Поняття про комплекси технологічного обладнання.

Великі обсяги переміщуваних гірських порід викликають необхідність підбору технічних засобів механізації основних процесів, відповідних по продуктивності, розмірам та потужності один одному. Такий ланцюг взаємопов'язаних машин і механізмів, що забезпечують надійну і ефективну розробку і переміщення порід, називається комплексом кар'єрного устаткування.

При формуванні комплексів устаткування (вантажопотоків) виходять з принципів механізації відкритих гірських робіт, сформульованих акад. Н. В. Мельниковим.

1. Принцип потоковості. Засновані на цьому принципі технологічні схеми і комплекси устаткування вантажопотоків забезпечують безперервність переміщення гірської маси від забою до приймального пункту на поверхні. При цьому досягається якнайповніша комплексна механізація всіх операцій у вантажопотоці, найкраще використання всіх механізмів в часі та економічні показники виробництва, можлива також повна автоматизація виробничого процесу. Засновані на даному принципі комплекси потокової технології успішно застосовуються при розробці рихлих порід і включають роторні або ланцюгові багатоковшові екскаватори, стрічкові конвеєри, консольні відвалувачі, транспортно-відвальні мости.

Використання потокової технології для виймання скельних порід також можливе. Для цього гірничу масу у забоях вантажать у пересувні дробарки, з яких подрібнена до необхідної крупності порода вантажиться на конвеєри та транспортується до відвалів.

2. Принцип поєднання операцій. В цьому випадку операції по вийманню, транспортуванню й укладанню породи у відвал здійснюються однією машиною – наприклад, екскаватором, при безтранспортних технологічних схемах, або виймально-транспортними машинами – навантажувачем, скрепером чи бульдозером. Це дає суттєву економію щодо загальних витрат на виробництво, але продуктивність у даному випадку буде меншою, ніж при формуванні комплексів обладнання за іншими принципами.

3. Принцип незалежності операцій. У технологічних схемах, заснованих на цьому принципі, кожна операція виконується групою самостійних машин; наприклад, навантаження – екскаваторами, транспортування – автосамоскидами, відвалування – за допомогою бульдозерів. Технологічна схема складається з окремих ланок, кожна з яких суворо пов'язана з суміжними ланками. Продуктивна і економічна робота забезпечується, якщо число, потужність і робочі розміри машин в сусідніх ланках відповідають один одному. Інакше простої чи недостатня потужність устаткування в одній ланці знижують ефективність роботи комплексу в цілому.

Принцип незалежності операцій найбільш поширений, оскільки є універсальним. На цьому принципі засновані циклічні технологічні схеми, за допомогою яких відпрацьовується більшість скельних порід і переважна частина рихлих порід на кар'єрах.

Поєднання цього принципу з принципом потоковості привело до створення циклічно-потокових технологічних схем, вживаних при розробці міцних руд і скельних порід в глибоких кар'єрах.

У практиці найбільше поширення набувають наступні технологічні схеми екскаваторного способу розробки:

циклічні:

1) навантаження одноковшовим екскаватором — транспортування в думпкарах — відвалування одноковшовим екскаватором (для м’яких та скельних порід);

2) навантаження одноковшовим екскаватором — транспортування автосамоскидами — відвалування бульдозерами (для м’яких та скельних порід);

3) навантаження багатоковшовим екскаватором — транспортування в думпкарах — відвалування абзетцерамі (для рихлих порід);

4) навантаження одноковшовим екскаватором — транспортування автосамоскидами — перевантаження на внутрішньокар'єрному складі або естакаді — транспортування в думпкарах — відвалування одноковшовим екскаватором (переважно для скельних порід).

потокові (для рихлих порід):

5) виймання роторним екскаватором – транспортування стрічковими конвеєрами – відвалування консольними відвалувачами;

циклічно-потокові (для скельних порід глибоких кар’єрів):

6) навантаження одноковшовим екскаватором – транспортування автосамоскидами до дробарки – перевантаження на стрічковий конвеєр віброживильниками –транспортування стрічковими конвеєрами – відвалування консольним відвалувачем;

7) виймання одноковшовим екскаватором – навантаження їх через бункер-живильник на конвеєр – консольний відвалувач.


ЛЕКЦІЯ 3,4








Дата добавления: 2016-01-29; просмотров: 973;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.