Види професійної консультації

 

Професійну консультацію поділяють на види за певними критеріями, а саме за кількістю учасників (індивідуальна та групова), за змістом (медична, педагогічна, економіко-професіологічна, психологічна) та формами роботи (довідково-інформа­ційна, діагностична і формувальна).

Індивідуальна профконсультація передбачає спільну ро­боту оптанта й консультанта, їх безпосередню взаємодію, спря­мовану на самопізнання та самопрогнозування. Вона проводить­ся за певною програмою, яка має свою структуру. Під час інди­відуальної профконсультації необхідно перш за все виявити розуміння школярем особливостей суспільної потреби у робіт­никах певних професій з урахуванням місцевих умов. Важливо нагадати про те, що країні потрібні фахівці, а високий рівень підготовки досягається лише за умов відповідності особистісних якостей людини вимогам конкретної професії.

Групова профконсультація особливо ефективна для стар­ших підлітків, орієнтованих у зв'язку з особливостями свого віку на однолітків. Тому величезний вплив може мати колек­тивне обговорення і спільне вирішення задач щодо знаходжен­ня та обґрунтування професійного плану (як свого власного, так і плану товариша). В ході групового консультування підвищуєть­ся ефективність дії на свідомість та самосвідомість оптантів під впливом колективної оцінки, соціального відношення до їх ви­бору та професійного плану.

Медична профконсультація націлена виявити відповід­ність стану здоров'я людини (фізичну придатність) вимогам тієї професії, яку вона обирає. її проводить лікар-профконсультант. Лікарська профконсультація проводиться на основі всебічного вивчення здоров'я людини, що проходить консультацію, вияв­лення не тільки протипоказань, а й фізіологічних особливостей організму, що мають значення під час вибору деяких професій. Якщо професія протипоказана за станом здоров'я, то він радить обрати іншу, близьку до інтересів та нахилів учня, але яка немає негативного впливу на його організм. Потрібно знати, якщо про­фесія обрана не правильно з точки зору стану здоров'я, то вона може зашкодити організму, викликати загострення наявного захворювання. Наприклад, при недостатній гостроті зору не можна обирати професії радіомонтажника, гравера. При захво­рюванні хребта, суглобів не підходять професії, що вимагають тривалого перебування на ногах - токаря, каменщика, перука­ря. Своєчасна медична консультація важлива для формування професійного плану. її необхідно отримати задовго до кінцево­го рішення про вибір професії.

Педагогічна консультація, ґрунтуючись на медичних та психологічних даних і успішності, вказує як оптанту потрібно навчатися, щоб досягти свого професійного ідеалу.

Економіко-професіологічна консультація відповідає на такі важливі питання: яких фахівців потребує економічний і куль­турний розвиток регіону, де саме потрібні кадри, який контин­гент прийому у навчальні заклади.

Психологічна консультація визначає психічні якості, при­датність або непридатність особистості до обраної праці на ос­нові вивчення психічних якостей, а також знайомить із психограмами професій. Мета психологічної консультації - розпізнання схильностей, здібностей та інших психологічних якос­тей особистості, що визначають успішність праці у тій чи іншій сфері діяльності, і рекомендація на цій основі місця роботи або навчання. Психологічна й медична консультація проводяться зазвичай у комплексі і вимагають спеціальних знань щодо ме­тодів обстеження людини.

Довідково-інформаційна профконсультація спрямована на більш глибоке ознайомлення людини із змістом, вимогами, шляхами отримання обраної професії, можливостями праце­влаштування. У світі праці існують тисячі спеціальностей, і, щоб вибір не був випадковим, необхідно мати ґрунтовну (певним чином систематизовану) інформацію про обрану професію. За­дача довідкової профконсультації - відповісти на питання відносно попиту на робочу силу та працевлаштування, вимог підприємств та навчальних закладів до вступників, умов робо­ти на підприємствах, трудового законодавства та ін. Таку кон­сультацію можна отримати у процесі індивідуальної бесіди з профконсультантом.

Діагностична профконсультація спрямована на виявлен­ня в учнів інтересів, нахилів, здібностей, рис характеру та знань про вимоги професії до людини. її мета - припустити, у яких галузях діяльності школяр може успішно працювати, тобто при­носити максимальну користь суспільству і отримувати задово­лення від своєї праці. Діагностична профконсультація тісно по­в'язана з попереднім компонентом - професійною діагности­кою і одночасно є своєрідним перехідним етапом у здійсненні профорієнтаційної роботи. В умовах переходу України до про­фільної освіти старшокласників особливого значення набуває вибір профілю на діагностичній основі. Потужним засобом діаг­ностики, разом з відомими методиками, є лонгітюдна методи­ка багатовимірного аналізу досягнень учня (за І.П. Волковим, модифікація В.Ф.Моргуна).

Формувальна профконсультація передбачає формування, корекцію плану реалізації вибору професії. Потрібна тоді, коли професійні наміри учня не відповідають його реальним можли­востям і здібностям. У цьому випадку учень за допомогою кон­сультанта повинен ще раз проаналізувати свої особистісні якості, наміри вибору і намітити етапи підготовки до майбут­ньої професії. Важливо також, щоб під час вибору навчання оп­тант мав на увазі два-три навчальні заклади (один - основний, а інший - запасний), де готують за обраною професією. Учні, які планують продовжувати навчання у школі, повинні, по можли­вості, узгоджувати вибір профілю професійної підготовки зі своїми намірами, інтересами, нахилами, здібностями та риса­ми характеру. Тому однією із задач профконсультанта є кори­гування і формування адекватної самооцінки, яка дозволяє школяреві співвіднести свої можливості з вимогами обраної професії.

З цією метою активно застосовуються тренінгові форми ро­боти, сутність яких розглядалася багатьма авторами, визначалася їх специфіка і спрямованість. Так, В.В.Колінько розглядав тренінг як форму спільного самопізнання і фор­мування пофесійного самопізнання та вибору професії. У підході Т.М.Пазюченко, метод консультативного тренінгу розглядався як різновид соціально-психологічного тренінгу, орієнтований на педагогічну працю. Програма консультатив­ного тренінгу Н.О.Гончарової спрямована на здійснення профорієнтаційної роботи з підлітками: пізнання власних мож­ливостей, окреслення резервних варіантів вибору та вироблен­ня професійного плану.

Отже, професійна консультація є важливою ланкою проф­орієнтаційної роботи, мета якої полягає у допомозі учням прий­няти усвідомлене і обґрунтоване рішення про вибір професії, виробити шляхи та способи її освоєння.

 








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 3983;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.