса, то тут слід особливо виділити ту обставину, що закон піклується про дотри­мання нотаріусом етичних вимог майже в кожній нотаріальній дії, у кожному кроці нотаріуса при виконанні останнім своїх обов'язків.

Зокрема, нотаріус не може займатися підприємницькою чи адво­катською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній

службі або на службі в органах місцевого самоврядування, пере­бувати у штаті інших юридичних осіб, входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів господарських організацій, кредитно-фінансових установ, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладаць­кої, наукової і творчої, у вільний від роботи час. Нотаріальна таємни­ця - масив інформації, отриманої під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса зацікавленої особи, зокрема про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права, обов'язки тощо. Нота­ріус та особи, зазначені у статті 1 Закону, а також стажист нотаріуса зобов'язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їхня діяль­ність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами, і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотарі­альної, не вчинялась.

Обов'язок дотримання нотаріальної таємниці поширюється також на осіб, яким про вчинені нотаріальні дії стало відомо у зв'язку з вико­нанням ними службових обов'язків чи іншої роботи, на осіб, залуче­них для вчинення нотаріальних дій як свідків, та на інших осіб, яким стали відомі факти, що становлять предмет нотаріальної таємниці.

Нотаріус не має права давати свідчення в якості свідка щодо відо­мостей, які становлять нотаріальну таємницю, крім випадків, коли цього вимагають особи, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії.

На вимогу Міністерства юстиції України, Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастопо­лі з метою регулювання організації нотаріальної діяльності нотаріу­си видають підписані ними копії документів та витяги з них, а також пояснення нотаріусів у строк, встановлений цими органами.

Держава гарантує і забезпечує громадянам рівні умови доступу до зайняття нотаріальною діяльністю та рівні можливості нотаріусам в організації та здійсненні ними нотаріальної діяльності.

Будь-яке втручання в діяльність нотаріуса, зокрема з метою перешкоджання виконанню ним своїх обов'язків або спонукання до вчинення ним неправомірних дій, зокрема вимагання від нього, його стажиста, Інших працівників, які знаходяться у трудових відно­синах з нотаріусом, відомостей, що становлять нотаріальну таєм­ницю, забороняється і тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства.

Однак практика свідчить, що відкриття занадто широких дверей до нотаріальної діяльності, певна безконтрольність у підборі нотарі­усів призвели до появи прошарку так званих "чорних нотаріусів", що використовують свої можливості, служать власним інтересам, входять у тісні корисливі відносини зі злочинними групами, які промишляють на ринку нерухомості.

Останнім часом держава здійснила певні кроки в напрямку упорядкування нотаріальної діяльності з огляду на численні скарги громадян. Так, Мін'юст затвердив програму тестування кандидатів на посаду нотаріуса з надією, що цей крок допоможе звести нанівець корупцію у цій сфері. В 2009 році з 971 кандидата на посаду нотаріуса було відсіяно майже 45 %.

Але такий арифметичний підхід щодо заповнення вакансій, навряд чи, здатен повною мірою запобігти проникненню у цю сферу людей з невисокими моральними настановами. Ймовірно, це буде сприяти корупції у сфері підбору кадрів, де і тепер, як подейкують в інформо­ваних колах, посада нотаріуса оцінюється дуже недешево.

 








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 966;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.