Коротка характеристика виробничих процесів відкритих гірничих робіт.

Механізація виробничих процесів при відкритій розробці родовищ здійснюється двома основними способами: екскаваторним і гідравлічним.

При екскаваторному способі застосовуються різні механічні засоби (екскаватори, скрепери, колісний та конвеєрний транспорт й ін.), а при гідравлічному способі основні виробничі процеси здійснюються за допомогою води і спеціального гидромеханізованого обладнання. Екскаваторний спосіб є універсальним, тобто ним можна відпрацювати будь-яке родовище корисних копалин, потенційно придатне до розробки відкритим способом. В цілому за його допомогою виконується до 95% обсягів гірничих та масових земляних робіт.

При гідравлічному способі основні виробничі процеси здійснюються за допомогою енергії рухомої води та спеціального гідромеханізованого обладнання. Область його використання обмежена розробкою порід, що легко піддаються розмиву і транспортуванню водою, а також за наявності поряд великих джерел води і досить дешевої електроенергії. Цей спосіб детально розглядається при викладенні спеціалізованої навчальної дисципліни «Гідромеханізація відкритих розробок», тому далі всю увагу зосередимо на більш поширеному екскаваторному способі ведення ВГР.

До виробничих процесів екскаваторного способу ВГР відносять:

1-й виробничий процес - підготовка порід до виймання. Він має за мету відокремлення гірських порід від масиву та подрібнення їх до крупності, яка задовольнятиме наступним технологічним процесам та вимогам до якості корисних копалин.

Всі гірські породи за складністю розробки поділяють на чотири групи:

– м’які та сипкі породи, які, у більшості випадків, легко відокремлюються від масиву без попередніх підготовчих операцій. Також часто вони є придатними до розробки за допомогою гідромеханізації;

– щільні породи, які можуть відокремлюватись від масиву без підготовки, але, при великій вологості, потребують високого зусилля копання виймальної техніки. Тому, при відсутності подібної техніки, можуть також механічно розпушуватись або підриватись для підготовки;

– напівскельні породи, які готують до виймання механічним або буровибуховим способом;

– скельні породи, які практично неможливо відокремити від масиву без буровибухової підготовки.

Якщо породи перших трьох груп знаходяться під дією від’ємних температур, то вони суттєво збільшують свою міцніть та покращують зчеплення між окремостями. Тому, у випадку необхідності їх розробки, до них застосовують заходи по відтаюванню або по боротьбі з промерзанням, що також є підготовкою до виймання.

При розробці глибоких кар’єрів найбільш поширений буровибуховий спосіб підготовки до виймання. Буровими станками шарошкового, пневмоударного, шнекового та вогневого буріння створюються вибухові свердловини діаметром 125-400 мм та глибиною до 10-40 м, які потім заряджаються вибуховою речовиною (ВР). У якості ВР використовують вибухові суміші аміачної селітри з різними компонентами. В останні часи з екологічних міркувань все більше запроваджуються безтротилові ВР. Маса заряду ВР в свердловині складає від 100-600 кг та більше.

2-й виробничий процесвиймально-навантажувальні роботи (або екскавація) полягає у переміщенні розпушеної гірничої маси із забоїв у транспортні засоби. Звичайно цю операцію виконують екскаватори. Для навантаження застосовують одноковшеві екскаватори – механічні лопати (мехлопати) і драглайни з ковшем місткістю від 4-5 до 35-100 м3, а також багатоковшеві екскаватори – роторні і ланцюгові. Найбільш поширеними є кар’єрні механічні лопати на гусеничному ході з ковшем місткістю 5-20 м3. Ці екскаватори використовують для навантаження гірської маси у колісний транспорт.

Крокуючі драглайни, що мають стрілу завдовжки від 40 до 150 м, звичайно використовують для перевалювання розкривних порід у внутрішні відвали і для проведення траншей.

Роторні та ланцюгові екскаватори застосовують для екскавації м’яких та рихлих порід. Вони мають високу продуктивність, зумовлену роботою за поточним принципом дії та найкраще працюють у комплексі з конвеєрним транспортом.

У якості виймальної техніки на кар’єрах використовують також виймально-транспортні машини: бульдозери, колісні скрепери та одноковшеві навантажувачі.

3-й виробничий процестранспортування гірничої маси здійснюється переважно автомобільним, залізничним або конвеєрним транспортом. Значно рідше на крупних кар’єрах застосовують скіпові підйомники, гідравлічний транспорт та підвісні канатні шляхи.

Вважається, що для неглибоких кар’єрів, де відносно невеликі відстані транспортування та невеликий вантажообіг, кращим є автомобільний транспорт. У якості рухомого складу автотранспорту, на кар’єрах використовують автосамоскиди, приччепи та напівпричепи, автопотяги, вуглевози, тролейвози, дизельтролейвози.

При значних відстанях транспортування більш дешевим стає залізничний транспорт. До рухомого складу залізничного транспорту входять локомотиви (електровози, тепловози, тягові агрегати підсилення) та вагони (думпкари, хопери та гондоли).

Для кар’єрів великої глибини доцільними є комбінація автотранспорту для нижніх горизонтів (де забійні шляхи короткі та потрібен маневрений вид транспорту) та залізничного – для верхніх (де переважно стаціонарні залізничні шляхи великої протяжності) або циклічно-потокові технології (ЦПТ) – комбінація автомобільного чи залізничного транспорту з конвеєрним.

Використання конвеєрів забезпечує безперервність транспортування і можливість переміщення матеріалу по найкоротших відстанях у спеціальних відкритих чи підземних виробках (через можливість підйому гірничої маси під кутом до 20о). Найкраще конвеєрний транспорт демонструє свої переваги у поєднанні з багатоковшевими кар’єрними екскаваторами. У кар’єрах використовують переважно стрічкові конвеєри з гумовотросовою або гумовотканинною стрічкою, але як допоміжні часто використовуються також вібраційні, скребкові та елеваторні конвеєри.

4-й виробничий процесвідвалування здійснюється за допомогою відвальної техніки, у якості якої можуть бути як спеціалізовані машини, так і звичайні кар’єрні екскаватори або виймально-транспортні машини. Спосіб відвалування обирається в залежності від виду транспорту, яким розкривні породи доставляють на відвали. Так, при автомобільній доставці використовують переважно бульдозерне відвалування; при доставці залізницею – екскаваторне, плужне, бульдозерне або абзетцерне; при доставці конвеєром використовують консольні відвалувачі.

 








Дата добавления: 2016-01-29; просмотров: 1060;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.